USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Викрадали людей та утримували у «лікувальних центрах»: на Рівненщині викрили злочинне угрупування

19 Травня 2020 19:27
На Рівненщині правоохоронці повідомили про підозру у злочинах 21 учаснику організованої злочинної групи, яка займалася викраденням людей та примусовим обмеженням їх волі.

Як повідомляє пресслужба прокуратури Рівненської області, за процесуального керівництва працівників прокуратури області 19 травня повідомлено про підозру 21 учаснику організованої злочинної групи (у тому числі 14 затриманим особам) за фактами незаконного викрадення людей, обмеження їх волі шляхом поміщення до спеціально пристосованих житлових приміщень, катування утримуваних осіб на території Рівненщини та Тернопільщини (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 146, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 127 КК України), пише УНІАН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПСЕВДОРЕАБІЛІТАЦІЙНОМУ ЦЕНТРІ У ЛУЦЬКУ УТРИМУВАЛИ НАВІТЬ ІНОЗЕМЦІВ

За даними слідства, вказану злочинну групу під виглядом діяльності громадської організації упродовж 2016-2020 років створив та очолив з метою отримання незаконних доходів 45-річний житель м. Рівне, до складу якої залучив ще 20 учасників, у тому числі раніше судимих мешканців східних регіонів України.

Вказані особи за грошову винагороду вчиняли дії з метою викрадення людей на території східних та західних областей України, примусового їх перевезення з різних регіонів України та поміщення до 6 так званих «лікувальних центрів», які розміщувались на територіях Рівненської (5) та Тернопільської областей (1). Надалі викрадені особи незаконно утримувалися в умовах ізоляції під виглядом надання медичної та психологічної допомоги від наркотичної, алкогольної та інших видів залежності. За це зацікавленими особами здійснювалося періодична оплата (від 5 до 12 тисяч гривень за місяць).

При цьому, за порушення режиму перебування у відповідних приміщеннях, а також спроби втечі до утримуваних осіб застосовувалися насильницькі дії (поміщення до «карцерів», спричинення тілесних ушкоджень, примусове введення в організм психотропних та наркотичних речовин) та інші дії з метою придушення їх волі.
В межах кримінального провадження 19 травня проведено 27 обшуків на території Рівненської та Тернопільської областей, зокрема у так званих «реабілітаційних центрах», за адресами проживання підозрюваних, у належних їм транспортних засобах. Вказані слідчі дії проведено за участі 38 слідчих поліції, 25 прокурорів, 40 оперативних працівників поліції та СБУ, а також 40 спецпризначенців.

За результатами обшуків в 6 «реабілітаційних центрах», які працювали без будь-яких дозвільних документів та медичного персоналу, виявлено 145 незаконно утримуваних осіб з різних регіонів України, їхні документи, а також комп’ютерну техніку, засоби мобільного зв’язку, чорнові записи про діяльність закладів, грошові кошти, банківські картки, рекламну продукцію щодо нарко- та алкозалежності, медичні препарати та інше.

Слідчі та процесуальні дії у кримінальному провадженні тривають. Вживаються заходи з метою обрання відносно підозрюваних осіб запобіжних заходів та вирішення питання про арешт вилученого майна.


Нагадаємо, у 2017 році під Луцьком викрили і провели обшуки у так званому реабілітаційному центрі «Волна+» для алко- та наркозалежних. Центр «Волна плюс» оскандалився на всю Україну – пацієнти заявили, що їх насильно утримували у кілька поверховій хаті. Не випускали на вулицю та відібрали телефони, щоб неможливо було зв’язуватися з родичами, які доречі думали, що їх рідні там лікуються, і платили за це «лікування» десятки тисяч гривень.

За словами підопічних центру, ніякого лікування їм не проводили. Зрештою полоненим вдалося зв’язатися з рідними та правоохоронцями і повідомити, що їх незаконно позбавили волі. Поліцейські визволили з реабілітаційного полону 20 людей та відкрили кримінальне провадження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Цікаво Показати IP 19 Травня 2020 20:15
А що зі справою по нашому «Ренесансу»? Вони відкрито розклеїли оголошення...
Володя Показати IP 19 Травня 2020 23:18
А як гарно звучить : " за участі та процесуального керівництва прокуратури області"????? Оце роботяги, навіщо державі поліція,? Прокуратура зробить усю роботу : спочатку за гроші закриє, а потім за гроші відпустить!!!
Хах Показати IP 20 Травня 2020 10:49
Діму Степаненка продирявлять зразу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus