USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Законність будівництва на Кафедральній перевірятимуть, залучивши ОДА та міністерство культури

22 Лютого 2019 11:21
Щоб з’ясувати, чи були проведені в повному обсязі археологічні розкопки та чи має право забудовник працювати на ділянці на вулиці Кафедральній, 13, звертатимуться до голови ОДА та у міністерство.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту 22 лютого.

Депутати розглянули питання про законність дій на території будівництва житлово-офісного центру на вулиці Кафедральній, 13.

Депутат Павло Данильчук зауважив, що скандальна ситуація на цій ділянці триває вже 10 років. Кілька разів розпочиналися роботи, бульдозери знищили верхній шар історичної пам’ятки. Територія розташована в охоронній зоні історико-культурного заповідника, тож потрібно було перед початком робіт провести археологічні дослідження за кошти забудовника. Минулого тижня роботи знову відновилися, запрацювала техніка. Раніше, в 2017 році відкривали кримінальне провадження у луцькому відділі поліції за фактом незаконних дій. Також депутат наголосив, що всі роботи повинні відбуватися відповідно до історико-архітектурного опорного плану, погодження якого наразі «завалили» у Міністерстві культури.

Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт відзначив, що розуміє емоції депутата, але коли той говорить про опорний план, варто вказувати, що його розробляла єдина уповноважена структура – Державний інститут культурної спадщини, на замовлення міськради. Державна установа розробила план, допустивши у ньому певні відхилення від норм і їм вказали привести це до ладу. Це нормальна практика, коли вказують на недоліки і коли недоліки усувають.

Своєю чергою, начальник відділу охорони культурної спадщини міськради Петро Троневич зазначив, що інші міста також затверджують опорні плани не з першого разу. Вказана ділянка надана в оренду ще у 2008 році, отримані всі дозволи на роботи, зокрема дозвіл Міністерства культури, державна археологічна служба була зобов’язана провести там археологічні розкопки, а забудовник мав там побудувати будинок ще у 2012-2013 роках. Генплан передбачає відновлення втраченої забудови. Ще 30 років тому він відкрив підвали на цій ділянці, а протягом своєї роботи у заповіднику вдалося відновити шість зруйнованих будівель. З його слів, на ділянці фактично не потрібні археологічні розкопки, адже будинок був зруйнований під час війни. Розкопки провели і тепер ані власник ділянки, ані орендар не мають права втручатися в будівельні роботи. Втім, громадські активісти та деякі депутати міськради втручалися в них і роботи припинені, на ділянці вже протягом 7 років нічого не збудовано, є лише яма, закидана сміттям. На ділянку десятки разів викликали поліцію, справді було відкрите провадження у 2017 році, ухвалою суду від 2 січня минулого року ділянку заарештували, але іншою ухвалою від 11 січня задовольнили клопотання забудовника зняти арешт і дозволити продовжити роботи. Отже, питання закрите раз і назавжди і міськрада не має права втручатися в роботи. Посадовець нарікав, що через деяких депутатів тепер знищені підвали. Він запевнив, що археологічні розкопки були проведені і навіть надали про це звіт.

Наразі правоохоронці проводять слідчі дії, скерували запити в інші державні структури, тому що знаходили суперечливі документи.

Голова комісії Микола Федік відзначив, що яма на ділянці стоїть роками, внаслідок чого руйнується все, що має археологічну цінність, разом з тим, потрібно дбати про те, щоб усе відбувалося законно.

У підсумку, члени комісії вирішили звернутися до голови ОДА щодо проведення робочої наради, аби з’ясувати наявність усіх документів щодо будівництва. Також звернуться до Міністерства культури щодо коментаря про дозвіл на проведення робіт. Забудовника проситимуть розробити проект відновлення втраченої забудови.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Любарт Показати IP 22 Лютого 2019 12:04
Ілюзією роботи створюють ілюзію роботи !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus