USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку половина ліфтів – аварійні. Грошей на нові – немає

17 Вересня 2013 15:41
З 760-ти ліфтів, які розміщені у багатоповерхівках Луцька, половина вже відпрацювали своє та потребує заміни, або ж як мінімум капремонту. Однак прогнози у волинських ліфтерів невтішні - кажуть нових підйомних кабін найближчі кілька років, обласному центру Волині не бачити напевне. Грошей, які нині виділяють ледь вистачає, аби підрихтувати те, що є, розповіли у Волиньліфті. А жителі міста все частіше стають заручниками небезпечних підйомників і не втомлюються кликати на допомогу, - повідомляє ТРК «Аверс».

Лучанка Юлія з приводу ліфтової проблеми зазначила: «Оце два тижні не працював ліфт, ставився на ремонт, але все одно, після того він, буває, не працює. Я з калясочкою була, і коли спускалася все добре було, а коли вже піднімалася, то прийшлось тащити на високий поверх і дитину, і колясочку, тому дуже прикро що не працює ліфт».
Неодноразово спізнювався на роботу і чоловік, - розповіла Юлія. В очікуванні допомоги по кілька годин просиджував у зламаному ліфті. У лучанки Фльори, яка проживає на останньому поверсі дев’ятиповерхівки, мама інвалід. Жінка розповіла - близько двох місяців по кілька разів на день доводилось курсувати з першого на останій поверх і навпаки: «Якийсь трос обірвався. Щось там таке було, що вони не могли купити, бо не було за шо купити і, ну більше місяця точно він не працював. Десь до двох місяців… То там клинило двері десь на шостому поверсі, потім на четвертому поверсі доволі часто».

У Волиньліфті не заперечують того, що більшість підйомників у місті вже давно потребують заміни, однак встановлення хоча б одного нового ліфта фінансово не потягне їхнє управління, та й навряд чи міська рада дасть на це кошти.
Директор спеціалізовано-ремонтного будівельного управління «Волиньліфт» Тарас Рудчук розповів: «Ну 145 тисяч коштує один ліфт, ну і демонтаж, монтаж це потім треба будівельні роботи виконати, то це виходить десь до 300 тисяч, щоб поміняти одного ліфта… Якшо взяти по тій кількості ліфтів, то нема де взяти ті кошти і їх поміняти того, що 370 ліфтів треба міняти вже і таких коштів в державі ніхто не найде і в міській раді тоже не знайдуть».

А тому говорити про заміну ліфтів поки що немає сенсу. Тарас Рудчук бачить на сьогодні лише одне рішення проблеми- це капітальний ремонт. Щоправда тих коштів, що ЖЕКи від сплати мешканців перераховують підприємству теж катастрофічно не вистачає для того, аби привести до ладу старенькі ліфти.

«За 8 місяців по обслуговуванню ми маємо 270 тисяч збитку, сугубо по технічному обслуговуванню того, що в нас ціна зроблена на обслуговування ліфта з мінімальної заробітної плати 450 гривнів, а це рахуйте, що треба в два рази піднімати, а це самі бачите яка ситуація, що піднімати не буде ніхто і ніяк», - зазначив Тарас Рудчук.

А ще в середині кабіни чи не кожного ліфта у місті вмонтований стенд на якому розміщена різноманітна реклама. У ТзОВ, яке розміщує ту ж рекламу нам повідомили, що за бажанням клієнта у будь якому ліфті вони можуть розмістити як комерційну, так і політичну рекламу різниця лише у форматі та ціні.

До прикладу, пропіаритись політику в одному підйомнику коштуватиме, починаючи від А-5-го формату, 24 гривні на місяць і аж до формату А-2-го за 144 гривні. Для комерційників це вартує дещо менше від 12-ти до 72-ох гривень. На рекламному щиті кожного ліфта можна розмістити мінімум 10 таких реклам. За нашими підрахунками, 760 комунальних ліфтів Луцька у місяць приносять щонайменше близько ста тисяч гривень, відповідно в рік виходить більше мільйона! Якщо реклама політична, та ще й більшого формату попередньо названу суму можна спокійно множити у рази. Саме стільки приблизно на міських комунальних ліфтах заробляють рекламні компанії!

Звісно, не без того, що якась частина виручки потрапляє до рук луцьких ЖЕКів, які чомусь цими надбаннями з ліфтерами, яким так невистачає на ремонт і які, до слова, самі ж прибирають у підйомниках, не діляться.

Директор «Волиньліфту» Тарас Рудчук з цього приводу зазначив: «Ми є субпідрядниками ЖЕКу і власники ЖКП, і це реклама їхня, їх розміщує рекламодавча компанія, а ми до цього ніякого відношення не маєм… Ми встановили ці щити, а так ми ніякого відношення до них не маємо».
З цього і виходить, що грошей на встановлення нових ліфтів взяти ніде, однак, тим часом якась приватна фірма разом з житлово-комунальними господарствами Луцька, на тих ліфтах, що є в тому числі і на аварійних, заробляють мільйони. А мешканцям багатоповерхівок, які щодня ризикуючи власним життям продовжують користуватися аварійними ліфтами, невдовзі до своїх помешкань доведеться підійматися лише сходами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Лучанка Показати IP 17 Вересня 2013 16:11
А за що ми платимо ЖЕКАМ по 150 грн в місяць з 3-кімнатної квартири. Там і за ліфти входить.Куди вони дівають гроші.Скажіть?Ніколи не буде порядку в нашій країні, доки не перестануть красти.А вони не перестануть ніколи.Можливо хай мешканці і ліфти ремонтують за свої гроші так і буде.А на ЖЕКИ хай ще піднімуть ціни їм ще мало.А ми справно платимо за що? Ніхто нічого не може добитися.Отака держава-це жах.Ото, якщо хтось загине,як обірветься ліфт,то тоді будуть ремонтувати. Це буде точно так.
Вовк Показати IP 17 Вересня 2013 16:28
А пам'ятаєте скільки було галасу коли підняли ціни на утримання будинку? Такі дебати були, писали що не будем платити, на мітинг підем, начальники ЖЕКІВ злодії будинки собі набудували.... Ну і що, побекли помекали і платим скільки в квитанції написано. Так і тут. НАШ УКРАЇНСЬКИЙ МЕНТАЛІТЕТ ПАНОВЕ!
Лучанка Показати IP 17 Вересня 2013 16:59
Це треба всім разом не платити і все. А то ні,один платить, другй ні.Ото справді такий український менталітет.Один у полі не воїн.Можна через соцсети домовитись і не платити.Зараз у нас в Луцьку у кожній квартирі майже є Інет. Як не у пенсіонерів, то у їх дітей.Разом,щось би і добились.
Ласковая Показати IP 17 Вересня 2013 22:57
Я не згідна, мені простіше щомісяця платити по 400 грн., ніж пострайкувати з вами, а потім кілька тисяч заплатити.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus