USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

1 січня: події, факти, дні народження

1 Січня 2020 00:00
День народження 1 січня святкує народний артист України, волинянин Валерій Маренич.

Іменинника вітають зі святом та бажають енергійності та завзяття, здоров’я, успіхів та творчого натхнення, радості та родинного затишку, удачі та Божої благодаті. А ще - великої любові, людської вдячності та шани, досягнення бажаного та чудового настрою!

Сьогодні святкує день народження ексголова Любешівської селищної ради Василь Трохимович Корець. Рідні та друзі вітають з днем народження та зичать здоров’я, радості, душевної бадьорості, яскравих емоцій, достатку, упевненої наполегливості для матеріалізації в життя найсміливіших задумів! Нехай кожен день буде сповнений добром та щастям!
Василь Корець
Василь Корець
Також у перший день року день народження святкують заслужений лікар України Микола Яцин, письменник, член НСПУ, уродженець Волині Ігор Павлюк, ексдиректор ТВО телебачення ВОДТРК Микола Генсецький. День народження також відзначає доктор історичних наук Світлана Гаврилюк, заступник директора обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Віра Ковальська.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає усіх зі святом та зичить радості, добра та миру, непохитного здоров'я та здійснення найзаповітніших мрій.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Минулоріч редакція повідомляла, що на встановлення пам'ятника Степану Бандері в Луцьку потрібно ще 3,4 млн.

У 2018 поблизу Свято-Троїцького кафедрального собору у Луцьку напередодні Нового року зацвіли троянди.

Три роки тому ми розповідали про найгучніші надзвичайні події Волині у 2016 році.

У 2016 році в цей день видання публікувало фоторепортаж про те, як лучани святкували Новий рік біля головної ялинки міста.

2015 року цього дня редакція розповідала про те, як десятки лучан зібралися, аби зустріти перші миті нового 2015 року на Театральному майдані у Луцьку.

2013 року у цей день видання розповідало, чого українцям варто очікувати у новому 2014 році. Чи справдилися прогнози читайте ТУТ.

Окрім того, редакція писала про волинянина, який став героєм Євромайдану в Києві. Одніє із страшних революційних ночей, 24-річний Іван Сидор сповіщав про другу атаку «беркутівців» на табір протестувальників, б’ючи у дзвони Михайлівського собору.

У 2013 році визначили найкращого футболіста «Волині».

Геометричні палаци з піску видання показало у 2012 році. Пісочні скульптури Келвіна Сайбертавражають точністю своїх ліній. За останні 6 років він створив цілу колекцію таких споруд.

А у 2011 році Луцький замок визнали найкращим в Україні. В акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци» переміг символ обласного центру.

Народилися:

1 січня народилися український письменник, учений, мандрівник Василь Григорович-Барський, національний поет Угорщини, один із керівників революції 1848-1849 років Шандор Петефі, французький спортивний і громадський діяч, барон, засновник сучасного олімпійського руху, історик, педагог П'єр де Кубертен, український художник, графік, визначний ілюстатор творів Шевченка Василь Касіян, визначний український політичний діяч, голова проводу Організації українських націоналістів, ідеолог українського національного руху Степан Бандера, американський письменник Джером Селінджер («Над прірвою у житі», «Вище крокви, теслі»), італійський кіноактор, режисер, сценарист, виконавець ролі Мафіозо у фільмі «Неймовірні пригоди італійців у Росії» Тано Чімароза, французька кіноакторка, зірка фільмів про Анжеліку – маркізу ангелів Мішель Мерсьє, кобзар, засновник ряду капел Криму та Кубані, в'язень ГУЛАГу, дослідник та пропагандист кобзарства, одноосібний творець музею кобзарства півдня України та Кубані Олексій Нирко, український політичний діяч Леонід Грач, український політик і дипломат Борис Тарасюк, український історик і державний діяч Валерій Смолій, український правознавець і політик, народний депутат України І-ІІІ скликань Олександр Ємець, український режисер і актор-комік, художній керівник комік-трупи «Маски», актор кіно Георгій Делієв, український історик і публіцист Ярослав Грицак, український співак, артист, лідер гурту «Кому вниз», «голос» багатьох рекламних роликів, масових акцій Андрій Середа, український підприємець і управлінець, політичний діяч, медіа-магнат Валерій Хорошковський, український кінорежисер, сценарист, продюсер Олександр Шапіро (фільми «Цикута», «Хеппі піпл», «Бec Пор No», «Кастинг»).



Окрім того, 1 січня 1909 у Старому Угринові, нині Калуського району Івано-Франківської області, народився український політичний діяч Степан Андрійович Бандера, який був одним із чільних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX ст. Степан Андрійович Бандера.

Сталося:

У цей день 153 до нашої ери для швидкої відправки консула на війну до Іспанії жерці Риму перенесли день початку річного терміну консульства з 1 березня на 1 січня. З 46 р. до н. е. 1 січня стало початком року і в громадянському календарі.

1700 – цар Петро І своїм указом у Росії ввів юліанський календар, відтак Новий рік був перенесений на 1 січня.

1880 — Видано друком у Львові перше число щоденника «Діло», який виходив до початку Другої світової війни.

1863 – президент США Авраам Лінкольн видав маніфест про звільнення рабів.

1918 – більшовики призначили Серго Орджонікідзе Тимчасовим надзвичайним комісаром України.

1919 – Директорія УНР проголосила «Закон про автокефалію Української православної церкви» і створення її керівного органу – Українського церковного синоду. 1919 – утворена Білоруська РСР.

1928 — почала виходити газета «Розбудова нації», орган проводу українських націоналістів.

1932Відкрився Нижегородський автомобільний завод імені Молотова (пізніше Горьківський автомобільний завод).

1944 – у ніч на 1 січня по всесоюзному радіо вперше прозвучав державний гімн СРСР на музику Олександра Александрова – «Союз нерушимий». «Інтернаціонал» залишився партійним гімном Всесоюзної комуністичної партії (більшовиків).

1949 – у прокат вийшов фільм Олександра Довженка «Мічурін».

1959Перемога Кубинської революції.

1961 – у Радянському Союзі проведена грошова реформа. Обмін випущених грошових знаків на старі здійснювався у співвідношенні 1:10.

1968 – на 1-му телеканалі Центрального телебачення СРСР вийшов перший випуск програми «Час» («Время»).

1969 – вийшов перший випуск мультфільму «Ну, постривай

1982 – у Стокгольмі свій останній концерт дала група ABBA.

1993Чехословаччина розділилася на Чехію та Словаччину.

1995 розпочала роботу Світова організація торгівлі.

1999 – запроваджене євро. Щоправда, лише у безготівкових розрахунках.

2000мільйони людей в усьому світі з небувалим розмахом відзначили настання нового століття і тисячоліття – на рік раніше їх реального приходу. Комп'ютерна проблема «2000» не спрацювала (раніше був острах, що в цей день багато комп'ютерних систем вийдуть з ладу через те, що рахують роки по останніх двох цифрах).

2002 – євро введене в обіг у готівкових розрахунках.

2009 президент Віктор Ющенко і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко підписали спільну заяву щодо постачань і транзиту російського газу, відключеного Москвою о 10:00.

1 січня відзначають Всесвітній день миру. В Білорусі – День банківських і фінансових працівників, у Камеруні – День Незалежності. Кубинці святкують День звільнення, а в Литві – День прапора.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus