USD 40.90 41.20
  • USD 40.90 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.16 10.45

У Польщі почався загальний страйк фермерів. До них доєдналися мисливці

20 Лютого 2024 13:16
Сьогодні в Польщі почався страйк, який раніше анонсували фермери. До них доєдналися мисливці з асоціації «Мисливці в дії» (Hunters in Action).

Про це повідомляє Бабель з посиланням на RMF24.

По всій країні блокують автотраси, перекривають дороги і пункти пропуску на кордоні з Україною. Фермери ще під час анонсу акцій казали, що заблокують для вантажівок КПП та підʼїзди до перевантажувальних залізничних станцій і морських портів. Їхні головні вимоги – обмеження імпорту сільськогосподарської продукції з України, повернення системи дозволів для українських перевізників і субсидії.

Як передає «Радіо Свобода», група протестувальників перекрила залізницю поблизу пункту пропуску «Медика – Шегині» і висипала зерно з вантажного вагона. Після цього вони повернулися на трасу, де перекривають рух вантажного транспорту.
Читати ще: Польські фермери заблокували рух вантажівок у ПП «Дорогуськ – Ягодин» в обох напрямках: не пропускають навіть гуманітарні вантажі

Мисливці ж долучаються до протестів, скаржачись на обмеження на полювання, запроваджені Міністерством клімату та навколишнього середовища. Також вони проти «знищення польського сільського господарства». Асоціація вимагає передати полювання під нагляд Міністерства сільського господарства та запровадити системні рішення щодо переліку мисливських видів. Серед вимог – легкий доступ до оленини без наявних адміністративних барʼєрів.
Читати ще: В уряді Польщі звернулися до фермерів перед повною блокадою кордону. Про що попередили

Ось мапа протестів. Тракторами на ній позначені протести фермерів, а кабанами – мисливців.
Реакція України

Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко сьогодні заявив, що блокування українсько-польського кордону не має виправдання, хай якими гаслами воно супроводжується. Він додав, що антиукраїнські гасла, що лунають на кордоні, підтверджують політичний характер акції.

«Натомість протестувальники жодним чином не згадують загрози, пов’язані із імпортом зерна та інших видів сільськогосподарської продукції з Росії та інших країн», – додав він.
Читати ще: Українські перевізники протестуватимуть до повного припинення свавілля з боку поляків. Яка ситуація на «Ягодині»

Нагадаємо, 9 лютого через рішення Єврокомісії продовжити безмитну торгівлю з Україною до 2025 року, польські фермери відновили блокаду кордону з Україною у трьох пунктах пропуску («Медика – Шегині», «Рава-Руська – Хребенне» і «Дорогуськ – Ягодин»), які розпочалися ще у листопаді 2023 року. 12 лютого поляки пообіцяли заблокувати ще два КПП – «Угринів – Долгобичув» і «Зосин – Устилуг» з польської сторони кордону. Фермери пообіцяли, що акція протесту триватиме 30 днів, до 9 березня.

У Дорогуську, де протестувальники висипали українське зерно, черга вантажівок сягнула понад 25 км. 10 лютого протестувальники відновили рух вантажівок у пункті пропуску «Медика – Шегині», який блокували всього один день. У ДПСУ повідомили, що наразі це єдиний з раніше заблокованих КПП, через який можна здійснювати проїзд на вантажівках.

Найбільш кричущим випадком протестів став інцидент біля пункту перетину польсько-українського кордону «Ягодин – Дорогуськ», де польські фермери висипали частину зерна на дорогу з трьох українських вантажівок.

Пізніше міністр сільського господарства і розвитку села Польщі Чеслав Секерський вибачився за розсипане польськими фермерами українське зерно на кордоні, зазначивши, що вони зробили це емоційно, перебуваючи у складній економічній ситуації. Районна прокуратура міста Холм Люблінського воєводства розпочала слідство за фактом висипання зерна з українських вантажівок перед переїздом у Дорогуську.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 20 Лютого 2024 13:50
в усіх бідах пшеків тепер будуть винні українці - такий у нас рух в ЄС
К.лучанин Показати IP 20 Лютого 2024 14:01
Хай живе Польща! Але Польща без України не буде вільно жити, не до всіх поляків це доходить! В нас іде 3-я світова війна. Хіба це не зрозуміло? Всі країни задіяні в цьому процесі, прямо чи опосередковано. Поляки думають що їх це стосується, бо ще не відчули те , що переживають українці. Існує велика загроза того що і вони можуть це відчути.
Лучанин Показати IP 20 Лютого 2024 14:17
Пшеки навчилися гарно зупиняти мирні автобуси та автомобілі. А чи зупинять вони російські танки??????
VS Показати IP 20 Лютого 2024 14:53
Яке гидоття. Як це по-польськи - ніж у спину...
пан Показати IP 20 Лютого 2024 16:14
виродки мразотні!
Клава Показати IP 21 Лютого 2024 02:13
вже й мисливці долучились.. хто ще не задоволений ? хвойди, ау ?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus