USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Відкриття ринку землі в Україні: скільки податку доведеться заплатити за продаж ділянки

30 Травня 2021 17:09
Уже з 1 липня 2021 року в Україні відкривається ринок землі. Це дозволить громадянам вільно купувати і продавати землі сільськогосподарського призначення, які належать їм за правом приватної власності.

Про це повідомляє OBOZREVATEL.

У Центрі з надання безоплатної правової допомоги продовжують інформувати українців про важливі нюанси, пов’язані з процедурою купівлі-продажу земельних ділянок. Цього разу розповіли, які документи необхідно зібрати продавцю і які податки доведеться сплатити.

Як говориться в повідомленні, ціна на землю буде формуватися за домовленістю між покупцем і продавцем. Однак до 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути менша від їхньої нормативної грошової оцінки, яку буде проводити відповідний орган Держгеокадастру.

Які документи необхідні для продажу земельної ділянки?

Паспорт продавця і покупця

Ідентифікаційні коди

Звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки

Документи, які підтверджують право власності на земельну ділянку (витяг з реєстру прав на нерухоме майно або державний акт)

Витяг з Державного земельного кадастру щодо земельної ділянки

Які податки платить продавець?

Фізична особа у разі продажу земельної ділянки має право не платити податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) і військовий збір (ВЗ) за умови, якщо вона продає нерухоме майно вперше протягом року, водночас розмір земельної ділянки не перевищує норму безоплатної передачі, визначеної в статті 121 Земельного кодексу України, та земельна ділянка перебуває у власності продавця понад 3 роки.

В іншій ситуації громадянину доведеться сплатити 5% ПДФО і 1,5% ВЗ від вартості земельної ділянки, встановленої в договорі. Для продавців-нерезидентів ставка ПДФО у разі продажу належної їм нерухомості становить 18%.

Договір купівлі-продажу земельної ділянки повинен містити всі умови, перераховані в статті 132 Земельного кодексу України, зокрема, й кадастровий номер, цільове призначення, склад угідь, наявні обмеження тощо. Перед укладенням угоди потрібно перевірити реєстрацію земельної ділянки в Держземкадастрі і реєстрацію права власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Чи потрібно нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу землі?

Нотаріус посвідчує відповідний договір лише за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна та документа, який підтвердить сплату податку на доходи в бюджет продавцем. Такий податок майбутній продавець переказує в бюджет за місцем нотаріального посвідчення зазначеної угоди в розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Нагадаємо, ухвалений ще минулого року Закон про запуск ринку землі передбачає поетапне придбання права власності на земельні ділянки:

на першому етапі, з 1 липня 2021 року, землі сільськогосподарського призначення зможуть купувати тільки фізичні особи – громадяни України. Максимальний розмір земельної ділянки, встановлений законодавством, – 100 гектарів на людину;

другий етап передбачає, що з 1 січня 2024 року отримають можливість купувати права власності на землю і юридичні особи, але за умови, що вони створені та зареєстровані за законодавством України, учасниками такої юрособи є лише громадяни України і/або держава, і/або територіальні громади, територіальні громади та держава. Максимальний розмір земельної ділянки – 10 тис. гектарів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Дєд Показати IP 30 Травня 2021 19:37
Ні продажу землі!!
Анонім Показати IP 31 Травня 2021 11:27
а референдум де?????????????????
! Показати IP 31 Травня 2021 14:17
Земля повинна належати державі і надаватись у користування тільки в оренду.
Дата Туташкія Показати IP 31 Травня 2021 17:04
Повна с**ка Країні,залишиться тільки записати всіх у кріпаки,і ввести податок на повітря

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus