USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинь може залишитися без «митних» грошей на ремонт доріг

1 Червня 2018 13:25
Цьогоріч Волинська область може залишитися без додаткових надходжень на ремонт доріг в рамках митного експерименту. Адже Кабмін має можливість навмисно завищувати індикативні показники, аби в результаті недовиконання залишити місцеві митниці без коштів, якими ті могли би розпоряджатися.

Про це йшлося під час програми «Відкрита влада» ТРК «Аверс» 31 травня.

Голова Волинської обласної ради Ігор Палиця нагадав про митний експеримент, коли в результаті перевиконання індикативних показників, вдалося залучити додаткові кошти на ремонт доріг. Він пригадав, що цю ініціативу започаткував колишній очільник Одеської області Міхеїл Саакашвілі, яку пізніше підхопили президент і Кабмін.

«Минулого року прикордонні області отримували немалі надходження на будівництво доріг, і, безумовно, це дуже допомогло розвитку транспортної інфраструктури. Але від чого залежать надходження в обласний дорожній фонд? Від того, який індикатив визначить міністерство фінансів для митниць», – сказав Ігор Палиця.

Він зауважив, що Кабмін може навмисно завищувати показники, аби в результаті недовиконання залишити місцеві митниці без додаткових коштів, якими ті могли би розпоряджатися.

«Київ дивиться на те, що і де з’являється. Він дає ініціативу, місцеві органи влади починають працювати з митницями, вимагати від них прозорого розмитнення, тому що вони зацікавлені в надходженні грошей. А Київ діє за принципом «у вас щось залишилося, тому ми йдемо до вас», піднімає індикатив, і в нас нічого вже не залишається», – зазначив голова облради.

Це все стосується стратегії розвитку Волинської області. Адже, на переконання Ігоря Палиці, у випадку, коли Волинь, наприклад, розпочне заробляти на легальному видобутку бурштину через КП «Волиньприродресурс», уряд може ввести, приміром, 90-відсотковий податок на прибуток від видобутку каміння.

«Що у такому випадку можна планувати?» – зауважує голова Волиньради.
Окрім того, він пригадав ініційоване звернення до Генерального консула Республіки Польща в Луцьку Вєслава Мазура з пропозицією об’єднати зусилля в боротьбі з контрабандою на волинській митниці. Для цього було запропоновано забезпечити спільний доступ до польських митних баз, аби мати достовірну інформацію щодо товарів, які ввозять в Україну, а також створити спільну групу фахівців із представників обох держав, що займатиметься подоланням корупційних схем.

Йдеться, зокрема, про збільшення надходження коштів за рахунок податків до бюджетів і притягнення до відповідальності осіб, які сприяють поширенню контрабанди та виникненню інших порушень.

«Перед написанням листа ми обговорили ситуацію з консулом (Вєславом Мазуром, – ВН)… Йдеться про європейські бази, нічого незаконного там немає. Якщо ЄС дав нам якусь перспективу про асоціацію, якщо ЄС каже, що він підтримує Україну у війні з російським агресором, якщо Україна сьогодні стоїть на кордоні Євросоюзу і терпить це все, чому ЄС нам не допоможе? Кажуть, що нам потрібен Антикорупційний суд, аби побороти корупцію, а навіщо так довго чекати – відкрийте базу й ми за секунду здолаємо корупцію на митниці. Але ЄС не зацікавлений у цьому, адже для чого європейцям обмежувати можливість завезення товарів із ЄС в Україну? Вони зацікавлені в тому, аби весь свій мотлох, який у них закуповується за євро, завозився до нас, при цьому податки всі надходять Європі. А як ці товари в нас розмитнюються, нікого не цікавить», – пояснив Ігор Палиця.

Та додав: «Злочинці не ті, хто завозить без податків, а ті, хто дає їм це робити, і ті, хто не дає людям можливості купувати товари з податками. Тому ЄС все рівно, що ми купуємо і скільки в нас залишається податків, адже він розуміє, якщо в нас працюватиме закон, у Європі зменшиться товарообіг».

Водночас Ігор Палиця зазначив, що знає про те, що співпрацю щодо відкритих баз мають ініціювати на рівні держав. «Я знаю, що я перевищив свої повноваження, але хочу, щоби в нас був порядок, тому я буду ще і 100 раз перевищувати свої повноваження, не порушуючи закон, і звертатися будь-куди, аби тільки мати можливість досягти справедливості. Нікому як багата та антикорупційна держава ми не потрібні, крім нас самих», – зауважив Ігор Палиця.

Він висловив впевненість у тому, що й війну на сході України завершувати ніхто не допомагатиме, адже закордон зацікавлений у дешевій робочій силі, яка емігрує в пошуках роботи, та в сировині, яку можна купити практично за безцінь.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
123454321 Показати IP 1 Червня 2018 13:59
Менше "контрабасу" пропускати треба, то й плани будуть виконуватися.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus