USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Президент приїхав, президент поїхав. Питання залишилися

1 Червня 2017 15:24
Візит Президента України на Волинь став для більшості несподіванкою. Втім того, що в область прибув хтось поважний, не помітив лише лінивий: мало не на кожному перехресті у Луцьку стояли поліцейські, світлофори перевели в режим очікування, у небі кружляли гелікоптери, а кортеж з гарантом рухався шумно, швидко та широко, займаючи усі смуги дорожнього полотна. Про це йдеться у матеріалі щотижневої газети Волинські Новини №20 (68) від 25 травня.

Заходи безпеки ніби й зрозумілі, втім вони і досі не можуть не дивувати пересічного українця. Як не може не дивувати і той совковий марафет, який наводять перед приїздом перших осіб держави.

Відвідини Волині, які відбулися 24 травня, стали першими за час каденції Петра Порошенка, тобто за майже три роки, або, якщо бути точнішими, – за 1082 дні.

Ані проблеми з нелегальним видобутком бурштину, ані втрати військових з Волині, ані негаразди на державній філії «Укрветсанзаводу» в Ковелі не змушували здійснити візит. Хоча у соціальних мережах припускали, що саме це, або й кадрові рішення, стануть причиною відвідин.

До слова, побачити гаранта саме для розв’язання проблеми ветсанзаводу в село П’ятидні (Володимир-Волинський район) приїхали ковельські активісти. Там Порошенко взяв участь в урочистому відкритті насіннєвого заводу – одного з найбільших у західному регіоні.



Порошенко на відкритті заводу в П'ятиднях

Втім, схоже, спілкування зі стомленими людьми у планах не було. Тож їх вивели за огорожу.



Кажуть, імовірно, таку вказівку дав заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук. Та й директор ТОВ «П’ятидні» і депутат обласної ради Валерій Діброва на запитання журналістів, чи обговорюватимуть із Президентом проб­леми області, відповів, що нині на підприємстві свято, тому говорити про проблеми – недоречно. Коли настане час для такої доречності – питання риторичне.

Поштовх до візиту на Волинь (принаймні видимий) спричинило рішення про надання Україні безвізу. Саме тому одним з об’єктів, де найдовше затримався гарант, став митний пункт в Ягодині та його подальше облаштування під нові європейські реалії. Очільник держави зазначив, що Україна має бути готовою до початку безвізового перетину кордону з ЄС, а кошти для цього має шукати в тому числі місцева влада.

«Має бути де відпочити, сходити в туалет, випити кави. Людина має мати нормальні європейські умови», – описав гарант сучасні пункти переходу.

Критиці піддав Порошенко великі черги, причиною яких, зі слів Пет­ра Олексійовича, є регулярний рух торгашів та автомобілів на іноземній реєстрації, якими їздять українці, особливо в західних областях.

«70% черг – це «чулноки» та автомобілі, які їдуть транзитом. Лише 30% – ті, хто спокійно перетинає кордон», – зазначив Петро Порошенко та закликав міністрів і силовиків забезпечити нормальні та гідні умови для перетину кордону громадянами.

Розкритикував він і українців, які користуються можливістю не розмитнювати авто, а перетинати кордон з певною періодичністю.

З його слів, від такої практики в майбутньому будуть відмовлятися, оскільки «схеми», які використовують окремі громадяни, – нечесні стосовно інших власників авто.

«Не буде такого, не будуть комусь «підмазувати». Чому одні мають платити акцизи та збори, а інші – ні?», – підсумував Петро Олексійович.

Думки Президента, з одного боку, нібито й правильні, але вони розбиваються об стіну реалій звичайних українців. Чому Президент не бачив черг на митних пунктах протягом трьох років? Адже цю проблему не­одноразово висвітлювали медіа, про неї знають усі, хто хоч раз перетинав кордон у колійці для звичайних людей, а не віп-персон. Чому Президент не говорить про зменшення мита, розвиток вітчизняного автопрому, а хоче лише прикрити схеми, які дозволяють українцям купувати авто за тою ціною, за якою купують у Європі? Чому, зрештою, лише ухвалення безвізу змусило заговорити про «нормальні європейські умови» сервісу?

Візит Президента став приводом для розмов у політичному середо­вищі. Відтак на сесії обласної ради очільник місцевої «Свободи», депутат Анатолій Вітів дивувався, чому гарант не звернув увагу на проблеми 14-ї бригади, в тому числі – фінансові. Поза тим зазначив, що це одна з найсильніших ланок війська України.

Анатолій Вітів

А нардеп Ігор Гузь («Фронт змін») у своєму Facebook критикував Порошенка за вибудову «жорсткої вертикалі, куди включені спецслужба та прокуратура, а також фінансові структури, які він (Порошенко, – ВН) потихеньку «віджимає» чи перекуп­ляє, або домовляється».



Однією з причин відвідин гаранта можна вважати й початок передвиборчої кампанії. Очевидно, що він балотуватиметься на другий термін і набирає для себе бали. Втім користь від його першого візиту в область пересічний громадянин навряд чи помітив.

Дарина ГОГОДЗА

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Українець Показати IP 1 Червня 2017 15:36
Тобто питань з'явилося ще більше...
Добре Показати IP 1 Червня 2017 21:21
Що Луцк скинеться 2.6 міліона на євроремонт володимерських казарм.
ОЛЕГ Показати IP 2 Червня 2017 11:24
КЛОУН ПРИЇАВ І поїав ! Другий ШУТ зробив те саме !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus