USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Дані лучан, отримані під час агітації за Порошенка, використовують для піару Моклиці

18 Липня 2019 18:02
За кандидата в нардепи від Луцька, члена «Європейської Солідарності» Юрія Моклицю агітують, використовуючи персональні дані лучан, зібрані під виглядом соціологічного опитування агітаторами за Петра Порошенка напередодні президентських виборів.

Як повідомили в ОПОРІ, 16 липня у Луцьку виборцеві зателефонувала жінка, яка назвалася представницею партії «Європейська Солідарність» та володіла інформацією про телефон і місце проживання виборця. Про випадок ОПОРІ повідомила лучанка Надія Красовська, яка й надала аудіозапис розмови.

Жінка, яка телефонувала, представилася Людмилою із «Європейської Солідарності». У телефонній розмові жінка пропонує підтримати на виборах Юрія Моклицю (кандидат від «Європейської Солідарності» по ОВО № 22) та запрошує Надію Красовську на зустрічі із кандидатом. Жінка називає координати, де відбудуться зустрічі, а також вулицю проживання виборця і запитує, хто така Ольга Олександрівна.

«Ольга Олександрівна – це хто? Написано, що у вашій квартирі живе», – зауважує жінка.

На прохання Надії Красовської повідомити, звідки взяли номер телефону та інформацію про адресу проживання, жінка відповіла, що дані – із «соціального опитування».

«Коли було соціальне опитування на президентських виборах, десь ваш телефон прозвучав – можливо, сусіди, можливо, знайомі», – повідомила вона.

Надію Красовську обурило, що невідома особа отримала її телефон та адресу проживання. Мовляв, зараз не йдеться про соцопитування, але особисті дані чомусь передали іншій особі. Відтак, після повторного прохання представитися, жінка, яка телефонувала, поклала трубку.
У коментарі ОПОРІ Надія Красовська розповіла, що напередодні президентських вибрів до її квартири приходили із опитуванням на користь Петра Порошенка.

«В мене склалося враження, що це було опитування від чинного президента, тоді Петра Порошенка, бо навіть запитання були – «Назвіть найбільші досягнення президента», де переховували армію, мову, віру... Ще запитували, за кого збираюся голосувати, здається, вказували навіть когось із його команди, бо я тоді ще сказала, що не бачила всіх списків», – повідомила лучанка.

За її словами, під час опитування дівчина, яка його проводила, сама «відзначала» відповіді в анкеті і записала номер телефону респондента. При цьому вона не уточнювала більше ніяких особистих даних.

«Мені лише сказали, що можуть зателефонувати і перевірити, чи дійсно приходили із опитуванням. А про те, що дані можуть бути використані ще якось, не попередили», – розповіла жінка. Тож жодних «погоджень» на використання даних Надії Красовській підписувати також не давали.

У коментарі ОПОРІ Юрій Моклиця пояснив, що під час президентської кампанії волонтери запрошували людей на зустрічі із різноманітними спікерами. На цих зустрічах учасників реєстрували у реєстраційних листах.

«Ми централізовано не збирали дані людей, однак у деяких волонтерів така інформація збереглася. Ми попросили тих волонтерів, які досі є нашим прихильниками, щоб вони запросили людей на зустрічі. Частина відгукнулася і зараз обдзвонює людей за тими даними, які отримали під час зустрічей. Ми не могли передбачити, що хтось впише в реєстраційний листок не свій номер чи адресу», – каже Юрій Моклиця.

За його словами, загалом волонтери проводили багато опитувань і помилки іноді траплялися через людський фактор. Мовляв, часом люди вказували неіснуючі дані, дані сусідів чи знайомих.

«Коли ми виявляємо такі випадки, ми розуміємо, що не будемо турбувати цих людей. Тому я прошу волонтерів просто вибачитися перед людиною через цю ситуацію», – сказав Юрій Моклиця.

Нагадаємо, що згідно зі статтею 2 Закону України «Про захист персональних даних» персональними даними є відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. До конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров’я, а також адреса, дата і місце народження (частина 2 статті 11 Закону України «Про інформацію»). Як зазначено у частинах 5, 6 статті 6 цього ж Закону, не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus