USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

«Той, хто читає, керує тим, хто дивиться ТБ», - Михайло Слабошпицький

9 Вересня 2014 19:18
Презентація книг авторів видавництва «Ярославів Вал» під назвою «Луцька квадрига» відбулася сьогодні, 9 вересня, у бібліотеці Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Письменників представила заступник голови правління благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» Ірина Констанкевич. Модератором зустрічі став відомий письменник, критик, літературознавець, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, виконавчий директор Ліги українських меценатів, директор видавництва «Ярославів Вал» Михайло Слабошпицький.
Одразу п’ять книг, що вийшли друком у видавництві «Ярославів Вал»: «Борозна у чужому полі» Івана Корсака, «Синопсис» Петра Кралюка, «Книга забуття» Василя Слапчука, «Непристольні гноми» Василя Простопчука, «Прихована фортеця» Олександра Клименка, – презентували власне автори.

За роман «Книга забуття» літературну премію та диплом клубу «Ярославів Вал» отримав Василь Слапчук. Михайло Слабошпицький зазначив, що минулорічними лауреатами цієї премії були Василь Шкляр та Юрій Щербак.
Зі слів Михайла Слабошпицького, ситуація з книговиданням критична. Держава виділяла на програму «Українська книга» до 30 мільйонів гривень, проте цього року з коштами буде ще складніше.

Так, до прикладу, одразу дві книги, презентовані під час зустрічі «Луцької квадриги» - «Прихована фортеця» Олександра Клименка та «Непристольні гноми» Василя Простопчука - вийшли друком за підтримки благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк».

«Небагато університетів можуть похвалитися тим, що в один час в одну залу приходять зі своїми книгами такі яскраві літературні постаті. Видавництво «Ярославів Вал» знаходиться на передньому фронті культури у нашій країні. Приємно, що сьогодні презентують п’ять книг волинських письменників. Ми маємо суцвіття талантів, велику кількість достойних колег, які можуть конкурувати із регіоном Станіславським, Київським, Житомирським, Черкаським. Нам треба цінувати тих, кого ми маємо. Розуміти, що волинських письменників треба читати при житті, і бажати їм нових книг. Саме тому фонд підтримує книговидавництво, вкладає кошти, конвертуючи їх в таланти, в речі непересічні», – зазначила Ірина Констанкевич.
Окрім того, книга є, як сказав Михайло Слабошпицький, можливо, і десятирядною, але дійовою особою, коли в країні йде війна:«До нашого видавництва зараз звертаються дуже багато волонтерів, які везуть книжки в зону АТО. Вони везуть в шпиталі, вони везуть ці книжки в ті школи, які були знищені там, на південному сході. Це сигнал у майбутнє – книгу позиціонують як дуже важливу духовну константу нашого життя. Час такий, що книга українська разом з українцями, з Україною проходить важкі випробування. Насправді, той, хто читає, керує в житті тим, хто дивиться телебачення. У багатьох країнах є державні програми популяризації читання. В Україні, на жаль, легше видати книгу французького письменника, ніж українського. Адже такі держави виділяють грантові кошти. Незважаючи на те, що сьогодні книговидання межує з благодійництвом, є люди, які мають книгу як свою релігію, люди інфіковані невиліковною любов’ю докниги, які намагаються врятувати книгу, і є поодинокі дуже промовисті успіхи. Є якісь місця, як у церкві – намолені місця. Якби був конкурс на шанувальників української книги, то Луцьк міг би на рівні конкурувати зі Львовом, Києвом».

Автор повинен продовжувати роботу попри складну ситуацію в державі, вважає Олександр Клименко: «Ситуація насправді критична. Іде війна, і в цій ситуації письменникові начебто абсолютно не до праці. Але книга – це інформаційний простір. Слова порівнюють часто з кулею. Є люди, які на передовій беруть на себе найважчий удар, але якщо письменник бере на себе інформаційний тил, заради цього йому потрібно працювати навіть у такий важкий час. Дякую усім, хто допоміг з виданням «Прихованої фортеці». Насамперед це благодійний «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк», особливо пані Ірина Констанкевич, а також видавництво «Ярославів Вал» і його директор Михайло Слабошпицький».
Насамкінець організатори запросили усіх охочих на зустріч з письменниками, яка відбудеться 10 вересня о 12.00 у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
123 Показати IP 9 Вересня 2014 20:15
От тільки сьогодні керують ті, хто дивиться ТБ...на жаль(((
ВОНО до 123 Показати IP 9 Вересня 2014 22:46
повністю згідний, агрессивні невігласи керуюють Україною починаючи з *народного* президента Ющенка, диплом це бумажка ціна якої жменька *убитих єнотів*, і чим тупіше, нагліше та безсердечніше особа тим вище вона займає крісло
анонім до 123 Показати IP 10 Вересня 2014 09:01
Якраз навпаки: людям вкидають через ЗМІ, якими в основному володіють грошовиті люди, інформацію, яку народ із радістю споживає, а потім біжить на майдан і натравлений одними олігархами виступає проти інших. І коли попередня влада зникає люди дивуються, а чому нічого не змінилось на краще? Бо до влади прийшли знову олігархи, які ще може гірші за попередніх.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus