USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Село на Волині можуть включити до іншої сільради

7 Липня 2018 15:18
Депутати Волинської обласної ради підготували проект на підтримку мешканців села Сільце, які не хочуть входити в Мар’янівську ОТГ й мають намір вийти з нинішньої сільради. У подальшому автономна громада увійде в сільраду, яка об’єднуватиметься з Гороховом.

Нагадаємо, що конфлікт виник ще рік тому, коли Мар’янівська сільрада оголосила намір спільного господарювання, об’єднавшись в ОТГ з такими сільрадами, як: Скригівська, Бужанська, Цегівська, Бранівська, Галичанська. Втім, виявилося об’єднання добровільне не для всіх.

Тоді мешканці села Сільце, яке входить у Цегівську сільраду, були проти, мовляв, вони повинні бути адміністративно об’єднані з Гороховим, бо розташовані поряд. Окрім того, там розвинена інфраструктура. Для прикладу, щоб доїхати в Мар’янівку - треба їхати через той же Горохів.

Втім, у сільраді категоричні щодо такого об'єднання, мовляв, більшість вирішила і меншість має дослухатися. Тим часом, в ОДА застерігають, що вихід села Сільце з Цегівської сільської ради погіршить і без того не дуже втішні позиції потенційної Мар'янівської ОТГ. Зокрема, бюджет цієї ОТГ потребує 41% базової дотації, тоді як, згідно з методикою, передбачено лише 30%. А 32 % власних доходів потрібно спрямувати на утримання апарату ОТГ.

Із цим складним питанням Волинська облрада звернулася за роз’ясненням у Комітет Верховної Ради України з питань місцевого самоврядування й отримала відповідь, що може своїм рішенням підтримати людей.

Тому, каже у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини голова постійної комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю та корупцією Анатолій Вітів, на чергову сесію підготували відповідне рішення.

“Тут одну з головних ролей взяв на себе голова районної ради, який наразі гальмує децентралізаційні процеси, бо хоче всіх людей загнати в одну велику Горохівську ОТГ, але цього не буде з багатьох причин, навіть із позиції мера Горохова. Щодо Сільця, то сільський голова турбується, що від’єднання може призвести до розвалу створення Мар’янівської ОТГ. Але це надмірні хвилювання.

Коли я проводив засідання комісії, то запросив голів усіх фракцій, аби ми прийняли узгоджену позицію з цього питання. Практично 90% погодилися з тим, що приєднання Сільця до Мар’янівської ОТГ некоректне, адже тоді людям доведеться їхати в Мар’янівку через Горохів, що є нелогічним. Тому, коли жителі села вперше прийшли до нас, ми направили звернення у Верховну Раду з проханням роз’яснення, як правильно діяти у такій нестандартній ситуації. Нам пояснили, що такі прецеденти були - тоді село від’єднали від сільради рішенням сесії. І ми плануємо на чергову сесію облради винести відповідний проект рішення на підтримку людей, думаю, що він буде підтриманий, адже основний принцип реформи - добровільність”, - наголосив голова комісії.

Зауважимо, якщо питання мешканців Сільця вирішиться позитивно, то створення Мар’янівської ОТГ може відкластися ще на рік.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus