USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чому газовики змушують лучан «платити за сусіда»

5 Вересня 2016 13:33
У нинішній тариф на газ уже включені витрати на встановлення пристроїв обліку, про що населення не поспішають інформувати. Газові монополісти намагаються зекономити на мешканцях багатоквартирних будинків, встановлюючи загальнобудинкові лічильники замість поквартирних. А за встановлення лічильника в квартирі – вимагають плату.

Проблема примусового встановлення загальнобудинкових газових лічильників зачепила, серед інших міст України, і Луцьк, - пише ВолиньPost.

Так, газовики продовжують встановлювати загальнобудинкові лічильники газу, знаходячи усілякі відмовки щодо індивідуальних приладів обліку.

І що лише не видумують: мовляв будинкові лічильники порівняно з індивідуальними не потребують збільшення тарифу на газ, у 5 разів дешевші. А ще мотивують тим, що загальні вони встановлять у 10 разів швидше.

Лише про одне на жодному із сайтів газівників не говориться: люди вже заплатили за ці лічильники.

Теперішній тариф на газ містить у собі витрати на встановлення пристроїв обліку. Проте газопостачальним компаніям вигідно встановлювати саме загальнобудинкові лічильники, бо це дешевше.

Загальноквартирні лічильники в залежності від марки та виробника коштують від 60 до 70 тисяч гривень.

Вартість одного індивідуального лічильника для квартири зі встановленням - 3,5 тисячі гривень.

У розрахунку на середній багатоквартирний будинок (144 квартири. – авт.) виходить кругленька сума – 504 тисячі гривень. А це приблизно у сім разів дорожче для газопостачальних компаній.

Зрозуміло, що газовим компаніям не хочеться витрачати зайві гроші, тому вони і спонукають людей встановлювати індивідуальні прилади обліку за власні кошти, хоча мали б їх встановлювати безплатно.

Саме тому під час наступної сесії Луцької міської ради (згідно з попередньою інформацією – 28 вересня, - ред.) розглядатимуть проект звернення до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та голови НКРЕ та комунпослуг Дмитра Вовка щодо необхідності розробки, впровадження та фінансування державної програми встановлення індивідуальних приладів обліку природного газу.

У ньому, зокрема, йдеться: «Теперішній порядок розрахунків призводить до соціальної несправедливості, оскільки за мешканців, що не зареєстровані, але фактично проживають у квартирах або інших житлових приміщеннях і використовують природний газ, змушені оплачувати послуги за спожитий природний газ мешканці інших квартир, які є зареєстрованими».

Одній мешканці будинків із встановленим загальнобудинковим лічильником будуть лише гріти чайник, а у інших – варка, виварка, закрутки, а ще вони гріються газом. За таких обставин – економити мало хто буде.

Зазначимо, що мешканці багатьох луцьких будинків висловлюють незадоволення примусовим встановленням загальноквартирних лічильників - мовляв, ті, хто використовує менше газу, змушені платити за сусідів.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини писало, що люди протестують проти встановлення будинкового газового лічильника у будинку №9 на вулиці Шота Руставелі у Луцьку. Зокрема, мешканка будинку Зоя Гевко переконана, що, встановлюючи загальний будинковий лічильник, дурять громадян. Жінка запевняє, що її немає вдома з ранньої весни до пізньої осені, бо в той час мешкає на дачі. Вона обурена, що буде змушена платити за цей період, адже газом вона не користується.

Також конфліктна ситуація виникла між місцевими мешканцями та ПАТ «Волиньгаз», трапилась у дворі багатоповерхівки, що на вулиці Конякіна, 14 а. «Чому я повинен платити за сусідів, які куховарять цілими днями вдома у той час, коли у власній квартирі я проживаю сам, приходжу з роботи о 21 годині. Як правило, харчуюсь за межами дому. Бойлера та газової колонки немає», - обґрунтовує власну позицію лучанин Олег, який мешкає у вищезгаданому будинку.

Нагадаємо, що згідно із Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», до 2018 року всі житлові приміщення повинні бути забезпечені приладами обліку за спожитий природний газ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 37
Boom Показати IP 5 Вересня 2016 13:50
Як файно горів "Інтер" Уявіть як видовищно буде палати газова компанія,
Бригадир до Boom Показати IP 5 Вересня 2016 16:19
Мій знайомий робив там ремонтні роботи , казав що там все з пінопласта, так що паліть,хлопці ,гарно і швидко буде горіти!
Рішення до Boom Показати IP 5 Вересня 2016 21:31
Люди мають право відмовитися від загальнобудинкових лічильників. У такому разі ніхто не мае право тиснути на них.
Поліщук Показати IP 5 Вересня 2016 13:57
Це недопосаджений фірташ із австрії вчить як потрібно "гаспідарювати". Пора починати охоту на вовків.
Анонім. Показати IP 5 Вересня 2016 13:59
Цікаво, скільки ще будуть ці некомпетентні статті?
нхя не смішно до Анонім. Показати IP 5 Вересня 2016 15:25
Ти оху*нно "компетентний"? - То разкажи нам, якого х*я ми повинні платити за український газ (якого вистачає для потреб ЖКГ і який належить УСЬОМУ УКРАЇНСЬКОМУ НАРОДУ) утридорога? Розкажи яка собівартість видобутку і транспортування до кінцевого споживача НАШОГО газу, яку ціну МИ насправді платимо за НАШ газ і якого х*я це відбувається?
Лучанин до Анонім. Показати IP 5 Вересня 2016 19:23
Звертаюсь до аноніма. А хто ти такий, щоб вирішувати, хто компетентний, а хто ні? Може ти засланий козачок з газової компанії і відробляєш в цьому коментарі свої 30 срібних монет?
Ггг до Лучанин Показати IP 5 Вересня 2016 19:43
Як і ти!
фівапр до Ггг Показати IP 5 Вересня 2016 21:06
Що заділо?
ГСР до Лучанин Показати IP 5 Вересня 2016 20:19
Є там такий ХОЛУЙ і не один....
Коля Показати IP 5 Вересня 2016 14:04
А чому мають платити мешканці? Якщо за газ і так дорого здерають? Поясніть чи треба платити мешканцям за цей лічильник чи повинно за державні кошти встановити а це ж було б правильніше. І правильно чому лди мають платити ?!
вован до Коля Показати IP 5 Вересня 2016 14:32
Понюхай нашатирю - може проясниться.
лучанин до вован Показати IP 6 Вересня 2016 20:56
Понюхай ти , козел волиньгазовський, клоун.
Green до Коля Показати IP 5 Вересня 2016 16:44
Даруйте газова компанія в приватних руках, якої біди держава має платити за встановлення.Що фірташ ніяк не може нажертися?
Люди Показати IP 5 Вересня 2016 14:18
В державі більше 250 тисяч людей з посвідченями ато,ато хтось за них має платити.
нхя не смішно до Люди Показати IP 5 Вересня 2016 15:28
Ти г *ндон без посвідчення. Воно тобі не потрібно, бо всі й так бачать, що ти г *ндон.
127 Показати IP 5 Вересня 2016 15:09
Порада лучанам: не бажаєте платити за сусіда, не ведіться на халяву, встановлюйте лічильники за власний рахунок.
Вася до 127 Показати IP 5 Вересня 2016 15:27
Це порада для лохів! Для нормальних людей радив би відстоювати своє право на безкоштовне встановлення лічильника. Не давайте газовикам встановлювати незаконні домові лічильники газу, хай виконують закон, а не рекомендації НКРЄ
лУЧАНКА Показати IP 5 Вересня 2016 15:25
Я пішла і встановила сама газового лічильника.Плачу копійки, а прописаних 6. Ви уявляєте скільки я платила б,коли на одного ставлять по 7 кубів газу. А я за місяць і два не спалюю куба.Порахуйте економію.
Лучанин до лУЧАНКА Показати IP 6 Вересня 2016 00:38
Чуєш, мала, пропиши в себе мене і мою тещу!
Ед Показати IP 5 Вересня 2016 16:01
Некомпетентність написання статті зашкалює) чи буду я не правим, якщо скажу, що писав її не журналіст, який би поцікавився точками зору як мінімум в держрегулятора, який завідує "тарифами" операторів грм і, власне, який і ініціював встановлення будинкових лічильникв, заклавши в тариф суму саме НА НИХ. Саме встановлення загальнобудинкових лічильників не потягне за собою підняття ціни на газ.... фраза, що "люди за них заплатили" притаманна відомим популістам і крикунам-активістам, які не в змозі прочитати жодного документа, постанови чи кодексу, трублять одне і те ж зі своєї башні. Депутати ЛМР зробили правильно, звернувшись за вирішенням питання до Кабміну та НКРЕ, які єдині мають вплив на ситуацію, оскільки є її творцями! У статті ж ні слова не згадано чому це все відбувається, натомість перекручено усі факти і майже майстерно приправлено їх домислами, які далекі від реальності. І на жаль, через які споживачі можуть мати купу і без того зайвих проблем. До редакції: надалі варто було б підписувати такі публікації, щоб "героя"-маніпулятора було видно усім.
Лиля до Ед Показати IP 6 Вересня 2016 00:40
Скоріше за все, стаття стандартна для всіх облгазів фірташа.Кожен облгаз адаптовує її для себе , вставляючи свою назву.
Сам собі встановив Показати IP 5 Вересня 2016 16:59
Знову тих газовиків вплели в ті лічильники, постав - погано, не постав - погано. А цей юний пан по суті не нехтує похвастатись, що загальні лічильники - панацея і досягнення, то ж звідтіля ідейка. http://glavcom.ua/interviews/dmitro-vovk-do-kincya-2016-go-planujemo-zatverditi-novu-energetichnu-strategiyu-ukrajini-352085.html А я собі давно поставив свій і тещі теж... а вам завжди буде хтось винен і сміття за вами прибрати, і соплі підтерти, і лавку покрасити в дворі. "Колгоспного " лічильника не хочеться, а колгоспна свідомість лишилась.
Хохол до Сам собі встановив Показати IP 6 Вересня 2016 00:42
А тестю, а сусідці, а класній керівничці поставив? От як поставиш-пиши!
777 Показати IP 5 Вересня 2016 18:12
Кошти на лічильники - це гроші на спецрахунку, на яких не можливо "нажитися" навіть якби дуже хотілося, особливо враховуючи, що тариф на розподіл - то пару копійок з куба газу (на сайті нкре є ця інфа) хай собі автор порахує скільки лічильників можна за цей тариф придбати (але хай відніме ще й інші витрати з інвестпрограм газорозподільчих компаній). Арифметика проста, а автор як мінімум навіть шкільну математику прогулював, вже не йде мова в глибше вивчення специфічної теми тарифів... ну і політики теж. Якусь єристь настрочили з заголовком щоб людей будоражити, злити і збивати з пантелику. думати треба, а тоді вже пургу нести.
я до 777 Показати IP 5 Вересня 2016 18:48
"Пургу несуть" газовики, а в Законі чітко написано про індивідуальні поквартирні лічильники. В цей Закон ніяких змін не внесено. А всі інші постанови чи рекомендації НКРЕ - це підзаконні акти, які не можуть суперечити Закону. Якщо Фірташ став власником стратегічного державного об"єкта як газ швидше всього під умовою встановлення лічильників, то нехай і виконує дану умову, а не спирає на немічність.
777 до я Показати IP 5 Вересня 2016 19:11
Покажи Закон де про іднивідуальні йдеться, розумнику! А ніде - читав і знаю. А ви тільки й вмієте з контексту все видирати а ще приплутувати те що не в'яжеться між собою. Я через Вас подвійну норму через відмову платити не збираюсь - нема чого вертіти. Бо ви завжди тільки галасуєте, а по факту ні фіга не робите. І після вас потім тільки відгрібай
КУМ Показати IP 5 Вересня 2016 18:35
Закон України №3533-VI від 16.06.2011.Вище тільки Конституція України.Люди,читайте і виконуйте чинне законодавство.До 01.01.2018р повинні бути встановлені 100% прилади обліку газу,не будинкові(це маразматичний обман),а кожному в його інд. житло.Все інше маніпуляції.БЕЗКОШТОВО(ЗАКОН).Якщо до цього терміну не встановлять у вашу квартиру лічильник безкоштовно(Волиньгаз 100% приватна компанія і до державних коштів не має відношення)Ви з 01.012018 р.маєте законне право не сплачувати за газ взагалі,так як втрачає чинність Постанова Уряду від 23.03.2016 №203(Норми споживання пр.газу населенням у разі відсутності газ.лічильника).Все.Сушіть весла...
А слабо? до КУМ Показати IP 5 Вересня 2016 19:17
Піди в суд!!! Доведи що там не так, а інак написано! Створи прецедент! Побачиш що тобі в суді скажуть, чи так само як і ти протрактують і перекрутять закон. Добийся. Не хочеш?? Знаєш що не правий, галімий трьоп. Всі бачать що там пише!! А ще є постанова кабміну 620. Там пише - відмовився від будинкового - купи індивідуалку за свої гроші.... і не треба траляля... бо я ще крім як закон перекрутити в одному абзаці дочитав його до кінця. І про наслідки теж. Вони мені не треба. Так що або дій або не тріпайся.
КУМ Показати IP 5 Вересня 2016 20:10
Дурбецало!Закон!При чому тут якась постанова.На мене нехай подають до суду,якщо я не буду його виконувати.Читай Закони і виконуй.До суду вони не можуть подати,бо немає преценденту,тобто порушення з боку споживача природнього газу,який згідно Закону не обліковується на 01.01.2018р.До цього оплата по нормах споживання згідно Постанови.Все.
До кума до КУМ Показати IP 5 Вересня 2016 21:09
Та мова про те, що це ти в суд можеш подати, якщо такий впевнений, що правильно закон читаєш!!! Виграй, доведи що все не правильно. Тоді і інших врятуєш від цих лічильників... от і все. Але ж ти знаєш що все не так і шансів ноль. газовикам всієї країни не залежно від форми власності ввязуватись в гнилу незаконну схему коли з всіх сторін парафінять - тупо. В нкре може й йолопи сидять але не настільки щоб не подбати про механізми і наслідки. Рішення вони прийнялипри. Да, воно не в користь простих людей, але то ви в європу хотіли вже і зараз. А тепер стахановськими методами всім треба лічильники, бо без них в європу не візьмуть. а за ті 30 копійок в тарифі ти собі навіть туалетного паперу не купиш, а кричиш що за цілий лічильник... тобі придумали як за тихОт пару копійок втановити лічильник і зроблено це на державному рівні. А ти й досі горлаєш, про речення в законі, половину якого сам собі додумав. Можеш на цих волинських новинах хоч 10 статьєйок таких от накліпати які газовики погані. Але це нічого не змінить, бо не вони ці лічильники придумали. Включись нарешті
кума до До кума Показати IP 5 Вересня 2016 23:28
достав
Петро Показати IP 6 Вересня 2016 01:42
Хто б щє підпалив верховну зраду і вигнав поРОШЕНко...
КУМ Показати IP 6 Вересня 2016 08:57
Ну і що ти мелеш,як бубуїн.Все читав і аналізував.Довго таким пояснювати.Не хочеш жити в державі,по Законах,живи в джунглях.А я,мої діти і більшість хочуть жити в нормальній країні,як і більшість адекватних людей.За це потрібно буде поборотись і відстояти свої права.
Ніна Білець Показати IP 6 Вересня 2016 13:11
"Нахрапом", без попередження за 10 діб вирішили у Володимирі встановлювати такі загально будинкові лічильники. Однак про іржаві труби і аварійні ситуації- забули. На наше письмове зверненя від 04.07.16- відповіді нема, а вже вересень. Зате вночі приліпити папірець із пересторогою бути дома від 9 до 17- можуть. Люди залишились - вони не приїхали і не пояснили, що для чого і чому. А тепер чіпляють якісь папірці. Але у нас є- заява на службу 104, до МЧС- як не як 144 квартири і ми не хочемо чи з, чи без лічильника злетіти від газу в один момент, є зібрані підписи ПРОТИ встановлення. Купа свідків: депутати, преса, відео. Як зробити порядок з мережами - то вони не можуть. А як тихцем втрутитись без пояснень, необх. документів - будь ласка, тут як тут-як злодії. Не вийшло. Кабмін за місяць дасть відповідь.
Марина Показати IP 6 Вересня 2016 16:43
А волиньгаз- це і є злодії ! Те керівництво має сидіти в тюрмі. Нема кому навести порядок..Хай не забувають , що НЕ ЗАВЖДИ ТАК БУДЕ !
Аліна Показати IP 7 Вересня 2016 15:08
Прочитала всі коментарі і здивувалась які всі грамотні. Бажаю всім у Верховну Раду. Волиньгаз повинен встановлювати безкоштовно газ.ліч.(безкоштовно встан. в кого два газових прилада), то чому Водоканал не встановлює безкоштовно лічильники на воду?????там тарифи також захмарні.Потрібно вчитись економити газ і не тільки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus