USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

За сезон – до 10 тис. гривень: на Волині стартував збір чорниць

6 Липня 2020 21:10
«Чорне золото» – так називають одну із найкорисніших ягід чорницю. Вона має безліч корисних елементів та використовується у лікуванні багатьох недуг.

На Волині стартував сезон її збору. Область – одна із лідерів, там чорницю збирають тоннами. Про те, скільки вона коштує цьогоріч і чи без радіації, повідомляє ТСН.

На підводах по ягоду з самісінького ранку їдуть цілими родинами. В першу чергу – за свіжим повітря та вітамінами, а ще – заробити. За сезон, кажуть місцеві, за чорницю можна отримати до десяти тисяч гривень. Щоправда, то робота не з легких.

Аби назбирати побільше ягід, місцеві користуються спеціальними гребінками. Кажуть, з їхньою допомогою продуктивність праців вдвічі вища.

А ось Тетяна Ломакіна ягоди більше полюбляє збирати, як вона каже, по-старому – руками, бо так чорниця менше мнеться та чистіша. За годину, каже, збирає літр. «Я позавчора набрала стільки, що не могла донести з лісу», – розповідає пані Тетяна. Тож нині до лісу ходить з помічниками: онуками Назаром та Настею.

Як тільки розпочався сезон, у лісі пішли всі. Не сидиться вдома і вісімдесятилітній бабусі Ользі, адже у ягодах, стверджує, її секрет довголіття. «Старайся силою вставати на ноги й ходити, ото й буде хвороба тікати від тебе», – переконана пані Ольга.

Робота важка, а ціниться дешево, бідкаються селяни. Заготівельники за кілограм ягід хочуть усього 35 гривень, та ще й наполягають, щоб зеленої чорниці не було.

А от при дорозі за літру чорниць просять пів сотні гривень. Продавчині стверджують, що їхня ягода без радіації, бо збирали далеко в лісі. Чи справді це так – розповіли у Волинському лабораторному центрі, де чорницю перевірили на радіонукліди.

«Зразки, які були доставлені в лабораторію придатні для споживання і дитячим і дорослим населенням», – запевнила лікарка з радіаційної гігієни Ольга Гусєва.

Уже з наступного тижня в області запрацюють цехи, які робитимуть з ягоди компоти та варення. На них вже чекають закордоном. «Контракти маємо вже заключені на експорт на 300 тисяч євро», – каже директор ДП «Цуманське лісове господарство» Юрій Ребар.

Сезон триватиме до кінця місяця. Чи буде цьогоріч рекордний урожай – поки спрогнозувати важко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus