USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

10 квітня: свята, події, факти. День братів і сестер, перша і остання подорож «Титаніка»

10 Квітня 2023 00:00
10 квітня в Україні і світі святкують Міжнародний день братів і сестер. Засновницею свята стала Клаудія Еварт, для якої її брат Алан та сестра Лізетт були найближчими людьми в світі. Дату жінка обрала не випадково, адже саме 10 квітня народилася її старша сестра Лізетт. З роками свято стало популярним не лише в США, але й в інших країнах світу і набуло статус міжнародного.

Також 10 квітня День банана. Смачне і нестандартне свято, дата якого була обрана на честь початку продажу бананів в Лондоні. Відбулося це 1863 року.

А ще 10 квітня Всесвітній день гомеопатії (World Homeopathy Day). Гомеопатичні препарати були розроблені лікарем з Німеччини Самюелем Ганеманом 1796 року.

10 квітня святкують день народження англійської шпильки. Саме цього дня 1849 року інженер Волтер Хант з США вигадав шпильку, в якої вістря прикривається спеціальною кришкою.

Також 10 квітня День гольфіста. Цікаво, що гольф був вигаданий шотландськими пастухами в XIV столітті. А перші змагання провели аж в XV столітті.

Сьогодні відзначають і Міжнародний день руху опору в пам’ять і честь усіх, хто протистояв фашизму на окупованих територіях за часів Другої світової війни.

У США святкують День пам’яті комодора Перрі, День гольфіста, Національний тиждень профілактики укусів собак, Національний день півмісяця з корицею, в Азербайджані – День будівельника, у Ліберії – День посту і молитви, у Таджикистані – День внутрішніх військ, в Аргентині – День дослідника та День науки і технологій, у ПАР – День сім’ї.

10 квітня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Іларіона Нового. Преподобний Іларіон Новий, ігумен Пелікітський, з юності присвятив себе служінню Богу і багато років провів в затворі. За непорочність і святість життя він спочатку удостоївся сану пресвітера, а потім був поставлений ігуменом Пелікітського монастиря (поблизу протоки Дарданелли).

Іларіон мав дар зцілення і вигнання нечистої сили. Він присвятив все своє життя допомозі людям. Кажуть, що він умів викликати дощ в розпал літньої посухи, наповнював сіті рибою, коли не було улову, і відганяв від полів птахів і шкідників.

Іларіон прожив довге життя і прийняв мученицьку смерть від полководця Лаханодракона, який переслідував християн.

Іменини за православним календарем святкують Марія, Іларіон, Степан, Боян, Євстрат, Ілля, Лазар, Сава.

Цього дня народилися американський винахідник арифмометра й калькулятора Френк Стівен Болдуїн, американський журналіст, видавець, засновник журналістської Пулітцерівської премії Джозеф Пулітцер, український громадський, політичний, державний діяч, педагог, історик, публіцист В’ячеслав Прокопович, військовий діяч часів УНР Олександр Загродський, український громадський та церковний діяч, патріарх УАПЦ Мстислав (Скрипник), американсько-єгипетський актор Омар Шариф ("13-й воїн«, «Ідальго»), український прозаїк Віктор Близнець, лікар-остеопат, академік НАНУ, заслужений лікар України Микола Касьян, український режисер і актор Борис Савченко ("Меланхолійний вальс«, «Легенда про безсмертя»), американський актор, режисер, сценарист і продюсер Стівен Сігал («В ім’я справедливості», «Наскрізні поранення»), бразильський футболіст Роберто Карлос, український футболіст Олександр Рибка.

Події

1633 – банани, раніше не бачені в Англії, починають продаватися в лондонському магазині.

1710 – в Англії набрав сили прийнятий у 1709 році закон про авторське право – перший у світі.

1833 – вперше розпочали виробництво сірників. Вони були токсичними – до складу головки входив білий фосфор.

1841 – в Канаді засноване місто Галіфакс.

1849 – американець Волтер Хант запатентував безпечну шпильку.

1912 – англійський лайнер «Титанік» вийшов у своє перше й останнє плавання.

1917 – на нараді робітників і промисловців Донбасу схвалене рішення ввести 8-годинний робочий день.

1922 – відкрилася Генуезька конференція країн Європи за участю РСФСР (початок визнання Радянської Росії).

1925 – уперше опублікований роман Скотта Фіцжеральда «Великий Гетсбі».

1940 – Ісландія відділилася від Данії.

1967 – винищувач МіГ-23 здійснив свій дебютний політ – це був перший радянський літак зі змінною геометрією крила.

1990 – Том Вейтс виграв справу в чіпсів, компанія Doritos Chips використовувала у своїй рекламі голос, схожий на специфічний голос співака.

2010 – авіакатастрофа під Смоленськом, унаслідок якої загинуло 96 людей, серед яких президент Польщі Лех Качинський.

2019 – вперше в історії вчені зробили фото надмасивної чорної діри в центрі галактики Messier 87 (M87).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus