USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Від діалогу – до працевлаштування: у Луцьку шукали роботу для тих, хто й досі воює у снах

8 Серпня 2019 16:29
У Луцьку підбили підсумки проєкту «Ветерани: від діалогу до працевлаштування», який покликаний допомогти ветеранам російсько-української війни повернутися до колишнього життя та знайти хорошу роботу.

Нагадаємо, упродовж 6-8 серпня учасники з Рівненської та Волинської областей поспілкуються з топовими роботодавцями українського ринку, пройдуть перше інтерв’ю, відвідають мотивуючі лекції від успішних ветеранів, отримають навички якісного спілкування з працедавцями.

Так, під час зустрічі сьогодні, 8 серпня, до діалогу запросили трьох учасників проєкту, які розповіли про власні враження щодо створення подібної ініціативи.

Зі слів слухача минулорічного, а за станом на сьогодні – тренера нинішнього проєкту, учасника бойових дій Андрія Ільченка, цьогорічний тренінг пройшов успішно, і окремі учасники вже навіть взяли контакти роботодавців.

«Мені здається, що багато із учасників проєкту знайдуть в собі бажання й сили працювати. Для ветерана головне відчути себе потрібним, тоді він гори готовий звернути», – наголосив колишній воїн, який свого часу воював у складі 169 ротно-тактичної групи.
Натомість, виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт зауважив, що ми всі в певному боргу перед учасниками бойових дій, які ризикували і сьогодні ризикують життям, захищаючи країну.

«Добре, що ми долучаємось до процесу пошуку роботи ветеранами АТО, а саме під час тренінгів навчають як спілкуватися з роботодавцями, як шукати точки дотику, як знайти роботу, яка найкраще відповідає якостям і морально-психологічному стану бійця. Робота багатьох громадських організацій, спрямована на адаптацію учасника АТО після того, коли він виходить із зони бойових дій», – акцентував посадовець.

Також він висловив особисту подяку всім причетним до проведення занять та тренінгів з пошуку професійної орієнтації ветеранам АТО..

«Я хочу особисто подякувати Волинському та Рівненському обласним центрам зайнятості та ГО «Об’єднання дружин та матерів учасників АТО». Я сподіваюсь, що такі заняття на цьому етапі не завершаться, бо, на жаль, війна триває. І підтримки потребує все більше людей, які мають статус солдата, але фронт не вийшов з їхнього внутрішнього світу. Такі заходи будуть продовжуватися і ми будемо підставляти плече підтримки тим, хто захищав нас», – резюмував Григорій Пустовіт.
Натомість директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк розповів, що за три дні проєкту працівники центру зайнятості та учасники напрацювали і багато практичних моментів та плідно поспілкувалися:

«Громадська організація дала хорошу ініціативу. Тож, ми не мали іншого права, як допомогти реалізувати на якісному рівні гарний захід. Працевлаштування бійців – це те, питання, з яким ми стикаємось щодня. На мою думку, дві основні складові запоруки успіху для бійця після закінчення його місії у зоні бойових дій – це сім’я і робота. Коли є в людини зайнятість, є можливість відчувати себе потрібним та реалізовувати свій потенціал, заробляти кошти для сім’ї. Також менше часу для інших дурниць, перепрошую. Робота для кожної людини, а особливо для хлопців, які повернулися сюди з іншого світу – це надважливо», – наголосив Роман Романюк.

Окрім цього він зазначив, що у базі вакансій Волинського обласного центру зайнятості – понад 4000 вакансій, а це – 4000 можливостей:

«Я не кажу, що всі вони ідеальні, але з чотирьох тисяч можна вибирати, перебирати і знаходити роботу, що приноситиме і моральне, і матеріальне задоволення. На сьогодні державний центр зайнятості – це сучасна служба, далеко не схожа на біржу праці радянського зразка. 181 демобілізований учасник АТО відкрив підприємницьку діяльність з нашою допомогою з початку війни», – додав директор обласного центру зайнятості.
Як прокоментував доцільність проєкту, заступник директора Рівненського обласного центру зайнятості Андрій Грещук, усі учасники проєкту, бійці, залишились дуже задоволеними, бо відірвалися від побуту, побачили багато чого цікавого, поспілкувалися.

«Працевлаштування воїнів АТО – проблема, яку розв’язати не так просто. По-перше психологічна реабілітація вимагає багато сил. По-друге, вакансії та рівень заробітної плати не завжди влаштовують учасників АТО, а вони хочуть хоча б стільки, як заробляли на фронті. А бізнес – це теж покликання, не кожен може ним займатися», – наголосив Андрій Грещук.

Натомість, головний спеціаліст Західного міжрегіонального відділу Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, Андрій Омельчук зазначив, що демобілізовані хлопці й досі воюють уві сні або в думках.

«Від себе хотів би подякувати всім організаторам і учасникам, я обіцяю, що ми будемо продовжувати співпрацю», – звернувся він до учасників та організаторів проєкту.
«Кожен з нас, учасників бойових дій, свого часу був вилучений з робочого процесу на війну. У мене це затягнулося на 4 роки. Але робота не може стояти, тому логічно, що місце бійця часто займають інші люди», – зауважив ще один учасник заходу, ветеран бойових дій у зоні АТО Олександр Кравченко.

Він акцентував, що на його думку, надзвичайно корисною для бійців-учасників тренінгу була рольова гра, коли демобілізовані воїни переймали на себе роль роботодавця і приймали один одного на роботу.

«І от, якщо в реальному житті я здебільшого приймав учасників АТО на роботу, то тут я витягнув білий папірець і мені довелось працевлаштовуватися. Не потрібно давати рибу, а треба вчити її ловити, а такого роду тренінги не дають отієї рибини, а саме навчають її здобувати», – підкреслив Олександр Кравченко.

Насамкінець, виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт зауважив, що Луцьк – єдине місто в країні, що створило центр психологічної реабілітації учасників АТО, де й проводитимуть курси отаких-от «рибаків», яких навчатимуть саме «ловити рибу», а не просто її даватимуть.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
123 Показати IP 9 Серпня 2019 10:17
Цей луцький центр зайнятості отримує премії не за к-ть працевлаштованих а за незареєстрованих. Щоб вас побільше поскорочували!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus