USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У мери Луцька від ЄС йде кандидат, чия непрофесійність завдала місту збитків

15 Жовтня 2020 10:18
Днями у центрі Луцька містянам продемонстрували «живий білборд»: у великій рамці стояв чоловік в костюмі й агітував голосувати за себе на виборах мера. Так «креативно» вирішив прорекламувати себе кандидат на посаду Луцького міського голови від партії Європейська Солідарність Юрій Моклиця. От тільки ефект вийшов протилежний від очікуваного: замість поваги до кандидата він викликав радше сміх, а від коміків у політиці за останні два роки українці вже й так втомилися. Тож чи то лідер партії ЄС Петро Порошенко вирішив не спрямовувати ресурси на виборчу кампанію безнадійного кандидата, чи то однопартійці так ненавидять Юрія Моклицю, що виставляють його на посміх, але кампанію інакше, як клоунадою, і не назвеш.

Посада за сприяння Лапіна

Ще один проморолик Юрія Моклиці стосувався того, як він «два дні побув мером» (ідеться про те, що він два дні виконував обов’язки міського голови, коли був на посаді заступника). Хоч і розповідає про висновки, які зробив за ці два дні, поки його шеф з іншими заступниками перебували в роз’їздах, колишній чиновник не каже про те, що ж він такого зробив хорошого, коли безпосередньо виконував свої посадові обов’язки.

Юрій Моклиця за спеціальністю – викладач географії. До складу команди міського голови потрапив завдяки протекції народного депутата від Луцька Ігоря Лапіна, чиїм помічником був.

Час на те, щоб показати свої управлінські здібності та продемонструвати хоч якісь досягнення, Юрій Моклиця мав. Адже працював заступником Луцького міського голови понад рік: з грудня 2015 до березня 2017-го. (прем’єр Гончарук протримався на посаді менше і все одно хоч чимось запам’ятався українцям).

Безгосподарні зелені зони

Напрямків, які Юрій Моклиця курував, було чимало. Зокрема він координував діяльність управління надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, відділи екології, молоді, фізичної культури і спорту, служби у справах дітей. Під його відомством були комунальні заклади «Спорт для всіх», «Ласка», «Луцький зоопарк», «Парки і сквери».

Поле для діяльності – широке, та й роботи непочатий край. Чого лише варті зелені зони. Хоч один парк впорядкуй як належить – і ти вже отримаєш вдячність від лучан. Але ні, навіть центральний парк не вдалося привести до ладу. Не допомогла в цьому й ініціатива ліквідувати КП «Парки та сквери міста Луцька» і створити комунальну установу, що обслуговуватиме тільки міські парки.

Під час керування Моклиці в’їзд у парк так і не змогли перекрити, не розчистили канали. На згадку про цього чиновника тут довгий час залишалася хіба єдина «алея Моклиці», яку «облагородили» відсівом та сміттям.

Це вже після відставки Юрія Моклиці закипіла робота: до облагородження головного парку міста залучили представників бізнесу, розчистили його, уклали доріжки, почистили фонтани, відремонтували містки, зробили Алею ліхтарів і парасольок та багато-багато іншого.

ЧИТАТИ ЩЕ: ІГОР ПОЛІЩУК: «УЧАСТЬ БІЗНЕСУ В РЕКОНСТРУКЦІЇ ЦЕНТРАЛЬНОГО ПАРКУ – ПРИКЛАД ЛЮБОВІ ДО РІДНОГО ЛУЦЬКА»*

Загалом, за час «піклування» Моклиці про озелення міста паркових зон у Луцьку поменшало, зокрема вирізали сквер біля «Променя» під парковку. А лучанам, які зібрали підписи проти нищення дерев, він же радив гуляти на меморіалі «Вічна слава».

Наробила галасу свого часу й ситуація з розчищенням берега річки Стир. Річ у тім, що одну з ділянок обстежили спеціально для того, аби укласти договір з конкретним підприємцем – знайомим того ж таки Юрія Моклиці.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ЯК ЯКОВЛЕВ І МОКЛИЦЯ РОЗДАВАЛИ БЮДЖЕТНІ КОШТИ «ПОТРІБНИМ» ЛЮДЯМ

Крім того, саме тоді, коли Моклиця курував розчищення річок у Луцьку, не врахували рівень води, через що значні території перетворилися на болото. Так непрофесійність заступника міського голови завдала чималих збитків благоустрою міста.

Спорт без розвитку

Свого часу Юрій Моклиця координував роботу управління спорту (нині це – дієвий департамент сім’ї, молоді та спорту міськради, – ред.). Одне з ключових питань на той момент зі спортивною інфраструктурою міста – доля спорткоплексу «Спартак». Нагадаємо, до 2015 року фізкультурно-спортивне товариства «Спартак» отримувало державне фінансування. Але з 2015-го їх припинили фінансувати з держбюджету. Міська рада довго домагалася передання приміщення місту, та Юрія Моклицю в «Спартаку» не сприймали всерйоз. На перших порах тренерам платили кошти з бюджету міста, але згодом міська рада відмовилася це робити. Власне, тяганина зі «Спартаком» тривала увесь час чиновництва Юрія Моклиці. Ситуація настільки затягнулася, що в товаристві уже не вірили обіцянкам міської влади.

І тільки після відставки Юрія Моклиці справа нарешті зрушила з мертвої точки. Сьогодні тут розміщений комунальний заклад «Дитячо-юнацька спортивна школа № 3 Луцької міської ради», де тренуються десятки юних луцьких спортсменів.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВІД «ФІЛЬМУ ЖАХІВ» – ДО СУЧАСНОЇ СПОРТШКОЛИ: ПОКАЗАЛИ РЕМОНТ ЛУЦЬКОГО «СПАРТАКА»

Широкого розголосу набула й історія з використанням спеціальних речовин для очищення басейну дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву плавання. Тендер на очищення басейну виграла фірма, яка запропонувала послуги, що на 200 тис. грн були дорожчі за ідентичні. Якщо ж порівняти доходи спецфонду басейну за час роботи Юрія Моклиці на посаді профільного заступника міського голови та нині, то цифри теж значно відрізняються: у 2016-му доходи спецфонду становили близько мільйона гривень, а у 2018-му – вже 3 млн грн. Луцькі плавці почали їздити на спортивні збори, отримали спеціальне спорядження.

Нефаховий господарник

На час роботи Юрія Моклиці заступником міського голови на балансі міськради перебували укриття, які потребували ремонту, проте у 2015-2016 роках до них нікому не було діла. Лише після 2016 року їх таки привели до належного стану.

Схожа ситуація і з відділом охорони праці. На момент чиновництва Юрія Моклиці там працювало двоє осіб, а результативності від цього структурного підрозділу був мізер. Згодом у міській раді створили управління праці, де, окрім відділу охорони праці, який провадить превентивну діяльність, має відділ інспектування. Останній, зокрема, створено для того, щоб виводити з тіні «зарплату в конвертах».

Уже в 2019 році місто відчуло економічний ефект від роботи цього підрозділу: суттєво зросли надходження до міського бюджету податку на доходи фізичних осіб, оскільки значна частина нелегальних працівників тепер уже офіційно працевлаштовані. А роком раніше було офіційно оформлено понад п’ять тисяч осіб та зареєстровано більш як 1000 фізичних осіб-підприємців. Відповідно, міський бюджет додатково отримав більш як 5 млн. грн.

Перебуваючи на посаді заступника міського голови, він дозволяв собі не розв’язувати проблеми міста тільки тому, що хтось з депутатів йому «вже не друг» або йому не подобається позиція депутатів щодо негосподарських питань.

Серед комунальних підприємств, якими опікувався згаданий колишній посадовець, було і КП «Ласка», на яке міська рада практично не звертала уваги. За рік роботи Юрія Моклиці на посаді заступника там не зробили наймізернішого ремонту.

Експерт без компетенції

Зрештою Юрій Моклиця пішов з посади. Разом з іншими колишніми заступниками міського голови Тарасом Яковлевим та Сергієм Григоренком створили громадську організацію «Волинський центр розвитку урядування».

Та «експертний центр» припинив активність, щойно в українському політикумі розпочали готуватися до чергових виборів, спершу президента, згодом – членів парламенту. Юрій Моклиця вирішив балотуватися у нардепи від Луцька. Примітно, що під час виборчої кампанії за нього агітували, використовуючи персональні дані лучан, зібрані під виглядом соціологічного опитування агітаторами за Петра Порошенка напередодні президентських виборів. Сам же кандидат умудрився потрапити в поле зору правоохоронців за заклики до розпалу міжнаціональної та міжетнічної ворожнечі.

Сьогодні ж Юрій Моклиця влаштовує клоунаду в центрі міста, сподіваючись таким чином здобути підтримку лучан. Тільки для того, щоб запам’ятатися жителям Луцька, стояти у великій коробці – недостатньо. Для цього треба трудитися, і якщо ти отримав повноваження – виконувати їх. А здобутків, якими колишній заступник міського голови міг би похвалитися, не просто обмаль, їх нуль.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
АСАВ Показати IP 15 Жовтня 2020 10:41
Цей телепень в ефірі 12 КАНАЛУ з особливою наполегливістю доводив що у дітей в школах необхідно виховувати ненависть до всього російського - не до Путіна і його банди а взагалі до самого народу, культури!!! ЙОГО ЛІКУВАТИ НЕОБХІДНО А НЕ В МЕРИ!!! Він був в міськ раді в свй час і там те саме творило. Про які зміни на краще сподіватися якщо таке як воно буде керувати!!! В ПОЛЬШУ ЇДЬ ВУЙКО НА ОГІРКИ!!!
додік до АСАВ Показати IP 15 Жовтня 2020 11:05
Микола Хвильовий: "Геть від Москви!". Учись, вуйно...
Лучанин до додік Показати IP 15 Жовтня 2020 12:07
Хвильовий - неоднозначна постать. Вчитись у людей, які закінчили життя самогубством?
додік до Лучанин Показати IP 15 Жовтня 2020 15:43
Так, вчитись. Сократ теж завершив життя самогубством.
до речі до АСАВ Показати IP 15 Жовтня 2020 11:12
його після того ефіру забрали!!! Навіть Пащенко не зрозумів такого брєда!!
скептик до АСАВ Показати IP 15 Жовтня 2020 11:59
і де ти знайшов у нащадків чингисхана культуру ? бражка, мєдвєдь, балалайка, гармошка - от і вся культура
! Показати IP 15 Жовтня 2020 10:50
Одне прізвище чого варте! як і шиб(к)а!((
ABC Показати IP 15 Жовтня 2020 14:41
Моклиця - вчитель географії. Стернійчук - вчитель географії. Чи не забагато географів в політиці? Може все таки хай ідуть в школу, дітей навчати? Кожна людина повинна бути на своєму місці.
лучанин Показати IP 15 Жовтня 2020 20:17
Якщо він родич Лапіна, то жоден атовець з Луцька за нього не проголосує, бо всі знають, що яблуко від яблуні недалеко падає.
Антон Показати IP 15 Жовтня 2020 23:14
Типовий представник партії Порошенка. Ноу комент. Думаю по і дав би кошти йому, адже вони сповідують одну і ту ж ідеологію кради і пропаганду й. Але нажаль По тільки відбирає в усіх а давати щось він не звик. Так що думаю це моклиця ще занесе гроші щоб брати участь на виборах від єс.
Яків Показати IP 17 Жовтня 2020 01:12
Про Лапіна!!!, Луцьк його обрав під шумок патріотизму, чому ж він нічого для міста не зробив, в рідне місто не приїжджав, зустрічей з виборцями не проводив!!!! До сраки що атошнік!! (як і багато з них).!
волинянин Показати IP 19 Жовтня 2020 19:59
Була ж інформація на сайтах, і неодноразово, чим насправді займався Лапін на фронті поки гинули хлопці з "Айдару".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus