USD 39.80 40.15
  • USD 39.80 40.15
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.86 10.10

18 квітня: свята, події, факти. День пам'яток і весілля Грейс Келлі та князя Монако Ренье ІІІ

18 Квітня 2023 00:00
Сьогодні – Міжнародний день пам’яток та історичних місць, встановлений в 1983 році Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників і визначних місць, створеної при ЮНЕСКО. В Україні цей день має назву День пам’яток історії та культури, і відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 1999 року його відзначають щорічно 18 квітня. Спрямований на підвищення обізнаності громадськості з різноманіттям культурної спадщини, її вразливістю та необхідністю ефективних зусиль заради збереження її для подальших поколінь.

Також у світі 18 квітня відзначають Всесвітній день радіоаматора (неофіційне свято. Саме в цей день в 1925 році в Парижі був створений Міжнародний союз радіоаматорів), День «Дай п'ять» (святкове привітання один одного хлопком долоні), День винахідника в Японії, День газетного оглядача, День дружби в Бразилії, День коматозних пацієнтів в Польщі, День телерадіоведучого у Домініканській Республіці, Національний день велоцираптора в США, Національний день лінійного монтера в США, Національний день пам'яті і жалоби в Ізраїлі або День Катастрофи (дата на 2023 рік. Йом ха-Шоа - יום השואה - Yom HaShoah відзначається двадцять сьомого числа місяця нісана за єврейським календарем. День, в який по всьому світу згадуються євреї, які стали жертвами нацизму під час Другої світової війни).

Іменини за православним календарем святкують Самсон, Платон, Семен, Марк та Феодора.

18 квітня народилися англійський економіст, класик політичної економії Давід Рікардо, англійський філософ-позитивіст, учений та літературний критик, драматург, актор Джордж Льюїс, український театральний, кіноактор і режисер, народний артист України Мар'ян Крушельницький («Ягідка кохання», «Кривавий світанок», «Мартин Боруля», «Суєта»), українська акторка, заслужена артистка України Надія Титаренко, український диригент, музичний педагог Ростислав Бабич, американський кіноактор, старший брат Джулії Робертс Ерік Робертс («Наречена мафії», «Кабельник», «Темний лицар», «Одіссея»), український розробник комп'ютерних ігор, бізнесмен Сергій Григорович.

Події

У 2008 році групі дослідників з університету Манчестера (США) на чолі з Костянтином Новоселовим вдалося створити найменший в світі одноелектронний транзистор, сконструйований на основі графенових наноплівок.

У 1995 році Київська міська рада прийняла рішення про повернення древнього герба міста Києва із зображенням Архангела Михаїла.

У 1968 році старий Лондонський міст продається американської компанії, яка переправить його, камінь за каменем, з Британії до Арізони, де він буде заново побудований.

У 1966 році відбулася перша телетрансляція в кольорі церемонії вручення нагород Американської кіноакадемії.

У 1961 році в Києві відбулася демонстрація віруючих проти закриття Андріївської церкви.

У 1956 році американська актриса Грейс Келлі вийшла заміж за князя Монако Ренье ІІІ.

У 1949 році Ірландія вийшла з Британської Співдружності. Проголошена Республіка Ірландія.

У 1946 році в зв'язку зі створенням ООН в Женеві оголошено про розпуск Ліги Націй.

У 1945 році німецькі війська в Рурському басейні капітулювали союзникам.

У 1943 році СРСР заявив, що поляків у Катинському лісі розстріляли гестапівці. Як з'ясувалося пізніше, це була цілеспрямована дезінформація з метою уникнути ганьби свого військового злочину.

У 1942 році американська авіація здійснила перше бомбардування території Японії.

У 1934 році американець Кентрелл відкрив першу пральню-автомат в містечку Форт-Уорт штату Техас.

У 1922 році в Москві нарешті почав функціонувати перший автобус.

У 1921 році перша пошукова нафтова свердловина фірми «Gazolina» на Дашавському газовому родовищі дала газ з глибини 395 метрів. Цей день вважається днем ​​народження газової промисловості України.

У 1909 році Ватикан канонізував Жанну д'Арк.

У 1906 році американське місто Сан-Франциско отримало великі пошкодження через землетрус. Загинуло близько 700 осіб, понад 250 тис. залишилися без даху над головою. Було зруйновано близько 28 тис. будинків.

У 1902 році Данія стала першою країною, в якій відбитки пальців стали використовуватися для встановлення особи злочинців.

У 1865 році в Росії вийшов перший закон про пресу, який скасував цензуру.

У 1846 році американець Роял Гаусс запатентував телеграфний апарат.

У 1648 році Богдан Хмельницький прибув у Запорізьку Січ із закликом до антипольського повстання.

У 1521 році Мартін Лютер відмовився зректися від своїх поглядів.

У 1506 році почало будівництва собору святого Петра в Римі.

У 1187 році перше документальна згадка України - в Київському літописі у зв'язку зі смертю переяславського князя Володимира Глібовича.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus