USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

«Знайти сили долати труднощі», – лучанка розповіла, як виховує доньку з ДЦП

7 Жовтня 2021 18:03
На Волині проживає 427 дітей з діагнозом «дитячий церебральний параліч». Такі дані назвала головна спеціалістка з педіатрії обласного управління охорони здоров’я Людмила Рожко.

Як живуть сім’ї, де виховують дітей із ДЦП та з якими проблемами вони зіштовхуються, розповіла Суспільному лучанка Надія Бруяка.

«Не знали, чи виживе»

Лучанка Надія Бруяка виховує доньку в якої діагностували ДЦП. Жінка розповіла: народила дитину у 27 років. На первістка, каже, чекали усією родиною.

Зі слів Надії, пологи були передчасними. «Вона народилася на 26 тижні вагітності з вагою 700 грамів. Спочатку вирішували – чи будуть її рятувати, бо не знали, чи вона виживе. В основному рятували мене, але побачили, що вона живе і її відвезли у реанімаційне відділення», – розповіла жінка.

Нині Уляні 14 років.

Щоденні труднощі

На прогулянку з донькою жінка ходить щодня. «Була б можливість, то ми спускалися б набагато частіше, а так – підняти інвалідний візок на перший поверх до ліфта складно», – каже лучанка.

Зі слів Надії, суспільство досі не готове приймати родини, в яких росте дитина з інвалідністю: «Наприклад, тролейбус не під’їжджає до бровки близько, а з візком мені дуже рідко допомагають: то всі розбігаються, а ще краще – повернуться в сторону».

Жінка додає: в Україні люди по-різному ставляться до дітей з інвалідністю, тому часто їй доводиться відповідати на незручні питання перехожих.
«Ніколи не опускати руки»

Тричі на тиждень до Уляни приходять вчителі та реабілітологи. Уроки їй проводять вдома або на вулиці. З дівчиною також займається мама.

Надія каже: в Уляни є улюблене робоче місце вдома. «Дівчинка радіє життю, любить спілкуватися, вчитися, малювати та їсти солодощі», – розповіла Надія Бруяка.
До слова, 6 жовтня був Всесвітній день інформування про ДЦП. Це світовий інноваційний проєкт, покликаний змінити світ для людей, що живуть з діагнозом ДЦП, і для їх сімей.

Як ми писали, з нагоди Всесвітнього дня інформування про ДЦП спільно з громадською організацією «Ресурсний центр центр «Кольорова капустинка» 10 жовтня 2021 року о 12:00 відбудеться флешмоб-хода на підтримку дітей з дитячим церебральним паралічем.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus