USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Водопостачання новозбудованих ЖК поза межами Луцької громади: встановили тимчасовий мораторій

28 Червня 2023 14:22
В обласному центрі Волині встановили тимчасовий мораторій на приєднання до мереж «Луцькводоканалу» об’єктів, які розташовані поза межами Луцької міської територіальної громади. Це, зокрема, стосується багатоквартирних житлових комплексів.

Відповідне рішення ухвалили під час засідання сесії міської ради.

Депутати розглянули проєкт рішення про врегулювання питання приєднання до систем комунального підприємства «Луцькводоканал» суміжних громад.

Як ідеться у пояснювальній записці, протягом останніх років спостерігається зменшення технічної можливості для КП «Луцькводоканал» щодо забезпечення належного рівня надання послуг централізованого водопостачання суміжним громадам через значну віддаленість об’єктів споживачів (від станцій водозабору та майданчиків водопідготовки), недостатність потужностей існуючих майданчиків водопідготовки та необхідність заміни насосного обладнання на станціях другого підйому води.

У лютому минулого року міська рада звернулася до голів суміжних територіальних громад щодо перспективи спільного використання потужностей КП «Луцькводоканал» для задоволення потреб з приєднання об’єктів громад до систем централізованого водопостачання та/або водовідведення Луцька. Однак конструктивної відповіді щодо зазначеної співпраці не було отримано.

Водночас до КП «Луцькводоканал» постійно надходять звернення щодо видачі технічних умов на приєднання до мереж централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення новозбудованих багатоквартирних житлових комплексів та масивів в суміжних територіальних громадах.

Зважаючи на обмеженість виробничих потужностей, нині у «Луцькводоканалі» відсутня технічна можливість для забезпечення в подальшому надання якісного рівня послуг для новозбудованих об’єктів та розвитку мережі на територіях суміжних територіальних громад.

Луцький міський голова Ігор Поліщук пояснив, що нині сотні тисяч квадратних метрів житла планується будувати на території Підгайцівської територіальної громади. Якщо його приєднати до мереж «Луцькводоканалу», то вони просто ляжуть.

«Ми зверталися до керівництва Підгайцівської територіальної громади, аби обговорити це питання, однак їм нецікаво», – зазначив міський голова.

Також він пояснив, що забудовники звертаються до Антимонопольного комітету, який штрафує водоканал, коли той відмовляє у підключенні. Але в підприємства просто не вистачає потужності. Тому він запропонував підтримати проєкт рішення, аби захистити підприємство у майбутньому. Водночас було наголошено, що потужності водоканалу можна наростити, але потрібно, щоб громади йшли назустріч, зокрема фінансово.

Тож депутати ухвалили наступні рішення:

встановити тимчасовий мораторій на доступ до потужностей комунального підприємства «Луцькводоканал» в частині централізованого водопостачання та водовідведення для об’єктів, що перебувають поза межами Луцької міської територіальної громади (на які не видано технічні умови на момент набрання чинності цим рішенням), до затвердження та надання Луцькій міській раді генеральних планів відповідних населених пунктів (суміжних громад) щодо систем централізованого водопостачання (водовідведення);

комунальному підприємству «Луцькводоканал» не проводити видачу технічних умов інженерного забезпечення об’єктів будівництва, що розташовані на території суміжних громад.

Однак це рішення не розповсюджується:

за наявності договору спільного фінансування (утримання) суб’єктами співробітництва підприємств, установ та організацій комунальної форми власності, об’єктів інфраструктури, укладеного між Луцькою міською радою та суміжною громадою в межах, визначених таким договором;

за наявності договору, укладеного між комунальним підприємством «Луцькводоканал» та суб’єктами, які надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення на суміжних територіях за оптовим тарифом в межах договірних витрат водоспоживання (водовідведення).

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ

Фото ілюстративне
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 28 Червня 2023 15:17
+!!!
Категорія А Показати IP 28 Червня 2023 15:37
"...встановити тимчасовий мораторій до затвердження та надання Луцькій міській раді відповідних генеральних планів..." і друге " - ."..не проводити видачу технічних умов інженерного забезпечення..." - і одно, і друге не передбачено чинним законодавством України ! Що Луцька міська, що, наприклад, Підгайцівська сільська, з точки зору законодавства наділеними абсолютно однаковими повноваженнями і у своїй діяльності керуються ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні". Якщо на території Луцька розміщений "Луцькводоканал", то водозабори, станції підйому, очисні споруди знаходяться на території інших територіально-адміністративних одиниць І замість того, щоби займатися таким шантажем необхідно за участю Волинської ОВА запустити механізм розробки Схеми планіровки області, районної планіровки Луцького району, комплексної схеми просторового розвитку територіальних громад, генпланів населених пунктів і порушені питання не стануть на перешкоді будівництва, зокрема, в приміських населених пунктах і розбудови України в цілому !
Оксана до Категорія А Показати IP 28 Червня 2023 20:45
Все правильно. А тепер питання чи необхідно прилеглим громадам приймати генеральні плани забудови своїх територій і розвивати потужності своїх комунальних підприємств? Комунальні підприємства є, вид діяльності - забір та постачання води також, а послуг чомусь для забудови на території громади не надають. Ой вибачте, плитку на дорозі підмітають лише ,
Анонім Показати IP 29 Червня 2023 08:20
Вірне рішення , обмірковане
Red Показати IP 29 Червня 2023 08:45
Треба також встановити водоканалу тимчасовий мараторій на користування свердловинами які знаходяться на території сусідньої громади. !!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus