USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

В Україні вперше зробили пересадку шкіри дитині від посмертного донора

5 Квітня 2023 19:54
Дитяча лікарня Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова провела унікальну операцію – пересадку шкіри однорічному хлопчику від посмертного донора.

Хлопчик отримав опіки 25% шкіри: підборіддя, шию та грудну клітину. Дитина потягнула чайник за дріт і перелила на себе окріп. Маля відразу доставили в опіковий блок лікарні Святого Миколая. У реанімації медики стабілізували стан малюка, але шкіра хлопчика місцями була так уражена опіками, що не могла відновитися самостійно. Про це повідомила пресслужба Першого медоб’єднання Львова.

У результаті опікові хірурги вирішили застосувати для лікування Андрійка революційний для України підхід.

Медики зняли верхні, уражені фрагменти тканини і закрили рани донорською шкірою. Ця шкіра не здатна прижитися і може бути на тілі пацієнта протягом кількох тижнів. Мета такої пересадки полягає у тому, щоб захистити обпалені ділянки і створити максимально природні, необхідні для якнайшвидшого загоєння ран умови. Через кілька тижнів після цього маленький пацієнт буде готовим до наступного кроку – аутотрансплантації – закриття рани вже власною шкірою.
Нині дитина вже вдома, до лікарів ходить лише на перев’язки.
У Першому медоб’єднанні Львова до пересадки донорської шкіри готувалися кілька років. Зокрема, на базі одного з найбільших опікових центрів було створено перший у західних регіонах України Банк шкіри. Це стало можливим і завдяки торішнім змінам до закону про трансплантацію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus