USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку влаштували спортивне свято для місцевих дітлахів та вимушених переселенців

5 Травня 2022 17:01
Для маленьких лучан та вимушених переселенців в обласному центрі Волині організували «Веселі старти». Діти кілька годин змагалися в естафетах, спортивних конкурсах, а наостанок усі отримали солодкі подарунки. Веселе спортивне дозвілля для дітлахів організував Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» спільно з КЗ «Спорт для всіх» Луцької міської ради.

Свято відбулося на збудованому міською радою міні-футбольному полі зі штучним покриттям на вулиці Кравчука. Як розповіла голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода, захід організували спільно із міською радою, аби залучити і дітей з Луцька, яким сьогодні не вистачає спілкування, і дітей, які з родинами були вимушені переїхати із зони бойових дій.

Читати ще: «Ми тільки в Україні хочемо бути. Донецьк – це Україна»: у Луцьку розважали дітей переселенців. Фото

«Ми продовжуємо серію заходів із соціалізації та адаптації внутрішньо переміщених осіб. І місцевим дітям теж таких зустрічей не вистачає, бо навчання тривають онлайн, лише зараз потрошки відкриваються спортивні заклади. Усім їм не вистає руху, спілкування. Тому ми робимо різні інтелектуальні, спортивні змагання. Сьогодні тут присутні діти місцеві, з мікрорайону, і прийшли дітки, які тимчасово перебувають в Луцьку. Вони знайомляться між собою і далі будуть спілкуватися, гратися в дворах, і таким чином відчуватимуть себе частиною громади. Ми їм підготували солодкі подарунки і пам’ятні медальки. Потім вони перейдуть в приміщення КЗ «Спорт для всіх», там вони будуть малювати, ліпити. Ми обміняємося контактами, щоб ці люди знали, які заходи будуть відбуватися, які можливості є для їхніх діток», – зазначила вона.
Інна Прокопець приїхала до Луцька з селища Нью-Йорк, що на Донеччині. Лише нещодавно цьому населеному пункту повернули історичну назву. І ще не встигли всі нажартуватися про «український Нью-Йорк» і звикнути, що вони нью-йоркці, як багатьом мешканцям довелося звідти виїжджати.

«Ми жили на лінії зіткнення з 2014 року. Це наш дім, який дуже не хотілося покидати, але ми мусили, заради того, щоб врятуватися. Там залишилися рідні, хто не захотів виїжджати. Вибухи були постійно, і зараз ситуація лише гіршає. Урешті наш терпець урвався і ми вирішили, що треба дітей рятувати і чекати більше не можна. Бо дитяча психіка – це така річ, що не повернеш все назад... Веселих дітей не повернеш», – зауважує жінка.
Читати ще: У Луцьку вісім команд маленьких футболістів змагалися на турнірі «За сильну Україну». Фото

Вона переконує: дітям дуже важливі такі заходи, це допомагає їм відволіктися. Адже хоч вони втекли далеко від обстрілів, та все одно всі – і дорослі, і діти – думками там.

«Для нас дуже важливі ці заходи, бо діти приїхали з такого району... Важливо, щоб проводилися заходи для них. Так вони відволікаються від думок про селище. Адже дорослі все одно постійно говорять про вбитих, про війну, про знищені будівлі. Ми ж теж переживаємо, щоб тут такого не було, переживаємо за тих, хто залишився», – наголошує вона.
Як зауважує Катерина Шкльода, нинішній захід додав хороших емоцій і дітям, і батькам. Усі ще до завершення запитували, коли буде наступна зустріч.

«Як почалися змагання, діти були трохи сковані, не знали, як себе поводити. Але вже після перших змагань на обличчях з’явились посмішки, з’явився азарт. І вже під час занять батьки питали, коли будуть наступні. Ми плануємо такі заходи проводити в різних мікрорайонах, бо ж тимчасово переміщені особи мешкають у різних куточках міста. Вони, до слова, казали, що приїдуть в будь-який куточок Луцька. Батьки задоволені, знімали, фотографували, адже посмішки дітей – найцінніше, що може бути», – додає голова правління Фонду «Тільки разом».
Лучанка Людмила Возняк привела свою молодшу доньку на естафети. У родині люблять спорт: у 2016 році разом із середнім сином родина здобула перше місце на змаганнях «Тато, мама, я – спортивна сім’я».

«Ми прочитали у Фейсбуці оголошення, зареєструвалися і прийшли. Добре, що є така можливість відволіктися. Ми весь час перебували у місті, а всі заняття – зі спорту, музики – скасували. Зараз потроху повертаємось до звичного ритму життя, мусимо працювати, займатися спортом. І батьки, і діти будуть вдячні за такий захід, ще будуть вони довго згадувати», – каже лучанка.
Читати ще: "За сильну Україну«: у Луцьку провели мініфутбольний турнір для дітлахів. Фоторепортаж

Очільниця КЗ «Спорт для всіх» Луцької міської ради Наталія Назарук розповіла: щойно налагодилась погода, вирішили проводити заняття для дітей громади – і місцевих, і тих, хто приїхав сюди тимчасово через війну.

«У нас дуже багато майданчиків в місті, які побудувала міська рада, і вони мають бути насичені спортивним життям. Маємо дбати про здоров’я наших дітей, адже вони – це наше майбутнє. Ми сіли з Катериною Шкльодою, обговорили концепцію, як залучити наших дітей і внутрішньо переселених, як їх об’єднати, подружити і показати, що наша країна – єдине ціле. Зробили афішу і багато людей зголосилося. Приємно те, що було багато дітей вимушених переселенців. Усі були щасливі. Всі молодці і гарно старалися. Команди були сформовані з незнайомих між собою дітей, але вони об’єдналися, вболівали один за одного», – розповіла Наталія Назарук.
Такі ж заходи планують влаштовувати в інших мікрорайонах міста – на інших майданчиках. Наступне спортивне свято обіцяють організувати на майданчику на вулиці Глушець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus