USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

11 квітня: свята, події, факти

11 Квітня 2021 00:00
11 квітня з ініціативи ВООЗ в усьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона. Як правило, ця страшна хвороба розвивається у віці після 40 років, але можливі випадки розвитку захворювання і в більш ранньому віці.

Ця хвороба є хронічним прогресуючим захворюванням центральної нервової системи. Вперше описано в 1817 р. англійським лікарем Джеймсом Паркінсоном, що жив з 1755 по 1824 рік. Недуга призводить до інвалідності, залишаючи повну ясність свідомості. Походження хвороби до цих пір не з’ясовано.

Хвороба Паркінсона, викликається смертю нервових клітин і є одним з найбільш поширених нейродегенеративних захворювань в світі, істотно знижує якість життя. Вона не є смертельною. Близько 10 мільйонів людей на нашій планеті страждають від неї. Жінки страждають частіше.

А ще сьогодні – Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. 11 квітня 1945 в’язні Бухенвальду підняли інтернаціональне повстання проти гітлерівців і вийшли на волю. Здається, так давно це було. Але тільки не для тих, хто пройшов крізь жахіття фашистських катівень. Біографії цих людей – це справжні уроки мужності для молодого покоління.

Усього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів. За визнанням самих есесівців, в’язень, тривалість життя якого в таборі складала менше року, приносив нацистам майже півтори тисячі рейхсмарок чистого прибутку. За роки другої світової війни через табори смерті пройшли 18 мільйонів чоловік, з них 5 мільйонів – громадяни Радянського Союзу.

Також цього дня святкують День молитви в Ліберії, День національних героїв в Коста-Риці, День підводного човна, День свободи в Уганді, Національний день сирного фондю в США.

Іменини за православним календарем святкують Іван, Яків, Марк, Кирило та Антип.

Народилися:

Цього дня народилися англійський лікар Джеймс Паркінсон (описав «тремтячий параліч», який тепер називають хворобою Паркінсона), український громадський і політичний діяч Олександр Янко, радянський артист цирку, знаменитий ілюзіоніст Еміль Кіо, український веслувальник, байдарочник, олімпійський чемпіон Юрій Стеценко, українська журналістка, поетеса і критик Вікторія Стах, іспанський футболіст, а також Тьяго Алькантара – гравець Мюнхенської «Баварії».

Сталося:

1945 – звільнення в’язнів німецького концентраційного табору Бухенвальд (перед приходом американських військ в’язні повстали й визволили себе самі).

Об’єкт розташовувався за 6 миль від міста Ваймар у центральній Німеччині, заснований гітлерівцями влітку 1937 року, діяв 8 років, до 1945 року, будучи сценою щоденного варварства і звірства. У Бухенвальді загинули десятки тисяч невинних людей: їх вбивали камінням, різками, топили в гною, кастрували, нівечили, морили голодом. Згідно з оцінками експертів, близько 50 000 людей загинули в Бухенвальді – переважно євреї та політичні в’язні, але також радянські (українські включно) військовополонені, цигани та гомосексуалісти. Бухенвальд не був табором смерті, як Аушвіц, не було газових камер. Проте в Бухенвальді було вбито та закатовано багато ув’язнених, інші гинули від голоду та хвороб.

1945 – радянська влада заарештувала митрополита УГКЦ Йосипа Сліпого і низку греко-католицьких владик.

Був засуджений на 8 років важких робіт. Рік по тому, під тиском подібних репресій, було здійснено «самоліквідацію» Української греко-католицької церкви. Відкидаючи постійні радянські пропозиції переходу на православ’я (зокрема пост митрополита Київського РПЦ), Сліпий був далі засуджений у 1953, 1957 і 1962 роках. Відбув разом 18 років заслання у таборах Сибіру та Мордовії, зокрема в Потьмі.

1963 – на екрани СРСР вийшла кінокомедія Олексія Мішурина та Миколи Літуса «Королева бензоколонки» з Надією Румянцевою у головній ролі. На момент зйомок Надії Румянцевої, яка виконує роль 17-річної дівчини, було вже 32 роки.

Епізод з бджолами знімався на центральній площі міста Біла Церква. У вересні 2010 року на честь цієї події на будівлі, навпроти якого велася зйомка, була встановлена меморіальна табличка з зображенням виконавиці головної ролі – Надії Румянцевої. У Пирятині до цих пір з посмішкою згадують про зйомки фільму. Приміром, мер міста із задоволенням розповідає про те, як, будучи хлопчиськом, заробив свої перші гроші, беручи участь у зйомках фільму, який прославив його місто.

1981 – під час гастролей у німецькому місті Фюрт заявили про своє неповернення в СРСР диригент Максим Шостакович і піаніст Дмитро Шостакович-молодший – син та онук композитора Дмитра Шостаковича.

За кордоном Максим Шостакович вперше виступив як диригент у 1968 році з Лондонським філармонічним оркестром в Королівському фестивальному залі, в 1969 провів концертний тур по США з Держоркестром. У 1983-1985 Шостакович – головний диригент Гонконзького філармонічного оркестру, в 1986-1991 – Новоорлеанського симфонічного оркестру. З 1979 року виступає як оперний диригент, серед його постановок – «Ніс» і «Леді Макбет Мценського повіту». У 1994 вперше після довгої перерви виступив у Росії, через три роки разом з родиною повернувся в Санкт-Петербург.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus