USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

19 червня: події, факти, дні народження

19 Червня 2015 00:00
День народження 19 червня відзначають акторка Волинського академічного обласного музично-драматичного театру, народна артистка України Людмила Приходько, директор Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки Людмила Стасюк, заступник директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею Євгенія Ковальчук, журналіст Ірина Сватула (на фото).

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх зі святом і бажає міцного здоров’я, невичерпного натхнення, достатку та успіхів у всіх починаннях.

Також свято сьогодні і в лучанки Юлії Притолюк. Дівчина навчається в Академії рекреаційних технологій і права. Її вітають рідні та друзі, бажають успішно самореалізуватися як у професійному, так і в особистому житті, а ще – здоров’я, усмішок та оптимізму.́


Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Іменини за православним календарем святкують Віссаріон, Георгій, Іларіон, Лук’ян, Сусанна, Фекла.

Наша хроніка:

Торік 19 червня ми розповідали про подорож по Закарпаттю вихованців Волинського обласного молодіжного Центру реабілітації інвалідів з дитинства «Джерело життя», яка відбулася за сприяння Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк». Також ми показали фоторепортаж про літо у Луцьку.

2013 року у цей день Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що на Волині відтворять середньовічне місто. В обласному центрі Волині відбувся Міжнародний фестиваль народних промислів, традиційної культури та історії краю.

Про одне з найбільших міст Китаю читайте в матеріалі за 2013 рік у рубриці Походеньки-поїзденьки.

19 червня 2012 року археологи рятували шацький «Рай». На давньоруському городищі «Рай» і багатошаровому поселенні ранньозалізного віку, римського, ранньослов'янського, давньоруського, литовсько-польського часів у Шацьку розпочала роботу рятівна археологічна експедиція.

У 2011 році цього ж дня ІА Волинські Новини повідомляло про рейтинг найчистіших пляжів. Усім нормам відповідають курорти Словенії, Литви та Кіпру, на другому місці за якістю води серед 27 країн ЄС – Хорватія, далі йдуть Мальта, Греція та Ірландія.

Народилися:

Цього дня народилися французький математик, фізик, літератор і філософ Блез Паскаль (на його честь названа одиниця вимірювання тиску – паскаль, а також популярна мова програмування Pascal), німецький нацистський діяч Еріх Кох, болгарський письменник, автор гостросюжетних повістей Богомил Райнов («Що може бути краще за погану погоду», «Пан Ніхто»), український композитор, хоровий диригент і віртуоз-цитрист Євген Купчинський, французький кінорежисер Ів Робер («Високий блондин у чорному черевику», «Повернення високого блондина»), данський фізик, син Нільса Бора, нобелівський лауреат Оге Нільс Бор, білоруський письменник і громадський діяч Василь Биков («Мертвим не боляче», «Альпійська балада», «Сотников»), радянська акторка театру й кіно Наталія Селезньова («Іван Васильович змінює професію», «Операція «И»), сербський політик, колишній президент Республіки Сербської в Боснії Радован Караджич, радянський хокеїст Володимир Мишкін, російська, а раніше українська фігуристка Юлія Обертас, український письменник Григорій Семенчук.

Сталося:

1862У США скасовано рабство.

Зростаюча напруга між вільними Північними і рабовласницькими Південними штатами призвела до заколоту Півдня і громадянської війни, в ході якої звільнено мільйони рабів. У перший час після війни, під впливом недовіри до жителям півдня, уряд Сполучених Штатів викликало негрів до діяльної участі у виборах і в управлінні. Але незабаром виявилося, що управління, складене з менш культурних елементів, привело до збільшення в південних штатів боргів і до різного роду зловживань. З припиненням воєнного стану на Півдні і поверненням повноправності білим у приборканні штатах, вони отримали можливість до більш повного здійснення самоврядування, яким і скористалися, перш за все, для відсторонення негрів від участі в законодавчої, судової та адміністративної діяльності.

1963завершено політ радянських космічних кораблів «Восток-5» і «Восток-6» із Валерієм Биковським та Валентиною Терешковою на бортах. Терешкова стала першою жінкою, яка побувала в космосі.

До того працювала закрійницею в складальному цеху Ярославського шинного заводу. 1955 року перейшла на Ярославський комбінат технічних тканин «Червоний Перекоп». Працювала ткалею. 1960 року закінчила Ярославський заочний технікум легкої промисловості. Займалася парашутним спортом в Ярославському аероклубі. Здійснила 163 стрибки з парашутом. В загоні космонавтів від 1962 року.

16—19 червня 1963 здійснила політ у космос. Тривалість польоту становила 2 доби 22 години 50 хвилин. Політ перенесла досить важко. Це, напевно, стало однією з причин того, що наступний політ жінки в космос відбувся тільки через 19 років.

Після польоту і далі проходила підготовку в загоні космонавтів, але більшу частину часу стала віддавати громадській роботі.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus