USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.67 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Екснардеп від Волині Мартиненко заявив, що рішення швейцарського суду ще не набрало чинності, і він оскаржив його в апеляції

27 Червня 2020 14:18
Рішення швейцарського суду щодо українського ексдепутата Миколи Мартиненка є проміжним, воно не набере чинності і він вже оскаржив його в апеляційному суді. Мартиненко вважається невинуватим і незасудженим, доки не пройдені всі судові інстанції.

Про це повідомила пресслужба колишнього народного депутата, передає ТСН.

Пресслужба також заявила, що «теза про «28 місяців ув’язнення» була маніпулятивно вкинута близьким до НАБУ «Радіо Свобода», насправді 16 місяців з них складає умовний термін. Також не відповідає дійсності інформація про «24 місяці ув’язнення» для Павла Скаленка» – насправді це суто умовний термін».

Як повідомлялося, Федеральний кримінальний суд Швейцарії 26 червня визнав винним колишнього народного депутата України Миколу Мартиненка у відмиванні близько 2,8 мільйона євро через швейцарську фінансову систему «в складі злочинного угруповання». Також суд визнав винним ще одного громадянина України Павла Скаленка, який разом із ексдепутатом фігурує і в українському кримінальному провадженні НАБУ та САП.

Зі слів Миколи Мартиненка, він не вчиняв злочину, категорично не погоджується із рішенням суду і воно виходить за будь-які юридичні рамки. «Через світові карантинні обмеження та закриті кордони я не зміг бути присутнім на засіданні суду першої інстанції та надати свої пояснення. Я не зміг особисто відповісти на питання суду та засвідчити всю безпідставність згадок мого імені в цій справі. Рішення суду є проміжним і не остаточним, воно не вступить в силу і я вже оскаржив його до апеляції», – сказав він.

Швейцарський адвокат Миколи Мартиненка Реза Вафадар в коментарі відзначив, що «в Швейцарії людина вважається невинною і незасудженою, доки не пройдені всі стадії швейцарської юридичної системи – апеляцію та федеральний Верховний суд».

Микола Мартиненко сказав, що йому незрозумілі мотиви такого рішення суду першої інстанції. «Виглядає так, що ці мотиви знаходяться за межами кримінального права і законодавства Швейцарії. Я не порушував жодних законів і готовий допомогти швейцарському правосуддю розібратись у справі, яка засновується на перекрученій та маніпулятивній інформації. Я буду наполягати на тому, щоб особисто свідчити в Апеляційному суді Швейцарії та показати всю безпідставність цієї справи», – сказав Микола Мартиненко.

Він нагадав, що сам виступив ініціатором якнайшвидшого розгляду справи в суді. За словами колишнього депутата, «швейцарський прокурор Урс Кьоллі намагався не допустити передачі справи до суду, усвідомлюючи її провальність.

За 7 років пан Кьоллі кілька разів пом’якшував обвинувачення, незаконно розголошував матеріали справи Сергію Лещенку (який потім використовував це для інформаційного кілерства) та всіляко затягував час. Я лише через суд змусив прокурора передати справу до суду для розгляду по суті», – відзначив Мартиненко.

Справа у Швейцарії пов’язана із українською справою щодо колишнього народного депутата та його спільників, яку вели НАБУ й САП і яка нині розглядається у Вищому антикорупційному суді.

Ще на початку 2019 року українські правоохоронці оприлюднили в суді документи, які свідчать про прямий стосунок колишнього народного депутата Миколи Мартиненка до офшорної компанії Bradcrest Investments, що, за даними офіційного слідства, у декількох країнах (Чехія, Швейцарія, Україна) отримувала «відкати» на українських підрядах «Енергоатому» на загальну суму у 6,5 мільйона євро (еквівалент 70 мільйонів гривень на момент транзакцій).

У відповідь захисники ексдепутата тоді заявили, що він такі документи до банку не подавав.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus