USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Кінотеатр «Промінь»: потрібна «перезагрузка»

26 Березня 2012 15:04
Широкого резонансу набрала в Луцьку інформація, що приміщення кінотеатру «Промінь» може піти з молотка. Щоправда, у проекті рішення про продаж, який з’явився на сайті міськради, обов’язковою умовою проведення торгів прописувалося збереження цільового призначення споруди – тобто кінотеатр і надалі мав лишитися саме кінотеатром.
Отож, не дивно, що під час засідання виконкому Луцької міської ради минулого тижня чи не найжвавіше обговорення викликала інформація про діяльність комунального підприємства «Кінотеатр «Промінь». Лунали пропозиції продати підприємство, здати приміщення в оренду, залишити в форматі КП, але долучити до ремонту будівлі та оновлення обладнання приватний бізнес на умовах приватно-публічного партнерства.
Зрештою, виконком вирішив зобов’язати директора КП Костянтина Пантіка до 10 квітня розробити інвестиційний план, який розглянуть на одному із наступних засідань комітету. Водночас депутатам міської ради рекомендуватимуть зняти з порядку денного питання продажу кінотеатру.

Сучасний кінотеатр мерії – не по кишені

Начальник відділу управління майном міської комунальної власності Тарас Яковлєв стверджує, що кінотеатр «Промінь» потребує кардинальної «перезагрузки». «Потрібна реконструкція будівлі та повна заміна обладнання. Будівля, яка побудована в часи СРСР, і сам кінотеатр – в такому стані, що жодним вимогам не відповідає», - вважає посадовець.

Окрім цього, Яковлєв розказав, що питання подальшої долі КП «Кінотеатр «Промінь» вивчалося тривалий час. «Це питання постало ще рік тому, після звіту директора Пантіка. Після багатьох консультацій з мером та його заступниками ми дійшли висновку, щоб в найближчі роки ввести його в нормальне життя», - каже він.

Щоправда, спосіб «введення» повинні визначити депутати Луцької міськради. «Я вважаю, що його варто продати зі збереженням цільового призначення. Щоб інвестор зробив нормальний культурний центр. Наше ж завдання – проконтролювати цільове призначення та якість робіт», - висловився Яковлєв.

Він певен, що передавати в оренду чи придумувати іншу процедуру передачі корпоративних прав – недоцільно. Адже в орендоване приміщення ніхто з інвесторів великі кошти не вкладе.
Тим більше, що коштів у міському бюджеті для достойних інвестицій у підприємство немає. «Таких грошей у міста немає. І найближчі 10 років не буде», - стверджує посадовець. Тобто створити сучасний кінотеатр силами міського бюджету – нереально.
З його слів, у Луцьку є стратегічні підприємства, які ефективніше експлуатувати в комунальній формі власності. «А от така форма власності, розважальна чи концертна діяльність – влада на жаль не може бути ефективним власником. Приватний бізнес спроможеться вкласти кошти і швидше їх «відбити», - запевнив Тарас Яковлєв.

15 мільйонів на порядок

Водночас він додав, що після ймовірного продажу «Променя» новому власнику відійде 3,4 тисячі квадратних метрів комунального майна.
На думку Яковлєва, інвестору знадобиться мінімум 15 мільйонів гривень, аби навести лад в кінотеатрі та довести його до рівня європейських закладів. «До міської влади зверталися з пропозицією декілька структур, але конкретно клієнтів, які сьогодні могли б його купити – немає», - додав фахівець.

План буде. А інвестиції?

За словами директора «Променя» Костянтина Пантіка, підприємству потрібно працювати багато років, аби заробити гроші на капітальний ремонт будівлі та заміну обладнання. «Тут тільки обладнання 30-річної давності. Ніхто 30 років сюди ні копійки не вкладає», - зауважив він.

Щодо подальшої долі комунального підприємства, Пантік стверджує, що виконуватиме будь-яку волю міської ради. Мовляв, він – виконавець і подібні рішення не приймає.

Також, з його слів, розпочато роботу над інвестиційним планом для комунального підприємства. «25 березня відбулася зустріч з директором однієї будівельної компанії. До 10 квітня доручення міського голови виконаємо», - додав керівник КП.

Продаж чи партнерство?

Заступник мера Василь Байцим каже, що півтора року тому до нього зверталися бізнесмени з пропозиціями інвестувати в «Промінь». «Їх пропозиція – на умовах приватно-публічного партнерства вкласти гроші, зробити сучасний кінотеатр, який забезпечував дозвілля лучан. Тоді не було прийнято рішення. Вони, я точно знаю, вклали гроші в Рівному», - розповів він.
Посадовець схиляється до думки, що у випадку з кінотеатром потрібно залучати приватно-публічне партнерство. «Я вважаю, що треба на цих принципах працювати з більшістю КП. Не може бути збитковим підприємство, в статуті якого написано, що воно прибуткове», - стверджує посадовець.
Перший заступник міського голови Святослав Кравчук переконаний, що приміщення потрібно продавати на конкурсі. «Не думаю, що знайдеться людина, яка вкладе велике гроші в орендоване приміщення. Треба конкурс на жорстких умовах. Продати його і отримати сучасний розважальний заклад», - висловився він.

Натомість міський голова Микола Романюк вважає, що потрібно добре обдумати всі пропоновані варіанти та вибрати найкращий.
Підготував Анатолій КОТЛЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Факт Показати IP 26 Березня 2012 19:01
В кінотеатр вкладуть гроші потім за безцінь продадуть під інвестиційні зобовязання, дальше Палиця зробить що вважає за потрібне, а на виконкомі змінять цільове призначення бо кінотеатр буде у власності.
apelsynka Показати IP 26 Березня 2012 21:58
Луцьку потрібен хороший кінотеатр, а не базар!!!
цитата Показати IP 27 Березня 2012 14:16
"вкласти гроші, зробити сучасний кінотеатр, який забезпечував дозвілля лучан. Тоді не було прийнято рішення. Вони, я точно знаю, вклали гроші в Рівному" - і в Ковелі зявляться, і в Рожищі, а ми в центрі будемо без кінотетеатру(
лучанка Показати IP 27 Березня 2012 14:56
Буде господар -буде порядок!!!
Лучанин Показати IP 27 Березня 2012 15:42
та мені всерівно як, за чиї кошти і хто -- але зробіть гарне місце для відпочинку!!!!!!!
Віктор Показати IP 27 Березня 2012 15:47
Потрібно продавати, щоб був у місті нормальний кінотеатр. Якщо зараз не продати, то скоро нікому він не буде потрібний. Ніякої оренди та вкладання бюджетних коштів, бо це просто перетвориться в "розбазарювання" коштів громади. Нормальний аукціон зробити, прозорий і все буде добре!...
лучанка Показати IP 27 Березня 2012 16:27
а й справді променю потрібна "перезагрузка", гарне місце розташування, неподалік від центру міста, а виглядає якось так по савдепівські. Немає куди піти і відпочити. Кошти туди потрібно вкладати терміново!!!
Жора Показати IP 27 Березня 2012 17:26
Звичайно, годі чекати інвестицій в орендоване приміщення. Якщо ж залишити КП Промінь на балансі міста і зробити фантастичне приміщення, якщо будуть виділені фінанси на його реконструкцію, то це буде вже не фантастичний, а реальний канал для розкрадання грошей (досвід за 20 років незалежності вже маємо). Щоб не стояв поруч з пам'ятником Грушевському пам'ятник СССР, єдиний реальний вихід продати КП Промінь в хороші хазяйські руки.
Смідюк Показати IP 27 Березня 2012 19:02
Переможцю тендера як бонус віддати даром (за 1 гр) не меньш маштабний а може і більшої площі 35 річний будинок культири в с.Смідин Старовижівського р-ну Зараз він,напівзруйнований , як приклад не спроможності держави утримувати такі маштабні заклади культури. Тільки в приватні руки віддати ,а не нести тягар за кошти всіх городян.
the scientific excuse Показати IP 27 Березня 2012 22:37
якби кошти всіх городян використовувались за призначенням, то не був би "Промінь" таким жалюгідним. А так схема стара як світ - довести будівлю до ручки, а тоді продати за безцінь. Шматок то дуже ласий. Універмаг вже згорів..
Anna Показати IP 28 Березня 2012 13:21
Причому тут довести до ручки, а потім продати? То нехай продають вже, навіщо довго телитись? Ще ж поки не все доведено до тієї ручки...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus