USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Задля порятунку маленьких життів: у Луцьку відбувся Третій молитовний сніданок Волині

10 Вересня 2021 17:24
У п’ятницю, 10 вересня, в приміщенні Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка у Луцьку відбувся Третій молитовний сніданок Волині. На нього зібралося близько 200 учасників – представників релігійних організацій, меценатів, бізнесменів, науковців, медиків, педагогів, учасників бойових дій тощо.

Люди різних професій, статків, політичних та релігійних поглядів цього погожого ранку об’єдналися заради благородної мети – збору коштів на діагностичне обладнання для неонатального центру Волинського обласного територіального медичного об'єднання захисту материнства і дитинства, а саме – приладу для проведення амплітудно-інтегрованої електроенцефалографії для діагностики патологічних відхилень у діяльності центральної нервової системи новонароджених.
Варто наголосити, що гіпоксично-ішемічні ураження центральної нервової системи є однією з основних причин захворюваності немовлят. Саме через це рання діагностика таких порушень має вкрай важливе прогностичне значення. Амплітудно-інтегрована електроенцефалографія є обов’язковою при проведенні терапевтичної гіпотермії. Лікування, що базується на результатах такого моніторингу, зменшує глибину ушкодження нервової системи та вираженість неврологічного дефіциту в майбутньому.

Усі присутні могли взяти участь у благодійному зборі, перерахувавши гроші на розрахунковий рахунок медустанови, або ж скориставшись скриньками, що їх було розставлено у залі, зробити анонімні пожертви.
З-поміж поважних гостей Третього молитовного сніданку Волині – голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, Луцький міський голова Ігор Поліщук, голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода, народний депутат Вячеслав Рубльов, Генеральний консул Республіки Польща у місті Луцьку пан Славомір Місяк, Почесний консул Литовської Республіки у Волинській області Сергій Мартиняк, депутат Європарламенту 2014-2019 років, член ради директорів Європейського християнського політичного руху зі Словаччини Броніслав Шкріпек та інші.
Читати ще: Другий молитовний сніданок: у Луцьку збирали кошти на дихальне обладнання для порятунку дітей

Розпочався Третій молитовний сніданок Волині зі зворушливого виступу маленьких вихованців Палацу учнівської молоді в образах янголяток.
Далі усі присутні виголосили спільну для всіх християн молитву «Отче наш».
«Ранок – найкращий час для звернення у молитві до Бога. Ми дякуємо за прийдешній день, за яскраве сонце, за те, що маємо можливість сподіватися кращого. Ми просимо у Всевишнього сил і успіху. Звертаємось по пораду і настанову, – зазначив ведучий дійства, депутат Луцькради, пастор, керівник молодіжного напрямку Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів Роман Кравчук. – Сьогодні – особливий день, коли ми маємо можливість об’єднати в молитві сотні голосів. Стати сильнішими, праведнішими, поділитися добрим словом, справою, ділом допомогти ближньому».
По тому до вітального слова запросили голову Волинської облради Григорія Недопада, заступницю голови облдержадміністрації Людмилу Тимощук та голову оргкомітету молитовних сніданків Волині, Луцького міського голову Ігоря Поліщука.

Вітаючи присутніх, голова облради Григорій Недопад висловив сподівання, що добра традиція проведення молитовних сніданків триватиме й надалі.
«Бажаю, щоб сьогодні вдалося досягнути тієї благородної мети, заради якої ми й зібралися, аби скриньки для пожертв наповнилися і можна було придбати таке потрібне неонатальному центру обладнання», – наголосив він.

Читати ще: Другий молитовний сніданок Волині: хто завітав і кому допомагали його учасники. Фоторепортаж

Людмила Тимощук передала вітання від голови облдержадміністрації Юрія Погуляйка.
«Я хочу помолитися на сьогоднішньому сніданку за мир в Україні і в серці кожного з нас, – додала вона. – Хочу, щоб нарешті завершилися дві війни, що тривають в Україні, – війна на Донбасі й війна з коронавірусом, адже одна й друга забирають людські життя».

«Молитовні сніданки вже стали доброю традицією нашої області, – зауважив Луцький міський голова Ігор Поліщук. – Люди абсолютно різних професій, різного походження, різних політичних поглядів, люди, які належать до різних конфесій, можуть за одним столом розділити їжу, поспілкуватися, спільно помолитися й долучитись до доброї справи. Я щиро бажаю, щоб той час, який ви сьогодні будете мати, те спілкування, той діалог спонукали задуматися, чи правильною дорогою ми йдемо, про те, який слід залишимо на землі. Бажаю, щоб цей захід, окрім досягнення благородної мети, заради якої ми тут зібралися, бодай трохи змінив нас і наше життя на краще».
Міський голова додав, що тільки тяжкою системною працею, тільки об’єднавшись, зможемо зробити Україну успішною країною, що процвітатиме.

«Нехай Господь благословить наше місто, нашу область, Україну і всіх нас», – завершив Ігор Поліщук.
Відтак молитву за державу і владу виголосив екзарх Луцький Української греко-католицької церкви єпископ Йосафат. Затим молитва за місто пролунала з вуст старшого єпископа Української церкви християн віри євангельської Михайла Паночка.
Дуже зворушила гостей Третього молитовного сніданку Волині ніжна композиція «По милості» у виконанні дитячого вокального гурту «Нотки».
«Діти – це наше щастя, наша надія, наше майбутнє. Колектив нашого об’єднання намагається зробити все, аби малюки, у яких є проблеми зі здоров’ям, мали не тільки шанс на життя, а й шанс на здорове і щасливе майбутнє, – наголосила генеральна директорка Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства Ірина Горавська. – Аби надавати якісну медичну послугу, потрібне відповідне обладнання, яке є дуже дорогим. Зараз наша мета – не лише врятувати життя, а й зменшити інвалідність та захворюваність. Апарат, на який збираємо кошти, дає можливість лікувати діток ще до появи клінічних ознак захворювання, тобто включатися в процес своєчасно. На жаль, держава не виділяє коштів на таке дороге обладнання, тому ми мусимо просити допомоги у благодійників».
«Ми – єдиний в області заклад, що надає допомогу в складних неонатальних випадках, – додала Ірина Горавська. – Допомогу надаємо діткам, які народилися з вагою від 500 грамів. А наш талісман – Анечка, яка важила при народженні 420 грамів – уже вдома. Дівчинку виходили і в неї хороші прогнози на здорове майбутнє. Після грамотної і вчасної реабілітації впродовж трьох років такі дітки доганяють у розвитку однолітків. І наш колектив робитиме все, аби ці малюки мали шанс на здорове майбутнє. Бо здорові діти – це щаслива Україна».
Читати ще:Перший молитовний сніданок об'єднав представників різних конфесій та партій

Молитву за мир виголосив Митрополит Луцький і Волинський Михаїл.
«Нас сьогодні зібрала благородна мета – турбота про дітей. Але не менш важливо те, що ми з вами нині одне одного побачили, мали нагоду поспілкуватися наживо, а не онлайн, обійнятися, сказати добре слово, поспівчувати, – зауважив владика. – Ще 600 років тому Луцьк став першим європейським містом, у якому зібралися за сніданком монархи, аби поговорити про війну, а насправді – про мир. Адже відомо, що якщо хочеш миру – готуйся до війни. І саме тут зароджувалася думка про спільну оборону. Сьогодні ми висловлюємо скорботу по багатосотлітніх втратах вояків, які захищали нашу державу».
«Особлива шана – тим, хто сидить в окопах, коли ми снідаємо, – додав митрополит. – Мир – це постійна готовність його захищати від зазіхання зла на добро».

Читати ще: Понад півмільйона зібрали під час Першого молитовного сніданку Волині. Фото

Своєю історією дороги до Бога із гостями Третього молитовного сніданку Волині поділився поважний гість зі Словаччини Броніслав Шкріпек. Він розповів, що зростав у родині затятих комуністів, і лише коли служив у війську, відчув Благодать Божу, відтоді й несе Євангеліє людям.
Директор релігійної місії «Карітас-спес» Луцької дієцезії Римо-католицької церкви отець Роман Бурник прочитав молитву за лікарів.
А душевну пісню, присвячену янголам у білих халатах, виконав заслужений артист естрадного мистецтва України, композитор Сергій Скулинець.
Особливо урочистою була молитва за дітей від старшого пастора Церкви адвентистів сьомого дня Володимира Мелися. А молитва за сім’ю та українські родини прозвучала у виконанні голови Волинського об’єднання церков євангельських християн-баптистів єпископа Ярослава Троця.
Молитву за зцілення землі на Третьому молитовному сніданку Волині виголосив вікарій Української православної церкви єпископ Камінь-Каширський Афанасій.
А завершився захід спільним виконанням духовного гімну «Боже Великий, Єдиний».

Читати ще: Понад 1000 учасників з 15 країн світу: волиняни відвідали ІХ Національний молитовний сніданок
Додамо, що Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» пожертвував 200 тисяч гривень на діагностичне обладнання для неонатального центру Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства. Сертифікат на цю суму під час Третього молитовного сніданку Волині очільниці медустанови Ірині Горавській вручила голова правління Фонду Катерина Шкльода.
«Відкриття у 2019 році надсучасного перинатального центру в Луцьку є однією з найважливіших подій на Волині за останні роки. А для Фонду «Тільки разом» та його засновника, народного депутата України Ігоря Палиці це одне з найзнаковіших досягнень, – зазначила Катерина Шкльода. – Ігор Петрович як ніхто вболівав за успіх цієї справи й доклав максимальних зусиль для того, аби Волинь отримала найкращий в Україні перинатальний центр. Фонд повсякчас допомагав цьому медичному закладу й продовжує це робити – із превеликим задоволенням та відчуттям високої відповідальності».

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ЗЕЛІНСЬКОГО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
1230 Показати IP 10 Вересня 2021 21:01
Ну щось таке...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus