USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Як волинянам захистити свій акаунт у Facebook чи Instagram і що робити, якщо сторінку зламали

24 Березня 2021 08:00
Крадіжка акаунтів у соціальних мережах – не рідкість. Шахраї зламують обліковий запис, а далі від імені користувача поширюють неправдиву інформацію, просять переказати кошти на банківський рахунок на лікування чи в борг, шантажують власника сторінки.

Нагадаємо, нещодавно зламали Instagram-сторінку відомої луцької блогерки та фотохудожниці Ірини Дяченко, яка зареєстрована під ніком іrenсool_mom. Шахраї, пишучи від її імені, просили позичити гроші, переказавши кошти їм на картку.

Блогерка не змогла увійти у свій акаунт, аби змінити пароль, а також на пошту, до якої прив’язана сторінка, тому, щоб відновити доступ, звернулася за допомогою до кіберполіції.

«Дуже страшно усвідомлювати, що один клік може впустити шахраїв у твій особистий простір, де ти маєш доводити, що ти – це ти! Також є інформація, що людям скидали картки з моїми реквізитами. Уявіть: або відкрили картки на моє ім’я, або рахунки. Тому можуть бути й кредити», – розповіла Ірина Дяченко своїм підписникам у Facebook.

Додала: аби зловмисники не заволоділи ще й номером телефону, вирішила нарешті прив’язати його до паспорта.

Наразі доступу до Instagram-сторінки блогерка не має.

«Моя сторінка не відновлена, я не маю доступу. Банки не можуть заблокувати картки, на які просили скинути гроші. Це можливо лише після рішення суду. Кіберполіція не може нічого вдіяти, навіть за номером картки дізнатися про те, хто власник, – наголосила Ірина. – Я зрозуміла, що люди переживають за відновлення моєї сторінки більше за мене. А ще зрозуміла, як багато людей мають мій номер і за потреби можуть просто подзвонити. Позитив ще й у тому, що я маю багато часу на близьких, на приємні рутинні сімейні справи. Не плачу, не оновлюю акаунт і ставлюсь до всього як до знаку зверху. Значить, зараз так треба було для мене».

Своєю чергою, ІА Волинські Новини нагадує своїм читачам, що подібних афер у соціальних мережах нараховується чимало.

ЯК ДІЮТЬ ШАХРАЇ?

Як зазначають у кіберполіції, найрозповсюдженішим незаконним способом отримати дані користувачів соціальних мереж є спонукання людей робити певні дії, наприклад, переходити на невідомі сайти за посиланнями та вказувати персональні дані.

Користувач може отримати повідомлення від імені адміністрації Facebook чи Instagram із вимогою проходження додаткової перевірки для підтвердження того, що саме він є власником акаунту. Нічого не підозрюючи, власник сторінки вказує поштову скриньку, за якою закріплено обліковий запис, і паролі.

Отримавши доступ до сторінки в соцмережах шахраї можуть від імені користувача поширювати неправдиву інформацію, просити переказати кошти на банківський рахунок на лікування у зв’язку з серйозним захворюванням чи в борг, шантажувати власника сторінки.

Тому ВАРТО ПАМ’ЯТАТИ, що Facebook чи Instagram ніколи не надсилають повідомлення в месенджер. Вони приходять або на пошту, або в панель сповіщень.

Окрім того, від соціальних мереж користувачі ніколи не отримають посилання, за якими потрібно негайно перейти.

ЯК ЗАХИСТИТИСЯ?

Справжні дані

Не потрібно використовувати чужі поштову скриньку чи номер телефону, адже тоді користувач не зможе довести, що профіль дійсно належить йому.

Також не можна розголошувати персональні дані третім особам.

Складний пароль

Потрібно мати один пароль до одного акаунту, він має бути складним і складатися з великих і малих літер, символів та цифр.

Двоетапна перевірка

Варто встановити двоетапну перевірку за допомогою повідомлення на телефон чи поштову скриньку, можна пов’язати акаунти різних соціальних мереж, наприклад, Instagram і Facebook.

Захист пошти

Оскільки соціальні сторінки користувач реєструє через поштову скриньку, тому і її потрібно захистити двоетапною ідентифікацією та надійним паролем.

Надійні посилання

Не потрібно переходити за підозрілими посиланнями, навіть якщо їх надсилають знайомі (їхні акаунти можуть бути зламані), чи встановлювати неперевірені застосунки.

Не треба довіряти підозрілим повідомленням від імені адміністрації Facebook чи Instagram, у яких від користувача вимагають надати дані доступу до сторінки чи перейти за лінком.

Власні пристрої

Не слід заходити у свої сторінки в соціальних мережах із чужого пристрою.

На власні пристрої (телефон, планшет, комп’ютер) мають бути встановлені паролі.

Окрім того, не варто прив’язувати до облікового запису банківську картку чи інтернет-гаманець. Також потрібно періодично чистити історію браузера, зокрема вкладку «Безпека», де зберігаються паролі.

Читати ще: Крадіжка акаунтів у соцмережах: як захистити свою сторінку

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО АКАУНТ ЗЛАМАЛИ?

Необхідно звернутися до технічної підтримки соціальної мережі.

Якщо сторінку не вдається відновити самостійно, можна звернутися за допомогою до IT-спеціалістів.

Про крадіжку акаунту варто повідомити кіберполіцію, заповнивши онлайн-форму на сайті: https://ticket.cyberpolice.gov.ua

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus