USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

У Луцьку тривають навчання добровольців з надання домедичної допомоги

17 Квітня 2021 18:02
У Луцьку 5 квітня стартували навчання для добровільних пожежно-рятувальних підрозділів у сфері надання домедичної допомоги потерпілим у дорожньо-транспортних пригодах. Курс домедичної підготовки містить теорію і практику.

Навчання тривають на базі Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Волинській області, повідомляє пресслужба Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Участь у них беруть добровольці з 15 волинських територіальних громад.

Загалом навчання пройдуть близько сотні добровольців, які отримають відповідні посвідчення. Саме тому навчання розраховані на кілька тижнів: щотижня курс проходять нові групи.
Читати ще: Зупинка серця, понівечене тіло: у Луцьку добровольців навчають надавати домедичну допомогу потерпілим у ДТП

Священник Володимир Пиріг, настоятель Свято-Покровського храму села Миляновичі Ковельського району і водночас сільський староста, задоволений навчаннями. Каже, що і теорія, і практика добре підсилюють одна одну.
«Навчання такі необхідні. І нам колись, років п’ять тому, проводили подібні, щоправда поверхнево. Ці знання і вміння необхідні кожному, тому що бувають різні ситуації, – зазначає Володимир Пиріг. – Якби я потрапив у стресову ситуацію, то думаю, що опанував би себе і надав би допомогу, може, не кваліфіковану, але елементарну домедичну допомогу. А це вже добре».

Протягом останнього тижня участь у навчаннях взяло зокрема і семеро добровольців з Пороміської громади. Працюють на ентузіазмі. Недарма кажуть, що випадкових людей у цій благородній справі немає.
Юрій Шулякевич з Поромівської громади за фахом механік, тому дати раду автомобілю, навіть пожежному, йому цілком до снаги. А от домедичну допомогу краще опанував тільки нині.
«За період навчання ми освоїли ази надання домедичної допомоги. Вимірювання тиску, масаж серця, накладання шини, припинення кровотечі. Тобто нас навчили, як реально допомогти людині, як повернути її до свідомості, – каже доброволець. – Ці курси справді додали знань і навиків, а відтак і впевненості. Наша громада рада бути частиною такого важливого проекту. Віримо, що все вдасться».
Навчання відбуваються в рамках міжнародного проекту технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області», що стартував наприкінці 2018 року в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.
У проекті беруть участь 15 волинських територіальних громад. Він покликаний підвищити безпеку дорожнього руху й охоплює прикордонні території, на яких проживає майже 300 тисяч людей. Проект передбачає створення при громаді добровільного пожежно-рятувального підрозділу, а також навчання добровольців та оснащення їх потрібним обладнанням. Загальна вартість проекту – €712 358,50. На Волинь завдяки цьому проекту буде залучено €210 тис.
Читати ще: На Волині діятимуть добровільні пожежно-рятувальні підрозділи

Учасниками проекту від Волинської області є Устилузька, Поромівська, Павлівська, Литовезька, Іваничівська, Вишнівська, Рівненська, Голобська, Дубівська, Колодяжненська, Заболоттівська, Шацька, Любешівська, Жидичинська, Луківська громади.
З української сторони проект реалізовують Комунальна установа Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», з польської – «Асоціація органів місцевого самоврядування Єврорегіону «Буг».

Читати ще: На Волині створять 15 добровільних підрозділів для порятунку життів

Як наголосила т.в.о. директорки «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» Наталія Кролік, навчання покликані підготувати добровільні рятувальні підрозділи у тергромадах до надзвичайних ситуацій на дорогах, які трапляються за межами локалізації рятувальних служб.
Важливо, що в рамках проекту 15 громадам буде придбано рятувальне обладнання: комбінований інструмент – ножиці-розширювачі з електричним приводом, медичні рятувальні сумки та жилети.
«А після навчального курсу ми проведемо спільні польові навчання з використанням рятувального обладнання для відпрацювання навиків реагування під час надзвичайних ситуацій транскордонного характеру», – зазначила Наталія Кролік.

На її думку, цей проект, окрім всього, стане хорошим поштовхом для подальшого розвитку добровільних рятувальних дружин і слугуватиме гарним прикладом для інших громад.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus