USD 38.85 39.20
  • USD 38.85 39.20
  • EUR 38.90 39.40
  • PLN 9.80 9.97

Закохатися в Луцьк за 2 дні: знайомство з містом від редакторки ELLE

22 Вересня 2018 18:30
Де жити, що їсти та куди йти за найкращими фото для Іnstagram у Луцьку: про це та інше пише у своєму тravel-гіді редакторка журналу ELLE Світлана Кравченко, яка на два дні приїхала в місто.

Зазвичай на день народження запрошують лише близьких друзів. Із Луцьком у мене сталося все навпаки. Місто, яке ще два тижні тому було для мене «десь там Шацькі озера», «кудись туди всі їдуть на Бандерштат» і «десь звідти Monatyk», за 48 годин стало хорошим товаришем. І зовсім не тому, що його 933-річчя ми святкували вночі, під глінтвейн і в замку. Причин закохатися в Луцьк насправді багато: там розміщується одне з семи чудес України (піддивитися можете на 200-гривневій купюрі), будинок із химерами, найдовша в світі багатоповерхівка та музей, який точно увійде в історію світового мистецтва.

Якщо ви вже пакуєте валізу й шнуруєте кеди — мій детальний гід вам у поміч.
Житло

Кожному туристу хочеться жити в центрі міста — аби до головних пам’яток було рукою подати. У Луцьку таке козирне місце – готель «Україна». Свято-Троїцький собор видніється з вікна, а до замку Любарта менше кілометра, тож можна прогулятися пішки. Крім комфортних номерів, гостям пропонують спа-центр із сауною, солярієм і сеансами масажу. Свіжу пресу за чашкою кави можна переглянути на терасі. Автостоянка та сніданок у ресторані (шведський стіл із особливою увагою до м’ясних страв) входять у добову вартість. Стандартний одномісний номер коштує 630 гривень, двомісний – 900, люкс – 2460. Найкраще співвідношення ціни і якості!
Транспорт

Містом ходять звичайні маршрутки та тролейбуси. Але ж так не цікаво, погодьтеся. Для тих, хто вже скакав на конях у Буковелі та катався в кареті в Одесі, радимо пересісти на «волинянку». Переобладнаний ЛуАЗ, який колись вироблявся на Луцькому автозаводі, має 5 пасажирських місць, аудіогід та харизматичного водія. Панорамна екскурсія тривалістю півтори години починається з центру, проходить по вулицях старого міста і закінчується біля головної брами замку. Ціна поїздки з вітерцем і гумором – 80 гривень з особи або ж 350 – за все авто.Якщо вам до вподоби водний транспорт – не проблема. У центральному парку можна покататися на човнах каналами річки Стир. 20-хвилинна прогулянка «Луцькою Венецією» коштує всього 50 гривень. Для створення відповідного настрою та гарних фото вами безкоштовно запропонують яскраві костюми.
Альтернатива човну – прогулянка 12-місним катером «Аріадна». Новозбудоване судно відправляється з центрального пляжу. Вартість квитка для дорослих – 100 грн, для дітей – 50 грн.
Їжа

За автентичними стравами зайдіть до гастрогалереї «Корона Вітовта», зведеної під мурами середньовічного замку.
Їжа готується за старовинними рецептами й має назви часів князівської доби. Обов’язково спробуйте холодник старосвітський на квасі та йогурті з перепелиними яйцями, філе плямистого оленя у підливі з соснових шишок та морозиво з чорним хлібом.
Якщо голова йтиме обертом від вибору – замовте дегустаційний сет (щоб скуштувати всього потроху). Кожна з шести невеликих порцій подається зі старолуцькою наливкою. І попри те, що це місце – одне з найулюбленіших серед туристів, ціни тут зовсім не колючі. Середня вартість чеку – 450 грн. Справжнє кулінарне відкриття!

Кава

Кав’ярня номер один – «Золотий дукат» у центрі міста. Цегляні стіни, дерев’яні балки, масивні меблі, маленький музей-підвальчик із офіціантом-гідом миттєво перенесуть вас у Середньовіччя. В асортименті – понад 40 різновидів кавових напоїв, гарячий шоколад (спробуйте з червоним перцем) та карпатські трав’яні чаї. І попри те, що сам по собі луцький «Дукат» не є автентичним, а входить до всеукраїнської мережі кав’ярень, є у ньому одна особливість. Тільки тут можна скуштувати фірмові тістечка «розалінки». У ХХ столітті ними ласувала луцька інтелігенція у знаменитій кондитерській італійця Чезаре Розаліні.
Переглянути цей допис в Instagram

Добре, коли є речі та моменти, якими можна пишатися. Одна з наших найкращих якостей-це натуральність. І ми насправді пишаємося цим, адже ми не використовуємо ароматизаторів та підсилювачів смаку. #🍰 День потірібно починати, продовжувати та завершувати чимось приємним. Наприклад, у нас можна зарядитися енергією, поласувавши тістечком «Розалінка» яким смакувало Луцьке панство близько 100 років тому. Рецепт їх ми віднайшли в архівах. Випікались вони відомим італійським кондитером Чезаре Розаліні, який в 19ст. жив і працював у м. Луцьку. #☕️ А смачна кава приносить світлий настрій, натхнення та пробудження. Ми знаємо як надихнути Вас, тому пропонуємо спробувати знаменитий напій «Золотий дукат» зі шматочками золота 22 карати. То ж, якщо ви раптом заблукали, можна шукати нас слідуючи за п‘янким ароматом кави❤️ @mylutsk

Допис, поширений Кав'ярня Золотий Дукат (@zolotuy_dukat_lutsk)

Instagram-місця

Замок Любарта

Так-так, саме він зображений на 200-гривневій купюрі! Один із найбільших, найдавніших і найкраще збережених замків України, який потрапив до сімки чудес. Збудований у 14 столітті, він був резиденцією литовсько-руських князів. За всю історію жодного разу не був узятий силою, що є особливим приводом для гордості лучан. Вони вірять, що місто оберігає любов, а стіни величної споруди лікують.

В одній із веж розміщується єдиний в Україні музей дзвонів. Крім звичайних екскурсій, тут проходять лицарські турніри, фестивалі та романтичні «Ночі у замку».
Будинок скульптора Миколи Голованя

Понад 30 років місцевий скульптор-архітектор Микола Головань оздоблює свою домівку новими «химерами». Хоча сам він цього слова не любить і називає творіння «сімейним вернісажем»: на фронтоні будинку розміщено барельєф із зображенням усіх членів родини. Споруду також прикрашають купідони, тварини, колони, чаші. Усього – понад 500 скульптур, у яких поєдналися готичні й романтичні елементи. Господар не бере плати за відвідини садиби, охоче спілкується з гостями, а якщо пощастить – може ще й завести всередину будинку.
Лютеранська кірха

Неоготична споруда з найвищим шпилем у 24 метри однозначно приверне увагу будь-якого туриста. Її збудували на початку ХХ століття як головний храм волинських лютеран. У радянські часи використовувалася як архів, а нині там порядкують баптисти. Однак гості міста завжди поспішають сюди як до визначної архітектурної пам’ятки. Гуляти біля кірхи найкраще пізно ввечері. Тоді містично сяє годинник на вежі, а лампи освітлюють хрест на центральному шпилі.
Найдовший будинок у світі

Велетень, який будувався 11 років, нагадує бджолині комірки та об’єднує 40 багатоповерхівок, 120 під’їздів та майже 3 тисячі квартир! Він простягнувся на 3 км та займає 4 зупинки громадського транспорту. Лучани називають його Великою китайською стіною й подейкують, що нові мешканці довго блукають у пошуках свого під’їзду. Словом, на це точно треба подивитися.

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків

Одна з найголовніших причин (не перебільшую) відвідати Луцьк. Попри те, що музей відкрився тільки місяць тому (до того чотири роки існувала галерея), тут зібрані найкращі твори понад 100 українських митців ХХ-ХХІ століть. Загалом – 800 арт-об’єктів.

Комплекс створений на базі колишнього заводу і займає площу 5 тисяч квадратних метрів! Тому тут без проблем помістилися постійна та змінні експозиції, художньо-меморіальний музей Миколи Кумановського, «Робологікум», арт-кафе, зали для лекторіїв та інші тематичні кімнати. За натхненням, свіжими враженнями і яскравими фото – вам сюди. Ціна – 30 гривень, для студентів – 15 гривень.
Відпочинок із дітьми

У Луцьку не тільки красивий вокзал, а ще й робоча дитяча залізниця (одна з найменших в Україні). Це одночасно позашкільний заклад і місце дозвілля, адже пролягає вона через ботанічний сад. А подивитися на антилопу, чорного лебедя та ведмеже містечко вирушайте до зоопарку.
Територія невелика, але дуже затишна. Почуваєш себе наче в саду під власним будинком, тільки з тобою поруч бавляться страуси та левенята. Дітям особливо сподобається контактний куточок. Коли втомитеся, вмостіться на гамак. Там же й фото заодно зробіть.

Ціна дорослого квитка – 40 гривень, дитячого – 25.

Сувеніри

Крім традиційного магнітика, купіть у Луцьку мед, пиво «Земан», фірмовий пряник та грильяжні цукерки марки «Волинські солодощі».

Замість післямови

Краса Луцька не тільки в його архітектурі й доглянутій природі. Найбільше, що дивує – трепет, із яким лучани ставляться до рідного міста. Від скульптора до водія «волинянки». Розмірений темп, відсутність заторів, черг (а іноді здається, що й самих людей) на вулицях. Та що головне: за короткий вікенд у місті ти стаєш «своїм». Хіба не диво? Dolce vita по-луцьки!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus