USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Українським водіям хочуть підвищити штрафи за зношені шини

31 Грудня 2021 13:54
В Україні пропонують суттєво посилити покарання за їзду на зношених шинах – збільшити штрафи, а у разі повторного порушення – позбавляти водійського посвідчення. Відповідний законопроєкт подано на розгляд у Верховну Раду.

Текст законопроєкту № 6462 опубліковано на сайті Верховної Ради. Його відправлено на розгляд Комітету та вже надано для ознайомлення, пише Обозреватель.

Авторами «Проєкту Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортним засобом, обладнаним шинами з порушенням установлених законодавством вимог», стала група з 28 народних депутатів.

На думку експертів, багато аварій в Україні відбувається через «лису гуму», а також через те, що водії вчасно не перевзувають автомобілі. Нагадаємо, що після страшної аварії в Чернігові, внаслідок якої загинуло 13 людей, однією з причин трагедії називали поганий стан шин на вантажівці. Але звіт про результати розслідування буде подано до Кабміну наступного місяця.

Читати ще: «У мене на голові волосся більше, ніж в нього протекторів на колесах»: з луцьким перевізником можуть розірвати договір

В Україні правилами дорожнього руху забороняється керування автомобілем із висотою малюнка протектора шин меншою ніж:

- 1,6 мм для легкових автомобілів та вантажівок масою до 3,5 т;

- 1,0 мм для вантажних автомобілів масою понад 3,5 т;

- 2,0 мм автобусів;

- 0,8 мм мотоциклів та мопедів.

Також заборонено керувати автомобілями з шинами різних моделей із різними малюнками протектора, з пошкодженнями, порізами тощо.

Але штрафи в Україні за це дивовижно низькі, зважаючи на важкість наслідків ДТП, до яких це може призвести – згідно зі ст. 121 КУпАП всього 340 грн, а у разі ст. 121-2 – 680 грн.

«Зазначений розмір штрафу потребує суттєвого збільшення, оскільки об’єктивно не здатен зупинити вчинення адміністративного правопорушення через малозначність. Водієві повинно бути економічно невигідно платити великі штрафи, які можна спрямувати на покращення технічного стану транспортного засобу, та тим самим запобігти вчиненню адміністративного правопорушення», – коментують автори законопроєкту.

Для порівняння, у Великої Британії покарання за керування з шинами із нижчою від встановленої законом глибиною протектора – штраф у розмірі до 2500 фунтів стерлінгів і три штрафні бали за шину. Тож за чотири колеса ви можете заплатити 10 тисяч фунтів стерлінгів. Це майже 360 тисяч гривень.

Як пропонують карати порушників?

Ініціатори законопроєкту пропонують доповнити КУпАП новою статтею 121-3, яка передбачає окрему відповідальність за керування водієм вантажного авто або автобуса зі зношеними шинами накладенням штрафу у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів – 8,5 тисячі грн, а за повторне порушення – позбавляти права керування ТЗ терміном від пів року до 1 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Олексій Показати IP 31 Грудня 2021 14:18
Треба створити базу даних, в якій буде інформація про те, чи міняли водії шини відповідно до сезону; і якщо до певної дати хтось з водіїв не змінив шини, попереджати, а якщо він всеодно не поміняв то штрафувати. Щоб цим займались страхові компанії і поліція
? до Олексій Показати IP 31 Грудня 2021 15:34
Яку ще в біса базу даних з інформацією, якщо людина змінює диски з шинами у себе в гаражі? До чого тут страхові компанії, вони гуму страхують?
Вах до ? Показати IP 31 Грудня 2021 19:51
Уважно читайте страхівку!!!де у розділі:"коли страхова може відмовити у виплаті відшкодувань..."-там вказано про дати заміни гуми по сезону!чітко вказана дата,без усяких середньодобових температурних показників.. Якось так..
007 Показати IP 31 Грудня 2021 14:52
До чого тут Велико Британія ? Підніміть краще рівень життя в Україні , чи ви думаєте що люди не хочуть їздити на новій гумі ? Хочуть але від бідності не усі мають такої можливості . В радянські часи люди мали гроші , а от резини не було де купити дефіцит , а зараз на оборот резини вагонами везуть , а от фінансів у людей все менше , і менше .........
Іван Показати IP 31 Грудня 2021 14:56
Давно пора таке було зробити. Економити на своєму житті і здоров'ї, то одне, а верес свою дурість і скупість наражати інших на небезпеку , то інше. У нас жаднюг і тугодумів на жаль багато
Лучанин Показати IP 31 Грудня 2021 15:11
На зимніх шинах можна їздити круглий рік* Це ні на що не впливає* Я так катаюсь вже з десяток років* Навіщо тратитись на літню? Зьїздив поставив нову зимню і вперед!
Простий українець Показати IP 31 Грудня 2021 15:17
По рівню життя Україна на останньому місці у Європі ! А вони, блін, наводять приклади штрафів з Великої Британії ! Проведіть реформи, викорініть корупцію, оптимізуйте податки, утворіть робочі місця, підніміть рівень життя людей, а потім запроваджуйте такі штрафи ! А, шо слабо назвати фамілії тих 28 депутатських панфіловців, шоби народ знав за кого не голосувати на чергових виборах !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus