USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Кафедральна,13: аби зберегти підземелля, необхідно розібрати завали

7 Вересня 2017 19:20
Підземелля у Старому місті в Луцьку руйнуються від впливу природних чинників. Науковці кажуть, що їх можна зберегти лише за умови розчистки, дослідження та консервації.

Про це йшлося під час прес-конференції з приводу проведення подальших робіт на земельній ділянці за адресою вулиця Кафедральна, 13 в приміщенні адміністрації Державного історико-культурного заповідника у Луцьку 7 вересня.

Нагадаємо, в Луцьку вже понад тиждень тривають суперечки з приводу того, що в історичній частині Луцька ТзОВ «Житлобуд-2» розбирає архітектурну будівлю XVI - XVII століття.

РУЙНАЦІЯ АБО ЗБЕРЕЖЕННЯ

Директор Державного історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Павло Рудецький каже, що зібрав усіх зацікавлених у ситуації, аби пояснити людям на підставі чого ведуться роботи.

«Зараз у медіапросторі є багато інформації, частина з якої хибна. Ці підвали були внесені до реєстру пам’яток, але далі справа не пішла. Паспорту пам’ятки та облікової картки немає, тому не можна вважати цей об’єкт повноцінною пам’яткою. Нагадаю, що це земля міської комунальної власності, яка перебуває в оренді «Луцькмістобуду». Чотири роки тому тут проводилися археологічні розкопки, підвали були відкриті й об’єкт піддавався природнім впливам та руйнувався. Вона стала для заповідника більмом на оці. Тому виникло бажання нарешті привести її до ладу», - розповідає директор.
ОБЄКТ НЕ ЗНОСЯТЬ, А РОЗЧИЩАЮТЬ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ

Заступник директора, археолог Віктор Баюк каже, що зараз відбуваються роботи з розчистки цегли, яка вже розсипається, аби мати змогу в подальшому зберегти об’єкт.

«Ситуація так склалася, що можна було далі спостерігати як все руйнується чи вирішувати проблему. Відтак, знайшовся інвестор ТзОВ «Житлобуд-2», який з орендарем погодилися взятися за роботи. Відповідно, вони заключили договір із фахівцями для проведення археологічної експертизи, й у квітні 2017 року отримали її за підписом Інституту археології. Також обстеження ділянки провели в липні. Ми діємо за цими результатами», - пояснив Баюк.
Висновки із акту обстеження:

«Для збереження підвальної частини бувшої споруди XVI - XVII століть, вкрай необхідні ремонт, реставрація з подальшою її консервацією. Для цього необхідно під наглядом працівників заповідника демонтувати аварійні елементи конструкції, що загрожують повторними обвалами та є небезпечними. Відносно добре збережений нижній ярус слід залишити у первісному вигляді та реставрувати з використанням автентичної цегли. Лише після виконання даних рекомендацій на даному місці можна зводити нову споруду, що відповідатиме архітектурному образу та буде погоджена відповідно до норм чинною законодавства України».
НА КАФЕДРАЛЬНІЙ, 13 МОЖЕ БУТИ НОВЕ БУДІВНИЦТВО

Зі слів Віктора Баюка, цеглу, яку розбирають, планують зберігати в заповіднику, а на вулиці вона лише через протести людей та перешкоджання роботам.

«Знявши аварійну цеглу, ми приступимо до розчистки внутрішніх стін, прибравши засипану землю. Це дасть можливість зрозуміти, який фундамент у споруди, яке вона навантаження може витримувати. Головне дійти до підлоги. Буде сформована нова комісія, яка зможе дати висновок, як чинити далі та що можна забудовувати там, аби зберегти нинішні підземні споруди», - інформував археолог.

Місцевих активістів це обурило, вони почали висловлювати невдоволення. Аби заспокоїти людей, Віктор Баюк пояснив, що нова будівля буде зводитися не скоро й лише з умовою збереження існуючої архітектури та з врахуваннями стилістики Старого міста.

Зауважимо, що тимчасово призупинити усі будівельні роботи просив виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Європа Показати IP 8 Вересня 2017 08:45
Збудують ще один буфет з номерами і будуть чекати навали туристів. А на що дивитися тим туристам в старому місті ви хворі люди на голову ?
Місцевий житель... Показати IP 17 Листопада 2017 14:01
А краще, щоб воно було в аварійному становищі, обгорожене і з купою сміття, бо ж наші люди дуже поважають архітектурну завалу, і це ж як далеко треба буде йти щоб сміття викинути... правильно, мало Луцьк смердить, хай і далі на старій вулиці міста буде ота нікому не зрозуміла розруха, на яку і подивитись толком не можна, скільки живу тут... вона нікому не треба була, а тут активісти проснулись... аж виразитись не гарно хочеться...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus