USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

В ЄС внесли тромби до списку рідкісних побічних ефектів AstraZeneca

7 Квітня 2021 20:08
Європейська агенція з лікарських засобів (ЕМА) підтвердила зв’язок після вакцинації препаратом AstraZeneca та утворенням тромбів.

Про це йдеться у заяві на сайті EMA щодо щеплення вакциною Vaxzevria (раніше відомою як вакцина AstraZeneca), передає УНІАН.

«Європейське агентство з лікарських засобів нагадує спеціалістам в галузі охорони здоров’я і особам, які приймають вакцину, про необхідність враховувати ймовірність дуже рідкісних випадків утворення тромбів разом з низьким рівнем тромбоцитів у крові впродовж двох тижнів після вакцинації», – йдеться в повідомленні.

Зауважується, що наразі більшість таких випадків зафіксовано у жінок віком до 60 років у період двох тижнів після вакцинації.

«Враховуючи наявні на цей час дані, конкретні фактори ризику не були підтверджені», – сказано в повідомленні.

Водночас в ЕМА наголошують, що загальні переваги вакцини від COVID-19 перевищують ризики від побічних ефектів.

«COVID-19 пов’язаний з ризиками госпіталізацій та смерті. Зафіксована комбінація тромбів і низького рівня тромбоцитів зустрічається дуже рідко, а загальні переваги вакцини у запобіганні коронавірусу перевищують ризики побічних ефектів», – наголосили в EMA.

Згустки крові виявляли у венах головного мозку та очеревині (тромбоз внутрішніх вен) і в артеріях разом із низьким рівнем тромбоцитів, подекуди – з кровотечами.

Комітет дослідив 62 випадки тромбозу в мозку і 24 випадки тромбозу внутрішніх вен, які були зареєстровані в базі ЄС. 18 випадків закінчилися летально. У ЄС і Великій Британії загалом цим препаратом щепили близько 25 мільйонів людей.

Агентство радить негайно звернутися до медиків, якщо після вакцинації з’явилися такі симптоми:

– задишка,

– біль у грудях,

– набряк у нозі,

– тривалий біль у животі,

– неврологічні симптоми,

– головний біль і погіршення зору,

– крихітні плями крові під шкірою поза місцем ін’єкції.

У EMA наголосили, що вакцина Vaxzevria ефективно запобігає коронавірусу та зменшує ризики госпіталізації та смерті.

Раніше у Нідерландах призупинили щеплення вакциною AstraZeneca людей віком до 60 років після п’яти повідомлень про можливі серйозні побічні дії у жінок віком від 25 до 65 років. Нідерландські медустанови скасували близько 10 тисяч заявок на вакцинацію AstraZeneca для людей віком до 60 років.

Від початку березня понад 15 країн Європи призупиняли застосування британсько-шведської вакцини Oxford/AstraZeneca через випадки утворення тромбів.

У Британії виявили 30 випадків тромбозу у людей, яким ввели вакцину AstraZeneca.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
море Показати IP 8 Квітня 2021 07:49
Починається...
Окіян до море Показати IP 8 Квітня 2021 14:09
А для когось вже заінчується ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus