USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

«Всі, хто відкине владу Москви, продовжать служіння у Лаврі», – Епіфаній

18 Березня 2023 19:25
Митрополит ПЦУ Епіфаній запевняє, що монастир на території Києво-Печерської Лаври не закриють, а мовою богослужінь буде давня слов’янська разом із сучасною українською мовою.

Про це йдеться у зверненні Епіфанія до братії Лаври та громадськості, передає УП.

«У зв’язку з подіями, пов’язаними зі Свято-Успенською Києво-Печерською Лаврою, вважаю за необхідне дати пояснення щодо низки питань.

Найперше, слід підкреслити, що в жодному разі не йдеться про закриття цього монастиря, припинення в ньому молитви, богослужінь, чернечого життя. Порівняння нинішніх подій із минулими гоніннями комуністичної влади на церкву загалом та двократним закриттям монастиря зокрема – безпідставна маніпуляція. Особливо цинічно вона звучить з вуст ієрарха, який був тісно пов’язаний з компартією та навіть намагався від неї висуватися на виборну посаду», – акцентував митрополит.

Епіфаній закликав братію Лаври сприяти процесу звільнення від московського ярма.

«Московська духовна влада в Україні є неканонічною, і всі бачать, як Кремль використовує її проти українського народу», – підкреслив він.

Митрополит нагадав, що, відкриваючи монастир у складі Помісної церкви, Священний синод ПЦУ водночас звернувся до уряду з проханням надати у Лаврі приміщення для чернечого життя та богослужінь.

«Це прохання залишається актуальним, і ми наполягатимемо на тому, щоби чернече життя, можливість для щоденної молитви та богослужінь були належним чином забезпечені», – наголосив він.

Читати ще: Істерика в Кремлі: у Путіна пов'язали проведення «спецоперації» із виселенням УПЦ МП з Лаври

«Як священноархімандрит я засвідчую братії, що всі з вас, хто послідує вимогам канонів і Томосу, відкине беззаконну владу Москви, продовжать своє служіння в Лаврі. Всі свої можливості та авторитет ми будемо використовувати для того, щоби захистити вас від залякувань з боку дотеперішнього очільника Лаври.

Керувати поточними справами обителі будуть ті, хто знає традиції та життя монастиря, хто відомий вам, адже належить до братії, хто має відповідні здібності та не заплямував себе відданістю «русскому міру».

Давня слов’янська мова разом з сучасною українською мовою буде богослужбовою мовою Лаври – ми знаємо, що для багатьох з вас це питання також є важливим», – сказав Епіфаній.

Нагадаємо, Московську церкву остаточно виселяють з Києво-Печерської лаври. 10 березня на сайті Лаври з’явився документ-попередження: представники Української православної церкви Московського Патріархату в Україні мають звільнити лаврські монастирі до 29 березня. З церковниками розривають договір про безоплатну оренду, укладений ще у 2013 році, за часів Януковича.

Через це патріарх РПЦ Кіріл закликав світ захистити Києву-Печерську лавру. Зокрема він назвав її «колискою нашої цивілізації».

Як повідомляли, наприкінці 2022 року заповідник «Києво-Печерська лавра» поінформував УПЦ (МП), що з 1 січня не продовжує з нею договір користування Успенським собором та Трапезною церквою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Українка Показати IP 18 Березня 2023 19:40
так це ж бидло можливо ще вибачитися
Атеїст Показати IP 19 Березня 2023 00:43
Клоун в рясі, тіпа новий хазяїн лаври)
Дикий до Атеїст Показати IP 19 Березня 2023 17:03
І ці люди вважають що вони приносять користь суспільству. Ги.
Анонім Показати IP 19 Березня 2023 06:18
московські ченці - це агентура кацапів, яка встромить ніж в спину за першої ж нагоди. зараз часи Старого Заповіту для українців. як показує пекельний досвід Маріуполя та Бучі, людяність вбиває.
Українці Показати IP 19 Березня 2023 08:07
Дякую, що показали справжнє своє *обличчя*. Більшовики від заздрості в трунах перекидаються.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus