USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Захопленого білоруського опозиціонера Протасевича звинувачують за трьома статтями КК

14 Червня 2021 17:54
Білоруського опозиційного блогера і журналіста Романа Протасевича звинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу.

Як передає УНІАН, про це голова Слідчого комітету Білорусі Дмитро Гора повідомив під час пресконференції в Мінську. Трансляція заходу велася на YouTube-каналі Національного пресцентру Республіки Білорусь.

За словами Гори, Протасевичу інкримінують організацію дій групи, що порушує громадський порядок, і пов’язаних з непокорою законним вимогам представників влади (ст. 342 КК РБ), організацію масових заворушень (ст. 293 КК РБ). А також розпалювання соціальної ворожнечі і ворожнечі за ознакою професійної приналежності (ст. 130 КК РБ).

Гора також розповів, що дівчину Протасевича Софію Сапегу, яку було затримано разом з ним, затримали за підозрою в скоєнні злочину за ст. 342 Кримінального кодексу за участь у масових заворушеннях. За цією статтею вона проходить як підозрювана, звинувачення їй наразі не пред’явлено.

Крім того, в СК повідомили, що Сапегу вже притягували як обвинувачувану в іншій кримінальній справі – за ч.3 ст. 130 КК – через те, що була організатором Telegram-каналів, на яких публікували імена та дані білоруських силовиків і держслужбовців.

Голова Слідчого комітету додав, що Сапега дала свідчення.

23 травня в аеропорту «Мінськ» екстрено приземлився літак компанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни-Вільнюс. Причиною екстреної посадки став сигнал про замінування. Літак перевірили, бомбу не знайшли, а всіх пасажирів відправили на повторний огляд. Після посадки влада країни затримала засновника опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича і його дівчину Софію Сапегу, які були на борту літака.

Відразу ж з’явилася інформація про те, що самопроголошений президент Олександр Лукашенко на перехоплення лайнера Ryanair з ексголовним редактором NEXTA на борту вислав винищувач МіГ-29. Того ж дня Міноборони Білорусі підтвердило перехоплення лайнера за допомогою винищувача.

4 червня з’явилося «інтерв’ю» Романа Протасевича білоруському каналу. В цьому відео блогер заявив, що «визнає провину» за статтею про організацію масових заворушень в Білорусі. Також Роман Протасевич сказав, що поважає самопроголошеного президента Лукашенка. Крім того, він заявив, що всередині білоруської опозиції розглядався силовий сценарій захоплення влади. Наприкінці «інтерв’ю» Роман Протасевич вибачився, розплакався і заявив, що більше не хоче займатися політикою, і хоче жити нормальним життям, з родиною і дітьми.

Після інтерв’ю батько журналіста Дмитро Протасевич заявив, що білоруські силовики застосували тортури до його сина, а його перше «інтерв’ю» він назвав пропагандистським фільмом і знущанням.

Сьогодні, 14 червня, на пресконференції в Мінську Роман Протасевич заявив, що під час і після затримання його нібито ніхто не бив.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Точно Показати IP 14 Червня 2021 19:16
Гарна новина. Тільки одне *але*. Лукашенко є законно обраним, а не *самопроголошеним* президентом Білорусі. І Протасевич ніякий не *журналіст*, а найманець і авантюрист.
Не точно до Точно Показати IP 14 Червня 2021 20:41
Чому не мукаєш про літачок.якого кровожерливий голова колгоспу силою змусив приземлитися у Менську?
Я до Не точно Показати IP 15 Червня 2021 06:15
мукни про літачок президента Венесуели який австійці посадили у себе на вимогу сшастів - ті шукали Асанджа.
Ромчик говорить Показати IP 14 Червня 2021 19:24
Пшеки тримають батьків у заручниках. Заставили плакати :"онжедеть".
Анонім Показати IP 14 Червня 2021 20:39
Я очень советую всем, кто хочется разобраться в ситуации с посадкой борта ирландской авиакомпанией в Белоруссии, посмотреть ОТ НАЧАЛА ДО КОНЦА пресс-конференцию, которая прошла сегодня в Минске. Начинается после примерно 20й минуты. Очень познавательно.
Не точно до Анонім Показати IP 14 Червня 2021 21:16
Чукча писатель, а не читатель(смотритель).
123 Показати IP 14 Червня 2021 23:32
Чувак заробляв гроші для себе і його абсолютно не цікавило, що буде з його країною.
321 до 123 Показати IP 15 Червня 2021 23:46
І у нас таких, на жаль, було багато і є. Просто не всі це хочуть розуміти

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus