USD 40.65 41.05
  • USD 40.65 41.05
  • EUR 40.80 41.15
  • PLN 10.00 10.20

Закриє РФ шлях до західних товарів: ЄС хоче притиснути Білорусь, – ЗМІ

23 Травня 2024 23:38
Євросоюз готується посилити санкції проти Білорусі і закрити лазівку, яка дозволяла Москві імпортувати розкішні автомобілі та інші західні товари, заборонені в Росії у відповідь на війну в Україні.

Про це пише Financial Times.

Зазначається, що блок вже запровадив кілька раундів санкцій проти режиму білоруського лідера Олександра Лукашенка за підтримку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Але обмеження щодо Білорусі були слабшими, ніж щодо Росії, що дозволило Кремлю використовувати свого союзника як лазівку для постачання західних товарів для використання у військових діях, а також предметів розкоші.

Нові обмеження, які обговорюються країнами-членами ЄС, мають на меті «мінімізувати ризик обходу», згідно з проектом, з яким ознайомилася газета. Нові санкції забороняють експорт до Білорусі та через неї технологій і товарів, які можуть мати військове застосування, а також скрапленого природного газу. ЄС також припинить імпорт алмазів з Білорусі.

Читати ще: У Польщі ухвалили постанову про санкції на агропродукцію з РФ і Білорусі

Якщо нові санкції будуть прийняті 27 країнами-членами блоку, одним з основних потоків, які будуть зупинені, стануть розкішні автомобілі. За нинішньої системи європейські автовиробники все ще можуть продавати свої автомобілі високого класу в Білорусь, але не в Росію. Щомісячний потік транспортних засобів та автозапчастин з країн ЄС до Білорусі зріс з $50 млн у січні 2022 року до $268 млн у січні 2024 року. Митники ЄС вважають, що білоруські компанії стали ключовою частиною російських контрабандних ланцюгів, які постачають новітні західні автомобілі до Москви.

«Люди з оточення Лукашенка, які мали зв’язки з Росією, були великими бенефіціарами цього. Вони збагачувалися... Ми також знаємо, що саме так предмети розкоші потрапляють до Росії – через Білорусь», – заявив директор проектів аналітичного центру Freedom House у Вільнюсі Вітіс Юрконіс.

За словами прем’єр-міністра Литви Інгріди Шимоніте, для росіянина купити машину в Білорусі не є проблемою. Митна служба Литви намагається впоратися зі складною системою заборонених товарів при перевірці вантажів, що прямують до сусідньої Білорусі, а запобігання обходу санкцій є дуже важким робочим навантаженням. Шимоніте підкреслила, відмінності у двох санкційних режимах залишили дуже чіткі прогалини.

І Шимоніте, і міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський наполягають на тому, щоб ЄС вийшов за рамки нинішніх зусиль з узгодження санкцій сектор за сектором. За їхніми словами, найкращий спосіб забезпечити, щоб Росія більше не могла використовувати більш слабкі білоруські санкції, – це повне узгодження двох обмежувальних режимів.

Читати ще: Журналісти показали, як фури з російською агропродукцією прямують із Білорусі до Польщі

Світлана Ціхановська, лідер білоруської опозиції у вигнанні, сказала FT, що «диктатори використовують один одного, щоб обійти санкції і продовжувати торгівлю. Білоруський режим купує військову техніку, розкішні автомобілі... для Росії». Ціхановська також висловила занепокоєння тим, як мало ЄС зробив для забезпечення дотримання обмежень. «В Європі не існує механізму застосування санкцій», сказала вона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus