USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Волиньраді закликають ВР надати переселеним з Холмщини українцям статус депортованих

24 Жовтня 2019 11:22
Вирішити на законодавчому рівні питання надання статусу депортованих українцям, виселених з етнічних земель у 1944 році закликає Верховну Раду депутат Волиньради.

Про це йшлося під час пленарного засідання 25 сесії Волинської обласної ради 24 жовтня.

Депутат Сергій Сівак зазначив, що звертається до Верховної Ради як нащадок депортованих українців, які у 1944 році були виселені зі споконвічних українських земель Холмщини, Підляшшя, Надсяння, Лемківщини, Бойківщини. За 28 років незалежності законодавчо українська влада не сприяла вирішенню цього питання. Депутат розповів, що його рідне село Модринець розташовувалося за 10 кілометрів від міста Грубешів, у селі проживали 300 українських родин, які у 1945 році були депортовані на межу материкової частини України. За 5 кілометрів від села розташовувалося українське село Сагринь, що було спалене і 900 його жителів були знищені.

Сергій Сівак відзначив, що процес виселення українців з етнічних земель був позбавлений ознак добровільності, відбувався з примусом, погрозами, жорстоким вбивством тисяч українців. за межами рідного краю опинилися 472 тисячі українців, багато були виселені на західні та північні землі Польщі для асиміляції з польським населенням. Депутат закликав Верховну Раду дати на законодавчому рівні правову оцінку переселенню українців так званого Закерзоння як депортації за національною ознакою. Переселеним українцям він просить надати статус депортованих.

З його слів, польська сторона та країни Балтії це питання давно вирішили на рівні законодавства, тож український парламент закликають відновити історичну справедливість та надати переселеним у 1944 році українцям статусу депортованих.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Запізно Показати IP 24 Жовтня 2019 12:32
Скільки їх залишилося ? Бабуся з дідом померли ще в 90- х. Народжені на Грубешівщині (Грубешівський повіт).Дійши дітьми аж в Одесу разом з батьками, ще й корову вели за собою.Потім повернулися на Волинь в Боратині осіли.Думали ,що повернуться назад. Потрібно це було робити давним - давно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus