USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

В Ірані висунули звинувачення 10 посадовцям у справі про збиття літака МАУ

6 Квітня 2021 13:22
Прокуратура Ірану висунула звинувачення проти 10 посадових осіб у зв’язку зі збиттям пасажирського літака «Міжнародних авіаліній України» в січні 2020 року.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на АР.

«Проведене серйозне і точне розслідування, і пред’явлені обвинувальні акти щодо 10 винних осіб», – ідеться в заяві військового прокурора Голамаббаса Торкі.

Імена обвинувачених та інші деталі прокуратура не повідомила.

17 березня Іран представив остаточний звіт щодо розслідування катастрофи літака авіакомпанії МАУ. У документі йдеться, що літак знищили через помилку оператора протиповітряної оборони, який визначив його як «ворожу ціль».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розкритикував цей звіт.

«Змушені констатувати, що розслідування було упередженим, представлені докази є вибірковими, а висновки – оманливими. Документ не надає всіх обставин, не розкриває першопричини трагедії та ланцюжок дій, які до неї призвели. Це – не звіт. Це збірка маніпуляцій, мета якої не з’ясувати істину, а виправдати Ісламську Республіку Іран», – заявив міністр.

Він вважає зміст документу «цинічною спробою приховати істинні причини збиття нашого літака».

Як відомо, 8 січня минув рік, відколи у небі над Іраном був збитий літак авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України». Він виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран – Київ. На борту перебували громадяни шести країн – України, Ірану, Канади, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Усі 176 осіб загинули, серед них – 11 українців (9 членів екіпажу і 2 пасажири), а також 55 громадян та 30 постійних мешканців Канади.

Після кількох днів заперечень іранська влада 11 січня визнала, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

Президент Володимир Зеленський 29 грудня надав звання Героїв України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» членам екіпажу рейсу PS752.

Канадська розвідка отримала аудіозапис розмови, ймовірно, міністра закордонних справ Ірану Джавада Заріфа, який стосується можливих причин збиття літака МАУ поблизу Тегерана.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus