USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

«Я не знаю, як це – жити поза лікарнею»: в «Охматдиті» пересадили нирку 17-річній дівчині від посмертного донора з Волині

13 Травня 2023 12:43
Влада народилася у 2006 році на Донеччині і, як пригадує її мама, в перші дні життя захворіла на запалення легень. Ця перша хвороба підірвала здоров'я дівчинки: згодом лікарі діагностували двобічний мегауретер сечового міхура.

Упродовж кількох наступних років Владу лікували в рідному місті. Однак у 2013-му її стан стрімко погіршився: у дівчинки критично знизився рівень гемоглобіну і її скерували на переливання крові у тоді ще не окупований Донецьк, пишуть на сторінці НДСЛ «Охматдит» у Фейсбуці.

Там уперше дівчинці почали проводити процедуру гемодіалізу і сказали, що їй буде потрібна трансплантація нирки. Із рідних як донор не підходив ніхто, а неродинну трансплантацію від посмертного донора тоді в Україні ще не було запроваджено. Тож роботу нирок заміщувала спеціальна процедура.
А далі на сході України росія розпочала війну. Тож лікування дівчинка продовжила спершу в Харкові, а останні майже вісім років вона провела у відділенні хронічних інтоксикацій НДСЛ «Охматдит».
«Влада пройшла всі види замісної ниркової терапії та всі види формування судинних доступів – це був дуже складний процес лікування, під час якого в дитини були зупинка серця, неодноразова реанімація, багаторазовий судомний синдром, набряки легень. Все це через відсутність водовивідної функції й погану роботу серця», – розповідає завідувачка відділення хронічних інтоксикацій Ольга Бабічева.

Читати ще: Як почувається чоловік, якому пересадили легені від посмертного донора з Волині

Рік Влада навіть стояла в черзі на подвійну трансплантацію – серця та нирки. Але фахівцям з Центру дитячої кардіології та кардіохірургії та «Охматдиту» вдалося обійтися без пересадки.
Загалом 10 років дівчинка постійно жила у лікарнях, бо її життя залежало від гемодіалізу.

«Мені не можна було пити понад 100 мл води на день, бо мої нирки не працювали. Гемодіаліз проводили тричі на тиждень, кожна процедура по 4-6 годин. Я навіть не знаю, як це – жити поза лікарнею», – розповідає Влада.
За 10 років дівчинка перенесла 15 хірургічних втручань. Одне з останніх зробила команда урологів «Охматдиту» – провели Владі необхідну реконструктивну операцію на сечоводі, без якої їй не змогли б пересадити нирку.

Читати ще: Врятував життя чотирьом людям: волинянин став посмертним донором

23 квітня їй пересадили нирку від посмертного донора. Рятівником для Влади став 43-річний чоловік з Волинської області. Після його смерті рідні дали дозвіл на трансплантацію органів, чим врятували шість інших життів.
Команда трансплантологів НДСЛ «Охматдит» успішно провела пересадку органа.
«Оперативне втручання ускладнилося судинною патологією Влади. Усі судини дівчинки були ламкі, були тотальні тромбози магістральних судин. Проте команда трансплантологів і анестезіологів змогла успішно пересадити нирку та виходити юну пацієнтку», – розповідає хірург-трансплантолог «Охматдиту» Олег Годік.
Через 10 років лікування Влада нарешті їде з лікарні. Тепер на неї чекає довгий шлях реабілітації та адаптації до життя за межами «Охматдиту».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus