USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Відставка Деканоїдзе може бути пов'язана з третім Майданом

14 Листопада 2016 23:16
Українські ЗМІ оприлюднили інформацію про те, що влада створила штаб, покликаний швидко реагувати на протести в країні.

Як повідомляється, структура працюватиме на базі Ради Безпеки, а її керівником став Олександр Турчинов, - передають 7 днів.

Штаб веде підготовку до розгону протестів і запровадження в столиці воєнного стану, якщо ці протести переростуть у силову боротьбу. Йдеться про те, що серед керівників штабу, крім Турчинова, - також Арсен Аваков, Юрій Луценко і Віктор Муженко.

Перше зібрання відбулося вчора, 13 листопада, в Адміністрації Президента.

Згідно з її результатами правоохоронцям дали вказівку не впускати автомобілі з протестувальниками на територію Києва, заважати споруджувати намети на Майдані.

Також вирішено організувати загони "тітушок", які при потребі, будуть розганяти мітингувальників. Крім цього, і ЗМІ поширюватимуть інформацію про "руку Кремля" в таких акціях, а телеканали і сайти будуть блокувати.

Такі заходи планували задіяти вже у вівторок, 15 листопада.

Також у ЗМІ з'вилася інформація, що відставка Хатії Деканоїдзе пов'язана, власне, з можливими акціями протесту, - пише Страна.ua.

"Всі розуміють, що в Україні можливий сценарій розхитування внутрішньої ситуації в країні - для дестабілізації і створення умов для повалення влади. У такому випадку керівництво Нацполіціі і Нацгвардії буде відповідальне за будь-який результат цієї ситуації. Щоб не нести відповідальності, а мати можливість повноцінно критикувати своїх наступників, вона і йде", - запевняє радник Авакова Ілля Ківа.

Ще однією причиною відставки, згідно з даними видання, може бути приналежність Хатії до грузинської команді Саакашвілі. Оскільки йде її лідер (причому йде в жорстку опозицію до президента), то, відповідно, йдуть і ті люди, які прийшли разом з ним.

При цьому, джерела кажуть, що Хатія могла б і залишитися на своєму посту, так як встановила непоганий контакт з президентом. Але саме загроза масштабних акцій протесту, в яких, цілком можливо, візьме участь Саакашвілі, спонукала її прийняти рішення про відставку. Особливо після того як стало зрозуміло, що поліція може отримати наказ на їх силовий розгін.

"Хатія завжди була і буде частиною команди Саакашвілі, який, як очевидно, йде в глибоку опозицію до влади, - каже Ілля Ківа. - Оскільки міністерство внутрішніх справ - частина провладної системи, Саакашвілі не може розвернутися зі своєю критикою на повну, він не може критикувати МВС, оскільки його соратниця очолює ключовий структурний підрозділ. Усі пам'ятають про давній конфлікт Саакашвілі з Аваковим, і розуміють, як у екс-губернатора язик свербить".

У той час як Хатія була з міністром внутрішніх справ в натягнутих відносинах і, скоріше, орієнтувалася на Порошенка, то виконувач обов'язків Вадим Троян - людина Авакова.

Аваков може скористатися ситуацією, щоб посилити свій контроль над поліцейською структурою.

Відставка Хатії матиме ще один важливий наслідок. Фактично припиняться подальші реформи в системі МВС. З одного боку на це є об'єктивні причини - різке зростання злочинності, яке в суспільній свідомості пов'язане з невдалими реформами і масовим виходом професіоналів з органів внутрішніх справ.

З іншого боку, є причини суб'єктивні. Реформи проводилися тому, що для них давали гроші міжнародні донори. Спочатку їх основним модератором була колишня заступник глави МВС Ека Згуладзе. Після її відставки, "останньою надією прогресивних сил" вважалася Хатія Деканоїдзе.

Навряд чи донори будуть давати гроші Вадиму Трояну, про якого західні ЗМІ писали як про людину з неонацистськими поглядами, обурюючись з того, що він отримує відповідальні посади в системі МВС.

А якщо не буде грошей, то не буде і реформ. Так як для Авакова і Порошенка, які звикли мати справу з кадрами старої міліцейської школи, їх зміст (за відсутності фінансування) абсолютно незрозумілий.

Ймовірне повернення в МВС Василя Паскала, люстрованого раніше міліцейського генерала, який обіймав високі пости ще за часів Януковича, стане символом нового тренду. Причому, швидше за все, Паскал стане далеко не єдиним символом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
ВОВК Показати IP 14 Листопада 2016 23:43
Третій майдан ? Ну ну
факт Показати IP 15 Листопада 2016 07:52
Діяв-би так Яник, може б і війни не було б і Крим не втратили...
якось так Показати IP 15 Листопада 2016 07:53
"Рука Кремля, підступи марсіан, злий джин..." Навіть дурнуватий янукович не додумався до такої маячні. Довели країну до краху, і думають, що ніхто не має права і писнути? Як прийшли в крові ці діячі, так в крові можуть і піти. Народ має право вибирати гідну владу, а не купку негідників з чемоданами грошви і золота.
Роо Показати IP 15 Листопада 2016 09:17
За шо боролись на те напоролися
Лучанка Показати IP 15 Листопада 2016 09:42
І що доброго буде з того Майдану??? Це провокація і розхитування ситуації. За кожним разом будемо всі на майдан виходити???
екскурсовод Показати IP 15 Листопада 2016 11:29
помайданять... і ці втечуть з камазами грошви, прийдуть інші, накрадуть, зроблять четвертий майдан, ті знову вивезуть вагони грошви. Тут потрібні кардинальніші методи, і починати потрібно з олігархів, бо практично вони керують нашою владою.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus