USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Ювілей великої любові до України та трагедії: герої Крут як приклад для лучан

29 Січня 2018 16:15
Через сто років після вікопомного бою юних вояків під Крутами історія повторюється, і українці знову боронять свою державу перед російським агресором зі сходу: у Луцьку відзначили річницю подвигу героїв Крут.

Мітинг-реквієм, приурочений до вшанування пам’яті Героїв Крут, відбувся 29 січня у Луцьку.

Однією зі знакових подій історії України є героїчна смерть під залізничною станцією Крути молодих захисників Української держави – студенти, курсанти та школярі у 1918 році без вагань віддали життя в ім’я волі свого народу. Бій під Крутами ознаменував початок нової епохи національного пробудження українців. Він показує, що доля і свобода кожного українця залежить від готовності захищати інтереси України.
Прочитавши молитву за спокій душ героїв Крут, митрополит Луцький та Волинський Михаїл зазначив, що у цей день відзначають ювілей великої української любові та великої української трагедії – загибелі молоді на станції Крути. Щороку приходять на символічну могилу, що на вулиці Героїв Крут у Луцьку, і наголошують, що це пам'ять про героїв, які віддали в молодості життя за незалежність держави. Ці люди не лише говорили, що люблять Україну, а й робили те, що у них було на душі від цієї любові – захищали, відстоювали, воювали. Митрополит відзначив, що вже протягом сторіччя помітна небайдужість молодих українців, їхня активність, свідоме бажання бачити батьківщину щасливою з готовністю віддати своє життя. Революція Гідності у черговий раз показала цей великий приклад молодих людей, які готової віддати життя за майбутнє своїх батьків. Михаїл зауважив, що сьогодні лучани прийшли не лише, аби згадати і покласти квіти, а щоб надихнутися та утвердитися в тому, як потрібно любити землю своїх батьків. Він побажав, щоб пам'ять про героїв Крут надихнула нас жити та бути гідними їхніми нащадками.
Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт зауважив, що молоді люди віддали найцінніше – власне життя, за свою землю. Ці хлопці добровільно пішли на війну, як добровільно йшли запорозькі козаки, згодом – вояки УПА та сучасні бійці українських добробатів. Він наголосив, що Україна має майбутнє, адже є молоді люди, готової вести за собою інших, ризикувати, боронити свою землю. Історія вчить нас – у 1917 році, коли мільйон українців був під зброєю, керівництво держави говорило що армія не потрібна, у 1991 році, коли існувала мільйонна армія, також казали, що вона не потрібна, але як Київська Русь воювала з навалою зі сходу, так з цією навалою воювали і запорозькі козаки, герої Крут, а нині історія повторилася, і ми знову воюємо з цією навалою.

«Ця навала повинна зупинитися. На наше покоління покладене найвідповідальніше завдання. Навала не йтиме на Україну, коли держава буде могутня, матиме високопрофесійну армію. Я вірю в перемогу України, в те, що ми будемо в кордонах 1991 року, що ця війна має бути останньою для українського народу, історія нас повинна вже чомусь навчити», - зазначив Григорій Пустовіт.
«Герої Крут уособлюють одвічне прагнення українців творити свою державу. Жертвуючи власним життям вони захищали Україну від загарбників, які були сто років тому і залишаються такими на сьогодні. Вони зробили переможний крок, що дав духовне визволення нашим співвітчизникам. Ці молоді люди є прикладом для сучасників, як треба самовіддано боронити рідний край», – переконаний голова фракції «УКРОП» у Волинській обласній раді, радник голови Волиньради Вячеслав Рубльов.

Історик, політолог, учасник АТО на сході України Тарас Літковець розповів, що протягом 70 років українці не мали права на відзначення цієї історичної дати. Проте наприкінці 1980-их років молоде покоління чи не вперше почуло про цю вікопомну подію. Він зауважив, що могили бійців, які брали участь у бою під Крутами, розкидані від Києва до Варшави, Парижу, Берліна та Нью-Йорку. Справа цих 516 юнаків вилилася у щось більше – подальшу боротьбу у лавах УПА тощо.

Зі слів історика, події 1918 року повторюються у сучасній Україні – традиційним ворогом є східний сусід, якому вірили 350 років, тому що це нам нав’язували і казали, що це найбільші брати. Тобто, зараз триває черговий етап 350-річної українсько-російської гібридної війни. Головні висновки, які можна зробити зараз: 98 років тому В’ячеслав Липинський сказав, що ніхто нам не збудує незалежну Українську державу крім нас самих, 100 років тому держави Антанти та ніші сусідні держави переслідували в українських питаннях виключно власні політичні та економічні інтереси, як зараз це чинить ЄС, як і 100 років тому не було єдності, коли полк у сусідньому місті Бахмач оголосив нейтралітет і не приєднався до героїв Крут, так і нині сотні політичних партій волають про об’єднання, але не об’єднуються.
«Пам'ять про наше історичне минуле та наші справжні герої є найбільшою загрозою для наших ворогів. Саме цього вони найбільше бояться, навіть не українських танків і не української армії, яка постала знову з нуля. Крім нас нам ніхто не допоможе, про це потрібно пам’ятати», - відзначив історик.

Завершили мітинг-реквієм покладанням квітів до символічної могили та виконанням Державного Гімну України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus