USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Якби не ковідний госпіталь на базі пологового, у Луцьку була б катастрофа, – міський голова

30 Березня 2021 16:20
Якби не тимчасовий інфекційний госпіталь, розгорнутий в окремому корпусі Луцького клінічного пологового будинку, ситуація з хворими на коронавірус стала б критичною.

Як розповів Інформаційному агентству Волинські Новини Луцький міський голова Ігор Поліщук, наразі підстав для введення в місті локдауну немає. Ситуація в Луцьку порівняно з іншими областями країни залишається відносно стабільною, а у всеукраїнському рейтингу за кількістю нових випадків COVID-19 обласний центр завжди опиняється в кінці.

«За минулу добу в нас зареєстровано 57 нових випадків – це не надто багато. Ми маємо 122 вільних ліжка в лікувальних закладах, які знаходяться в нашому місті. Це – тимчасовий інфекційний госпіталь на базі пологового будинку, Волинська обласна інфекційна лікарня та обласна клінічна лікарня. Наприклад, у тимчасовому інфекційному госпіталі сьогодні на лікуванні перебувають 66 пацієнтів. Варто зауважити, що в обласній клінічній лікарні в Боголюбах та інфекційній лікарні вільних місць для людей, хворих на коронавірус, тих, хто потребує кисневої підтримки, є 68. Тобто, якби тимчасовий ковідний госпіталь на базі пологового будинку не працював, у нас залишилися б два вільних місця. Тоді ситуація була би критична. Якби не цей ковідний госпіталь, у нас давно була б червона зона, бо ми не мали б потрібного показника вільних ліжок із доступом до кисню», – пояснив Ігор Поліщук.

Читати ще: В корпусі луцького пологового розпочав роботу тимчасовий ковідний госпіталь

Як акцентував, без тимчасового госпіталю на базі пологового будинку ситуація складалася б критично, адже далі розширювати коронавірусні відділення в інфекційній чи клінічній лікарнях просто фізично неможливо.

«На жаль, торік було багато інформації про те, що пологовий таким чином буде фактично ліквідований. Однак ми бачимо, що ця інформація не відповідає дійсності. Ми бачимо, що пологовий будинок працює у відокремленому корпусі, а пологи приймають як і раніше. До того ж, ми розвиваємо та підтримуємо заклад: відкрили нове відділення, придбали рентгенівський апарат за 1,2 мільйона гривень, уклали договори з Національною службою охорони здоров’я по різних пакетах, зокрема ті, які передбачають отримання фінансування», – сказав мер.

Читати ще: Комфортно, затишно та безпечно: як живе Луцький пологовий будинок «по сусідству» із ковідним госпіталем

Як наголосив, треба бути максимально готовими до того, що епідситуація може погіршитися.

«На сьогодні ми готові до цього, адже два тижні тому було встановлено дві кисневі станції в пологовому будинку, є киснева мережа з розетками на 110 ліжок, нараховується 50 кисневих концентраторів безпосередньо в медзакладі, до кожного з яких одночасно можна підключити дві людини. В нас є 15 кисневих концентраторів на складі і ще 10 апаратів закупили. Тобто ми готові буквально за кілька днів збільшити кількість ліжок із доступом до кисню з 122 наявних до 240».

Міський голова не виключив: у разі необхідності доведеться перепрофільовувати лікарів з інших відділень Луцької міської клінічної лікарні для надання допомоги хворим із коронавірусом.

Насамкінець Ігор Поліщук закликав лучан берегтися, а в разі появи симптомів коронавірусу відразу звертатися до сімейного лікаря. «Ми бачимо, що від ускладнень, пов’язаних з коронавірусом, люди помирають. Часто це трапляється, тому що вони звертаються за допомогою надто пізно… А ми, своєю чергою, будемо дбати, аби ті лучани, які будуть змушені госпіталізуватися, лікувалися в належних умовах, і щоб їх було куди госпіталізовувати».

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Думка Показати IP 31 Березня 2021 09:23
Так і є. Це було вірне і вчасне рішення.
Василь Показати IP 1 Квітня 2021 14:22
Приєднуюсь до даної думки.Запас для непередбачуваних подій мусить бути.І коли противниками такого рішення є лікарі-це викликає непокоїння про їхню кваліфікацію.
Клаус Показати IP 2 Квітня 2021 10:56
любе рішення продиктоване необхідністю врятування людських життів є вірним. Але у випадку гострого погіршення ситуації це не спасе. Треба терминово розпочинати масову вакцінацію

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus