USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Шлях нескорених: Василь Нагорний презентував у Луцьку книгу про українських бійців

21 Травня 2019 08:58
Книгу про українських воїнів, написану на реальних подіях, адвокат, журналіст та волонтер Василь Нагорний презентував лучанам 20 травня.

Автор каже, що матеріали книги «Крізь пекло війни та судів. Шлях нескорених» почав збирати відколи допомагає бійцям російсько-української війни, з 2014 року.

«Тоді про неї навіть і не думав, а поштовхом до її написання були особисті життєві обставини. На все загалом пішов місяць, писав ночами, і книга «Крізь пекло війни та судів. Шлях нескорених» ожила.

Прототипами героїв є бійці 51, 24, 28 ОБМР, здебільшого це вихідці з Волині. Я писав так, щоби в образі можна було знайти себе. До прикладу, один хлопчина, який читав книгу, каже: це ж не тільки я у ній, це і Петро. Так і є, книга писалася так, щоб більшість могли себе впізнати, бо в 2014 році у багатьох ситуації були схожі.

Чув, хтось каже, що він може написати про війну, навіть якщо не був там. Але це не про війну. Дехто вже пише, що книга про 51 ОМБР, але це не так, вона не про 51 бригаду, але присвячена їй. Книга про те, як берегти свою честь, вона вчить нас боротися. І найголовніше, що цьому нас вчать прості хлопці з наших волинських сіл. Ця книга – це пам’ятка про події, людей, життєві обставини, адже теперішня війна – це кривава сторінка в житті нашої держави, ба більше, в житті кожного з нас», – розповідає Василь Нагорний.

Представник Українського інституту національної пам’яті на Волині Леся Бондарук каже, що пишається другом, оскільки дуже важливо займатися тим, що ти любиш і любити те, чим займаєшся.

«Я пишаюся тим, що з Василем ми друзі. У 2014 році були великі проблеми, було складно, особливо морально, коли ти бачиш звідусіль незаслужені страждання наших вояків, ігнорування з боку держави, байдужість з боку основної частини суспільства. Тоді він на волонтерських засадах допомагав хлопцям. Він був з ними, коли майже всі відвернулися.

Василь підійшов до цього як громадянин, патріот. І цю книгу вистраждав разом із бійцями 51 ОМБР, пропустив через своє серце, і я впевнена, що книга зачепить кожного читача. У цій ситуації мені шкода, що наша державна книжкова політика неуважна до таких книжок: немає підтримки авторів, а це говорить про багато проблем у суспільстві», – наголошує Леся Бондарук.

Науковець з Волинського краєзнавчого музею Богдан Зек переконаний, що на цьому зупинятися не варто, має бути більше таких книг.

«Завдяки Василю Нагорному багато хто відкриє для себе розуміння війни по-новому. Не з голлівудських фільмів чи мильних опер, а з реального життя, життя тих хлопчаків, які ще вчора були простими хлопцями із сусіднього села, а сьогодні вони – Герої нашого часу.

Друга світова війна нам доводить, що на моментах, які замовчували – з’являються міфи та політичні спекуляції. Ми, українці, маємо знати, через що пройшли наші краяни», – наголосив Богдан Зек.

Презентація книги відбулася в кав’ярні бійця 51 окремої механізованої бригади Миколи Кравчука. Там її можна було придбати за довільну ціну – яку назвеш сам. Василь Нагорний наголошує: ціль книги – не комерція, а збереження історії та популяризація подвигів українських воїнів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 21 Травня 2019 09:44
Де придбати? Це наші - прості волинські хлопці врятували Державу у 2014-му.
Тыльки Показати IP 21 Травня 2019 21:37
На Волині з дезертирів роблять героями,перед загиблими хоть не соромно

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus