USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Ями засипали самотужки: які перспективи ремонту дороги в громаді на Волині

15 Березня 2021 13:08
Мешканці Головненської громади вже не перший рік чекають на ремонт дороги, яка пролягає між селами Заболоття, Нудиже та Головне. Пропри те, що автошлях не на балансі місцевої ради, два роки тому місцеві жителі мусили самотужки засипати ями, бо ремонту випросити не вдалося. Цього року на цій ділянці відремонтують два мости і проводитимуть хіба що дрібний поточний ремонт. На більше поки мешканцям не варто розраховувати. Та, кажуть, попри те, що дорогу не розглядають як стратегічну, вона теж могла пролягати хорошим туристичним маршрутом.

Дорога Т 03-08 має протяжність 147 кілометрів, вона пролягає територією колишніх Любомльського, Старовижівського, Ратнівського, Камінь-Каширського та Любешівського районів через Любомль – Головне – Дубечне – Здомишель – Ратне – Камінь-Каширський – Любешів.

Як повідомили в Службі автомобільних доріг у Волинській області, торік її ремонтували на ділянці протяжністю 11 кілометрів від Каменя-Каширського до села Нуйно. Там проводили поточний та середній ремонт, і в 2020-му цю ділянку введено в експлуатацію. Також торік розпочали ремонт двох мостів на території Головненської громади: між селами Заболоття та Нудиже й Нудиже і Головне. У 2020-му підрядник узявся за посилення берегових опор і вже в березні 2021-го працівники відновили роботи.

Цю дорогу, на жаль, не ремонтували років зо 20, і чи не найгірша ситуація в громаді – саме на відрізку між селами Нудиже та Заболоття. У 2015-му тут спалахнув скандал: мешканці села Заболоття припинили вивезення лісу з території місцевої сільради. Майже місяць вони блокували лісовози, ночували, палили багаття обабіч складених колод. Коли лісовози почали масово вивозити деревину, дорога, яка донедавна й так була не особливо рівною, перетворилася на суцільну смугу ям. У 2019 році селянам якось навіть урвався терпець: вони самотужки засипали ями щебенем, що його привіз лісгосп ще після згаданих протестів і який лежав на території села чотири роки.
Зверталися мешканці не раз і до місцевих депутатів усіх рівнів, і до Служби автомобільних доріг, розповідає голова Головненської громади Микола Демедюк. Та загалом отримували весь час відписки, мовляв, на територіальні дороги виділяють украй мало грошей, а кошти йдуть на стратегічні шляхи. Натомість, каже голова громади, і цією дорогою теж могли б їздити і туристи, і автобуси, якби вона була в хорошому стані.
«Було зроблено й проєктно-кошторисну документацію, але нам відписувалися, що на такі дороги не виділяють гроші, а більше на міжнародні й національні. Але ж вже бачимо, і на територіальні гроші теж почали надходити: торік до Смідина зробили, планують ремонт дороги через Згорани. І, я сподіваюся, до цієї дороги дійде черга. Мене в Службі автомобільних доріг запевняли: поки що роблять мости, а потім будуть планувати, щоб до її ремонту підійти. Зрозуміло, що цю дорогу не вважають стратегічною. Але якби відновити рух в напрямку Старовижівського району, закільцювати на Ковель, як раніше автобуси ходили, і був би рух туристів. Там же теж є чимало озер, і люди їхали б відпочивати туди. А так оминають, їдуть через Шацьк, Вілицю, Прип’ять», – каже голова громади.


Загалом на ремонт двох мостів на території громади передбачено приблизно чотири мільйони гривень. Але на 2021 рік – це практично все, що тут виконають. Максимум – дрібний поточний ремонт, повідомляють у Службі доріг у Волинській області.

«У планах найближчих років – дорога Шацьк – Ратне й ділянка від Любохин до Ратного, це і є частина траси Т 03-08. Зараз будемо замовляти коригування наявної проєктно-кошторисної документації, і вже після того оголосимо тендер. По цій дорозі в цьому році все, тільки поточний дрібний ремонт і експлуатаційне утримання. Поки що більше робіт не заплановано, бо насамперед ремонтують дороги, де вища інтенсивність руху: національні, міжнародні. До територіальних доріг взялися торік і цього року розраховуємо на належне фінансування. Тож територіальні дороги мають трошечки підремонтувати, але все за раз, на жаль, відремонтувати не можемо», – кажуть в пресслужбі відомства.

Не обійшовся ремонт мостів і без неприємностей: в ніч з 8 на 9 березня невідомі особи на місці проведення робіт викрали восьмиметрову двосекційну драбину, тож підрядники мусили звернутися з заявою до правоохоронців.


А напередодні сталася ще одна прикрість: ділянку траси між селами Куснище та Головне розмило, і до селища було дістатися складно, хіба польовими дорогами чи в об’їзд, лісом. Але фактично воно було заблоковане.
Річ у тім, що на цій ділянці під асфальтом пролягає водопропускна труба, і за короткий час там різко підвищився рівень води. Микола Демедюк каже: скільки живе, то такого рівня води там не пам’ятає. Припускає, що, можливо, або десь вище було штучно зроблено загату на меліоративному каналі, або ж була боброва дамба, яку через великий рівень води прорвало. Уже за кілька годин рівень води знизився, але біля труби провалився асфальт. Тож дорожники перекривали рух, щоб відремонтувати цю ділянку. На щастя, роботи завершили того ж дня.

Тішить, каже Микола Демедюк, принаймні те, що цього року планують відремонтувати дорогу Т 03-02, яка пролягає через село Згорани. Там планують комплексний ремонт, будуть і пішохідні доріжки, і вуличне освітлення, і облаштовані зупинки. А ось питання з дорогою Т 03-08 поки лишається незакритим.

Читати ще: Які дороги на Волині відремонтують цьогоріч

Дороги (що місцеві, що комунальні, що територіальні) – то великий біль багатьох волинських громад. Чимало з них потрохи перетворюються на напрямки й руйнуються до такого стану, що ними відмовляються їхати перевізники.

Як повідомляли раніше, на Волині ремонт кілометра дороги у 2020 році подорожчав майже вдвічі. Було витрачено 1,8 млрд грн на дороги державного значення, 663 млн грн на дороги місцевого значення і 255 млн – на комунальні дороги. Але хоч сума, порівняно з 2019 роком, збільшилась, проте кількість кілометрів відремонтованих доріг залишилася на тому ж рівні – за рік відремонтували 402 кілометри.

У 2021 році Служба автомобільних доріг Волинської області підписала угоду щодо ремонту доріг на 2,5 млрд грн. На експлуатаційне утримання волинських автошляхів цьогоріч планують витратити 200 млн грн.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus