USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцьк не отримав швейцарські тролейбуси через «договірняки» політсил

24 Квітня 2019 17:02
Цього року депутатами Чернівецької міської ради було прийнято рішення щодо придбання для транспортного управління міської ради 10 тролейбусів марки Hess 1997 року випуску з Швейцарії за ціною 1 млн 600 тисяч гривень. Однак ця закупка викликала велике обурення серед мешканців Чернівців, оскільки ці тролейбуси ще донедавна мала закупити Луцька міська рада за ціною 1 млн гривень, пише Україна. інфо.

Нагадаємо, Луцьк планував придбати 10 швейцарських тролейбусів. Проте, оскільки не вдалося належно та вчасно підготувати документи на тендер, зокрема через різні повідомлення ЗМІ та активістів, Луцьк не встиг придбати тролейбуси, на які претендував. Зараз вони вже продані, зокрема Івано-Франківську, Тернополю та іншим містам.

У квітні 2018 Луцька міська рада оголосила тендер на закупівлю 10-ти тролейбусів. Свої пропозиції подали дві фірми.



Однак, незважаючи на нормальну ціну та хороший стан тролейбусів окрема група депутатів Луцької міської ради від «Народний контроль» та «Самопоміч» почали дорікати на неприпустимість купівлі таких тролейбусів.

Під лозунгами «підтримаємо вітчизняного виробника» у стінах Луцької міської ради зривалися засідання, збиралися працівники Луцького автомобільного заводу «Богдан», який належить поки ще діючому Президенту України Петру Порошенку. Через великі труднощі та тиск зі сторони окремих депутатів, негативного висвітлення пропозиції у низці місцевових ЗМІ, представники продавців два рази відмовлялися від продажу. Треті торги також були провалені, про це наголосив 27 лютого 2019 року на сесії Луцької міської ради депутатБорис Смаль.

Оскільки не вдалося належно та вчасно підготувати документи на тендер -зокрема через різні повідомлення ЗМІ та активістів, Луцьк не встиг придбати тролейбуси, на які претендував. Зараз вони вже продані, зокрема Чернівцям.

І на правду з незрозумілих причин, першими хто проявив ініціативу щодо придбання тролейбусів, виявилася Чернівецька міська рада, при чому думки представників «Самопомочі» і «Народного контролю» у Чернівецькій міській раді кардинально відрізнялася від думки колег і партійців з Луцька.

22 грудня 2018 на сесії Чернівецької міської ради під час обговорення купівлі вживаних тролейбусів для транспортного управління Чернівецької міської ради, Богдан Ковалюк, депутат партії “Самопоміч” ще тоді діючої фракції «Самопоміч» у Чернівецькій міській раді заявив:

“За ці 30 мільйонів євро ми зможемо закупити 50 нових тролейбусів, а якщо будемо замовляти додаткові функції, то 47-48. Але працівники тролейбусного депо добре знаються на машинах марки “Skoda”, ці машини добре себе зарокемендували і вони дешевші. Пропоную наступного року закупити ще таких машин, як ми купили цьогоріч. Або є хороші швейцарські тролейбуси. Вони міцні і надійні, працюють по 60-70 років. Такі машини, які вже були у користуванні, закуповує Латинська Америка, Африка. Думаю, якщо б ми хотіли і дали муніципальні гарантії, Швейцарія допомогла би нам знайти хороші тролейбуси, які вже були у користуванні”.

Однак голова міської ради Олексій Каспрук заявив, що не раціонально витрачати кошти на вживаний транспорт. Незважаючи на гарний стан, обслуговування такого виду транспорту обійдеться у велику копійку для міського бюджету. Така позиція чинного міського голови викликала тоді незрозуміле обурення, але все ж рішення про придбання вживаних тролейбусів було прийняте після незаконного усунення від обов`язків Чернівецького міського голови Олексія Каспрука.

Подальша ситуація з закупівлею взагалі вражає - говорить громадський діяч Олександр Сапунов.

Після прийняття рішення про закупівлю тролейбусів Чернівецька міська рада під керівництвом вже секретаря Чернівецької міської ради Василя Продана, якого пов`язують з одіозним олігархом Фірташем і який є чоловіком народного депутата від БПП – Оксани Продан, з легкістю погоджуються придбати ті самі тролейбуси, що мав закупити Луцьк, тільки вже по ціні 1 млн 600 тисяч гривень. Тобто на 60 відсотків дорожче.

З 10 тролейбусів ця сума перетворюється у шість мільйонів. Невже Чернівці настільки багате місто, що може собі дозволити таку безалаберність щодо бюджетних коштів, а по факту - коштів громади?

Вже зараз є всі підстави вважити, що цій закупівлі у Луцьку і прискорене придбання у Чернівцях - це наслідок «договорняків» між певними політичними силами, задля особистого збагачення і лобіювання інтересів.

Як стало відомо нашому виданню, у четвер, 25 квітня, відбудеться сесія Чернівецької міської ради, куди мають прийти близько півсотні представників громадськості з вимогою пояснень від чернівецьких обранців громади з приводу цих оборуток, через які місто втрачає мільйони гривень. Щодо самої закупівлі, то частина коштів на сьогоднішній день вже проплачена і Чернівці очікують прибуття вживаного електротранспорту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Лучанин Показати IP 24 Квітня 2019 17:15
Шкода...Будемо надалі пхатись у іржавих маршрутках.
Олександр Показати IP 24 Квітня 2019 17:20
Ох, вы там добалуетесь...
політолог Показати IP 24 Квітня 2019 18:21
Ту Самопоміч вже давно треба розпустити, розігнати, що тут, що у ВР! Ви подивіться як їх використовують у боротьбі проти нового Президента, що вони у ВР творять?! От же продажні...!!!
Анонім Показати IP 24 Квітня 2019 19:07
Там де влазять "активісти" толку немає...а самопоміч -то є галичанський десант по розвалу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus