USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Гроші та бурштин: депутати Волиньради їздили обмінюватись досвідом з рівненськими колегами

17 Січня 2020 15:06
Депутати Волинської обласної ради відвідали Рівненську обласну раду, де, зокрема, вивчали роботу постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків. Найбільше питань у волинських депутатів було до формування бюджету області, фінансування закладів освіти, медицини, спорту та культури тощо. А також до проблеми, спільної для обох областей – легалізація видобутку бурштину.

Ініціатором візиту виступив депутат Волинської обласної ради, голова бюджетної комісії Волиньради Михайло Імберовський.

Рівненська область майже тотожна Волинській – в обох регіонах приблизно рівна кількість населення та майже однакові бюджети. Тож аби всебічно ознайомити із процесом бюджетоутворення рівнян, на зустріч з волинськими депутатами запросили керівників профільних управлінь Рівненської облдержадміністрації.

Як розповіла директор департаменту фінансів Рівненської ОДА Лідія Біляк, бюджет області складає 1,5 млрд. грн. Левова частка коштів, трохи більше як 800 млн. грн. (56%) передбачено на освіту; на охорону здоров’я – 265 млн. грн. (18%); соціальний захист населення – 164 млн. грн. (11%); культура та спорт – 101 млн. грн. (6%) та 50 млн. грн. (4%) відповідно.

«Рівненська область збирає більше як 8 млн. грн. екологічного податку, в той час як на Волині ця сума складає вдвічі менше – 4 млн. грн. Така різниця в сумах викликає дуже багато запитань», – зазначив депутат обласної ради Ігор Лех.

Та додає: спільною бідою для обох областей є питання бурштину. Так, ні Волинь ні Рівненщина не отримують жодних надходжень від видобутку бурштину. Тож депутати сподіваються, що прийняття Закону України про видобуток бурштину дозволить це питання нарешті вирішити.
Депутати домовилися спільно працювати щодо стратегічних питань, які стосуються розвитку та фінансування окремих секторів економіки в обох областях.

«Ми закликали колег підтримати нас щодо додаткової дотації на медичні та освітні заклади, яка надходить з державного бюджету. Цю дотацію з кожним роком зменшують. Якщо у 2018 році це було 600 млн. грн. , то у 2020 році – 319 млн. грн. На 2021 планується 149 млн. грн., а уже на 2022 – нуль. Тобто, фінансування найбільш затратних галузей лягають на місцеві бюджети, в той же час надходження до місцевих бюджетів не збільшується. Тому, нам потрібно спільно об’єднатися для того, аби відстоювати цю позицію у владних кабінетах Києва», – зазначив Михайло Імберовський.
Депутат Волинської облради Юрій Ройко зазначає: він почерпнув досвід у сусідів щодо фінансування закладів позашкільної освіти та спорту. На етапі складання бюджету в Рівненській області передбачають співфінансування таких закладів з різних бюджетів. Тобто, якщо це комунальний заклад Рівненської обласної ради, але здебільшого його відвідують діти із міста Рівне, то в додатку до бюджетного рішення прописують те, що обласний центр має спів фінансувати цей заклад.

«Якщо проаналізувати, то на галузь спорту з Волинського бюджету передбачено близько 50 млн. грн. Із тих закладів, які сконцентровані в Луцьку, то там займаються дорослі і діти, які живуть в обласному центрі та в найближчих ОТГ. Ми не говоримо про те, щоб ділити людей, я спільно домовитися із містом та керівництвами громад про співфінансування тих чи інших закладів», – акцентував депутат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Коля Показати IP 17 Січня 2020 16:09
А Столяр їздив

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus