USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У селі на Волині розбирають залишки шкільної котельні: що буде з будівлею та коли підключать опалення

1 Грудня 2021 13:16
У селі Прохід Ковельського району, де 29 листопада завалилася цегляна газова котельня поряд зі школою, рятувальники почали розбирати залишки будівлі.

Нині небезпеки немає, газ від мережі від'єднали. Про це Суспільному повідомив начальник Ковельського районного управління ДСНС в області Володимир Войтанік.

Школа без опалення, учні – на дистанційному

Як розповіла директорка школи Марія Петручик, теплопостачання у школі та їдальні забезпечувала газова котельня, яку експлуатували з 2008 року. З її слів, перед обвалом приміщення ознак несправностей чи запаху газу не помітили.

«Там все було нормально, сигналізатори були, автоматика безпеки була. Витоку газу не чути було. Завгосп за пів години до того знімала показники, щоб подавати у газову службу», – розповіла керівниця навчального закладу.

Нині школа відключена від газу, тож через відсутність опалення усіх школярів тимчасово перевели на дистанційну форму навчання.
Усього в школі навчається 205 учнів, повідомила вчителька Олена Кошель, яка на момент обвалу котельні перебувала в навчальному закладі.

Зі слів жінки, котельня завалилася перед перервою, вибуху чути не було, але у школі перебувало 68 школярів початкових класів і 18 працівників. Олена Кошель каже: почала збирати працівників закладу, аби допомагали евакуйовувати наляканих дітей.

«Нам спочатку потрібно було зібрати всіх дітей. Вивели їх в сусідній магазин, тому що там було тепло і відчинено. І це найближча точка, де ми могли зібрати дітей. Ми їх заспокоювали, бо вони були налякані. Повідомили батьків і тільки тоді відправили школярів додому», – розповіла вчителька.

Для розслідування обвалу котельні призначили експертизи

Щодо зруйнованої шкільної котельні наразі триває досудове розслідування. Зі слів тимчасового виконувача обов'язків начальника Ратнівського відділення поліції Вадима Оксентюка, ймовірно, відбувся витік газу.
«Розглядали таку версію, як несправність опалення. Відбувся десь, ймовірно, витік газу, який у концентрації з повітрям в подальшому вибухнув. Проведено огляд місця події, вилучено речові докази і призначено експертизи. Відомості внесено до ЄРДР за ч.1 ст.272», – повідомив він.

Зі слів поліцейського, остаточні причини обвалу котельні на території школи за висновками експертної комісії буде встановлено орієнтовно через місяць.

Як і коли планують відновлювати котельню

Поряд зі школою розташоване старе приміщення колишньої котельні. Його будуть відновлювати, встановлять твердопаливні котли для обігріву школи та їдальні.

«Облаштування котельні та прокладання тепломережі вартуватиме понад 1 мільйон гривень. Відновити теплопостачання до школи планують до кінця 2021 року», – розповів проєктант приватного підприємства Віктор Дубина.
«Буде відновлено точки теплопостачання до їдальні і школи. Це приміщення ще в хорошому стані, проведемо його капітальний ремонт, і воно може слугувати ще багато років», – зазначив він.

Коштів на відновлення старої шкільної котельні в бюджеті Ратнівської ТГ немає, повідомив селищний голова Віталій Бірук, тож громада буде звертатися по фінансову допомогу до обласного керівництва.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
123321 Показати IP 1 Грудня 2021 15:25
Цікава подача матеріалу: вибуху не було, котельня завалилась, але діти дуже налякані. Перед запуском котельні в роботу газовики гроші зібрали: за газовий сигналізатор, його повірку , за повірку автоматики безпеки, за фіктивний огляд димової труби і т. д. А винуватою буде директор школи або кочегар. Або встановлять, що обвал котельні стався через шквальні пориви вітру.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus