USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку тарифи на теплову енергію для юридичних та релігійних організацій зросли на 44%

29 Жовтня 2021 10:55
Тарифи на теплову енергію для релігійних організацій та бізнесу в Луцьку зросли на 44%, натомість для бюджетних установ – зменшилися на 2%.

Про вимушене коригування тарифів на тепло стало відомо під час засідання позачергового виконкому 29 жовтня.

Як проінформував директор ДКП «Луцьктепло» Іван Скорупський, підприємство має договір з газопостачальною компнанією «Нафтогаз Трейдинг».

Цим договором передбачили реалізацію природного газу за окремими фіксованими цінами для населення (7420 гривень за тисячу кубів) та цінами, що змінюються щомісяця для інших споживачів, бюджетних установ та релігійних організацій (17 100 гривень за тисячу кубів).

Читати ще: «Гроші йдуть ділкам»: щоб уникнути підвищення тарифів, у Луцьку хочуть реприватизувати газопроводи

Утім, станом на жовтень ціна для категорій «інші споживачі» та «бюджетні установи та релігійні організації» змінилася до рівня 24 770 гривень за тисячу метрів кубічних без врахування вартості розподілу та доставки, тому з’явилася необхідність коригування тарифів.

Після підписаного меморандуму для бюджетних організацій ціну на газ зменшили до 17 400 гривень.

Проте змінилася вартість електроенергії. У тарифі для категорії «інші споживачі» та «бюджетні установи та релігійні організації» закладалась вартість 2,18 грн за один кіловат, однак, відбулося зростання тарифу у жовтні на 44 %. Саме на таку різницю й пропонується переглянути складову тарифу у сторону збільшення.

«Враховуючи здорожчання енергоресурсів для релігійних та інших організацій та зменшення для бюджетних організацій, є необхідність відкоригувати тарифи для категорії «інші організації» до плюс 44%, а для бюджетних організацій – мінус 2%», – зазначив керівник «Луцьктепла».

Читати ще: Нові ціни на газ спровокують сотні мільйонів боргів у бюджетних закладах Волині

Потому член виконкому Олег Іванюк запропонував зафіксувати ситуацію, що склалася, оскільки їй потрібно дати й політичну оцінку.

«З початку війни в Україні минуло вісім років. За цей час нічого не зроблено для енергетичної безпеки держави. І сьогодні органи представницької і виконавчої влади є заручниками цієї ситуації. Ми повинні заявити, що вимагаємо від високопосадовців пройнятися питання енергетичної безпеки країни», – зауважив він.

На це Луцький міський голова Ігор Поліщук зазначив, що рішення про коригування тарифів не стосується категорії населення, а лише переважно юридичних осіб.

«Сьогодні категорія бізнесу не захищена державою жодним чином. Думаю, що ця зима буде однією з найважчих для тисяч підприємців Луцька. Що нас чекає у випадку підвищення цін на газ? Це або припинення підприємницької діяльності, або така вартість газу буде вкладена в кінцеву ціну за продукт чи послугу. Але і щодо населення теж є питання. Тому що газ по 7400 гривень за тисячу метрів кубічних продається «Нафтогазом» виключно у обсягах, розрахованих за наступною формулою: визначається місячне споживання за три попередніх роки, на основі цих показників визначають середньомісячне споживання і виключно в цих межах ціна для населення є такою. У разі якщо листопад цього року буде значно холодніший, ніж три листопади попередніх років, і ми витратимо більше газу на опалення, понаднормові витрати газу будемо сплачувати за тарифом 24 700 за тисячу метрів кубічних. І цю різницю будемо сплачувати з бюджету, бо за такий короткий проміжок часу скоригувати тариф буде неможливо», – наголосив очільник міста.

З його слів, починаючи з весни кожної сесії, і члени виконкому, і луцькі депутати зверталися і до уряду, і до «Нафтогазу» з відповідними зверненнями, тому що кожен опалювальний сезон є непростим для України.

«Ми його пройдемо і цього року. Але з якими втратами? Скільки підприємств припинять діяльність? Скільки ми втратимо платежів і податків? Нині це важко передбачити, але прогноз невтішний. Тоді коли і ми закликали державу закупити газ і закачати у сховища, щоб потім його використовувати, ніхто цим не займався», – обурився мер.

Ігор Поліщук наголосив, що для того, щоб завершити опалювальний рік, потрібно знайти щонайменше 27 мільйонів до бюджету.

Водночас Іван Скорупський зауважив, що у ДКП «Луцьктепло» вже отримали додаткову угоду на листопад 2021 року, у якій йдеться про ціну на газ у понад 36 тисяч гривень за тисячу кубометрів.

Члени виконавчого комітетут підтримали проект рішення про коригування тарифів одноголосно.

Нагадаємо, на початку жовтня 2021 року ціна на газ у світі встановила абсолютний рекорд – $1 969 за тисячу кубометрів. Зараз вона знову впала – 25 жовтня паливо на біржі торгувалося на рівні $1 115.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Василь Показати IP 29 Жовтня 2021 16:17
Як видно з тексту-газ по 7.40 буде тільки по середньому місячному споживанню за 3 роки.Так як будинки міста споживають прибл. на 25-30% більше теплоносія .ніж потрібно-то є значний резерв.Зменшивши теплоспоживання будинків та покращити теплоїзоляцію теплотрас,можна спокійно вкластися в дані цифри.Але це потрібно думати і щось робити-а тут проблеми.
Підпільник Кіндрат Показати IP 29 Жовтня 2021 22:44
"... для рел. організацій і бізнесу збільшаться на 44%" Правильно, - души їх шмуцель , а то ще заживуть!
Василь Показати IP 30 Жовтня 2021 10:54
Половина тепла гріє землю,а половина йде на будинки.Прибл. 30% будинки перевитрачають марно(це озвучив навіть мер).По нормативу теплоі втрати повинні бути на рівні 11-12%.50%-12%=38%.Добавляємо ще 30% від 50-це 15.І отрмаємо теоретично загальні втрати-38+15=53-55%!!!!!!!Більше половини енергозатрат коту під хвіст!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus