USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

Волиняни стали чемпіонами світу з веслування: довгий шлях до успіху

15 Жовтня 2023 16:46
Волинські спортсмени Анна Айсанова та Андрій Сивих на цьогорічному чемпіонаті світу з веслування академічного серед осіб з ураженням опорно-рухового апарату вибороли абсолютну першість. Змагання відбувалися у Сербії з 3 до 10 вересня.

24-річний Андрій та 25-річна Анна – майстри спорту України міжнародного класу з веслування академічного. Для волинян такий досвід виступів на світових спортивних майданчиках вже не перший, адже раніше доводилося перемагати на Кубках та чемпіонатах.

«На різних етапах кубків світу я бував часто, мабуть, разів шість-сім. Саме з таких змагань у мене є чотири срібні нагороди, з яких три виборов у 2019 році, а одну в 2022 році, та ще одне золото, яке здобув у 2023 році. Якщо говорити про чемпіонати світу, то вперше такий досвід я отримав у 2019 році. Тоді не вдалося взяти призові місця, але вже у 2022-му став бронзовим призером. А на останньому чемпіонаті я став чемпіоном у парі з волинянином Іваном Купрійчуком, який у цьому спорті зовсім нещодавно», – розповідає Андрій Сивих.
Читати ще: 25-річна волинянка стала чемпіонкою світу з веслування

Анна потрапила у спорт завдяки випадковій зустрічі з її майбутнім першим тренером Андрієм Рожком.
«Андрій Леонідович підійшов до мене на ринку. Запитав: «У тебе ураження опорно-рухового апарату?» Я відповіла ствердно. А він запросив тренуватися. І ось уже з 2017 року, можна сказати, випадково, я у спорті. Спершу це були такі знання для себе більше, але у 2020 році я потрапила у веслування, й надалі з нами вже працював тренер збірної В’ячеслав Загреба.
За цей період у складі національної паралімпійської збірної команди України я стала бронзовою призеркою етапу Кубка світу в 2022 році, срібною на Кубку світу. На чемпіонаті світу в 2022 році я посіла третє місце, і ось зараз – перше місце», – поділилася Анна Айсанова.
Андрій у спорті з самого дитинства, проте улюблений вид для себе знайшов не одразу.

«Спортом цікавився з дитинства, спочатку просто тренувався для себе, а згодом почав пробувати себе в різних видах спорту, бо хотів стати професійним спортсменом. Спершу це було плавання, мені тоді було десь 10 років, але оскільки я був досить юним, то незадовго закинув тренування. Далі були шахи, але й це мене не дуже зацікавило. Після цього два роки грав у настільний теніс, але високих результатів досягти не вдалося.

Згодом мені запропонували спробувати фехтування на візках, через два місяці зрозумів, що це теж не моє. Після цього вже в 2018 році запропонували спробувати себе у веслуванні. І того ж року я поїхав на свій перший тренувальний збір», – ділиться Андрій Сивих.

Читати ще: Волинські паравеслувальники здобули 4 золота і 2 срібла на міжнародних змаганнях в Італії

Для хлопця адаптація до такого виду спорту була доволі важкою, адже для цього йому потрібен спеціальний протез.
«Чи важко давались успіхи хлопцю без однієї ноги у спорті, де основну роботу виконують саме ноги? Ще й як! Насправді це дуже нелегко, найважче було з протезом. Для веслування мені потрібен спеціальний протез, і зробити його, а перш за все зрозуміти, яким саме він має бути, виявилося найскладніше. Більш-менш хороший протез я зробив тільки в цьому сезоні, але там ще є над чим працювати», – розповідає про труднощі спортсмен.
За словами волинян, на чемпіонат світу в Сербії були допущені спортсмени з Росії і Білорусі як «нейтральні атлети» (без права виступу під власним прапором та символікою, – ред.).

Читати ще: Паралімпіці з Волині здобули два золота і срібло на змаганнях з веслування в Італії

«На останньому чемпіонаті я особисто не зустрічав спортсменів з цих країн, і, на щастя, мені ніколи не доводилося змагатися з ними. Але якщо говорити про підтримку України, то тут є що сказати. Були випадки, коли спортсмени з інших країн підходили і висловлювали співчуття, слова підтримки, і це було дуже приємно. Бувало, що й писали в соцмережах, теж підтримуючи», – каже Андрій.
«Світова спільнота веслування справді виявляє підтримку Україні, і завдяки їй в тому числі, ми пів року від початку повномасштабного вторгнення перебували на навчально-тренувальному зборі в місті Нансі у Франції», – додає Анна.
Для постійної підготовки спортсмени досить часто перебувають на навчально-тренувальних зборах і в Україні, і за кордоном.

«Збори у нас дуже часто, навіть забагато, але завдяки цьому маємо такий результат. Зараз нас очікує збір у Дніпрі, і це є справді важливі тренування, оскільки це початок нового сезону, а отже, починається новий цикл тренувань. На початку сезону дуже важливо напрацювати певну базу, і від того, як ти напрацюєш цей об'єм, залежить твій прогрес у майбутніх стартах, бо об'єм – це база, на якій в майбутньому будується твій результат», – каже Андрій.

Читати ще: Паравеслувальники з Волині здобули три медалі в Італії

Оскільки зараз в країні війна, то щодо майбутньої участі у змаганнях спортсмени не хочуть загадувати наперед. Проте зізнаються, що дуже хотілося б потрапити на Паралімпіаду.
До речі, Андрій розвиває акаунт, де знімає власні відеоролики, які вже стали прикладом незламності для багатьох прихильників.

На завершення спортсмени залишили посил для молодого покоління.

«Спорт – це важливо, тому що без фізичної активності тіло не буде здоровим. Зараз дуже часто, особливо підлітки, скаржаться на те, що болить спина, голова, десь ще й терпнуть ноги і руки. Тому тренуйтеся, не обов'язково професійно, просто побігати, м'яч покопати, в теніс пограти – і буде вам щастя. Ще й в старості менше болітиме тіло, тож будьте активними і розвивайтеся», – підсумовують спортсмени.

Христина КРОТ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Валерія Показати IP 15 Жовтня 2023 19:24
зі сльозами читаєш таке. і розумієш, що життя триває і потрібно себе пробувати у всьому та незважаючи ні нащо

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus