USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Забракло кисню: у Луцьку помер пацієнт інфекційної лікарні

2 Квітня 2021 12:33
Учора вранці стало відомо, що у Волинській обласній інфекційній лікарні майже повністю закінчились запаси кисню. Важких хворих перевезли до інших медзакладів.

Тим часом деякі ЗМІ повідомили, що один із пацієнтів транспортування з інфекційної лікарні в госпіталь у Боголюбах не переніс. Родичі цього пацієнта це підтвердили, повідомляє телеканал «Аверс».

Аби забезпечувати киснем пацієнтів із COVID-19, у Волинській обласній інфекційній лікарні є два кисневі резервуари. Але запаси кисню в медзакладі почали закінчуватися ще з понеділка, 29 березня. Усе тому, що постачальник – Львівський хімічний завод, із яким медзаклад уклав договір про постачання кисню – не поповнив балони вчасно, повідомила головна лікарка закладу Галина Морочковська.

«З 28 числа «Львівкисень» не забезпечив нас киснем, ось ця ємність не була заповнена через те, що в них виникли поломки, – пояснила вона. – Ми з ними зв’язувались, просили, щоб забезпечили киснем, вони обіцяли зробити це за можливості».

Оскільки кисень закінчувався, в медзакладі ухвалили рішення найважчих хворих перевезти до інших шпиталів області, де проблеми із постачанням кисню немає.

Так, до ковідного госпіталю Волинської обласної клінічної лікарні, що у Боголюбах, перевезли 9 хворих, ще одного доправили у тимчасовий госпіталь, розташований в одному із корпусів пологового будинку.
«У понеділок ми перевели в боголюбський шпиталь шестеро пацієнтів і в міський шпиталь одного. Двох пацієнтів, які були найважчі, ми все-таки ще залишили, бо тримали на тому кисні, який в нас є, і сподівалися, що отримаємо його своєчасно, тому що нам обіцяли, що балони доставлять. Але їх не привезли», – розповіла медична директорка Волинської обласної інфекційної лікарні Любов Серба.

Тож і цих найважчих пацієнтів довелося перевозити. Одного із хворих, якого доправляли першим, перевезли успішно, а інший помер.

«Транспортували його до шпиталю в Боголюбах. На жаль, там виникло ускладнення. Я не можу повідомити деталей, бо не володію всією інформацією, – каже Любов Серба. – Хворий насправді був дуже важкий. Були залучені всі фахівці, щоб продумати деталі, як можемо транспортувати такого важкого хворого. Ми мали мало надії, але до останнього вірили, що його врятуємо».

Про те, що один із пацієнтів помер після транспортування, повідомив і його родич.

«Його до лікарні не довезли. Закінчився кисень дорогою. І вже під самою лікарнею моєму родичу стало погано, чи то зупинка серця була, чи що, його реанімували, – розповів двоюрідний брат дружини померлого Віталій. – Його назад повернули до реанімації уже там, в Боголюбах. І він після тієї реанімації впав у кому. В комі пробув до 10-ї ранку і помер».

На якому етапі транспортування стан чоловіка погіршився – невідомо. У коронавірусному госпіталі, що в Боголюбах, цей інцидент коментувати відмовилися.

У Волинській облдержадміністрації запевняють: ситуація під контролем, а факт смертельного випадку заперечують.

«Нема в нас проблем. На сьогодні всі хворі, які потребують стаціонарного кисню, його мають, – запевняє заступник голови Волинської ОДА Ігор Чуліпа. – Ми здатні наразі забезпечити всім кисень. А те, що хтось помер під час перевезення, – неправда, такого не було. Усіх хворих, які потребували стаціонарного кисню, ще у вівторок розвезли по інших лікарнях. Форс-мажор стався не тому, що ми недопрацювали, а через поломку на Львівському хімічному заводі».

Нині усі сили кинуто на те, аби налагодити постачання кисню усілякими методами. Мовляв, не лише чекають, допоки на Львівському хімзаводі налагодять ситуацію, а вже домовляються з іншими постачальниками.

Тим часом у Волинській обласній інфекційній лікарні лікується 135 пацієнтів, з них 51 людина – на кисневих концентраторах. Усього на Волині є 606 ліжок із централізованою подачею кисню та 844 із кисневими концентраторами, зокрема концентраторів на два виходи – 457.

Станом на сьогодні ситуацію стабілізовано, ковідні лікарні в Луцьку вже отримали понад 7000 літрів кисню. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив Луцький міський голова Ігор Поліщук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Лучанин Показати IP 2 Квітня 2021 13:44
Ситуація критична в області, а повний карантин так і не вводять. Чекають поки почнуть вибирати кому дати кисень, а кому помирати??? Бардак повний, як в Луцьку так і в області загалом.
Анонім до Лучанин Показати IP 2 Квітня 2021 17:33
Вони ,як той піроман з житомирщини люблять ,коли люди " кіпішують". Їм забавні на це все дивитись.Та й при дефіциті можна підзвробити.
Зайчик до Лучанин Показати IP 3 Квітня 2021 18:20
Хто тобі заважає сидіти вдома і не рипатися?
Пенсіонер Показати IP 2 Квітня 2021 15:30
Під боком військовий аеродром. Там є киснева станція. Такі літаки без кисню не літають.
Вася ти папутал до Пенсіонер Показати IP 2 Квітня 2021 17:17
Літаки без керасину не літають а киснем космічні ракети заправляють в добавку до палива.
Любов Серба Показати IP 2 Квітня 2021 17:49
Хочу внести деяку ясність у допис журналіста. 1.Як я повідомляла стан пацієнта був ДУЖЕ ВАЖКИМ. 2.Кисню для транспортування було достатньо. 3.Пацієнт бригадою ЕМД у супроводі реаніматолога доставлений у реанімаційне відділення інфекційного шпиталю с.Боголюби. 4.Нажаль наступного дня чоловік помер. Усі медики боролись за його життя, тому хочу подякувати усім за жертовну працю і висловити щирі співчуття родині, яка втратила чоловіка, і батька.
Лучанин до Любов Серба Показати IP 2 Квітня 2021 19:24
Ви будете казати і писати все що вам скажуть зверху.
Лучанка Показати IP 2 Квітня 2021 23:02
Так у нас все під контролем?. Людина померла, винний Львівський хімічний завод? А про те, що на Волині зросла кількість хворих, через те що не посилили карантин, ніхто не задумався? Посилюйте карантин в області, не доводьте більше до таких трагедій!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus