USD 39.40 39.72
  • USD 39.40 39.72
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

13 липня: свята, події, факти. Міжнародний день головоломки і перший альбом гурту Queen

13 Липня 2022 00:00
Цього дня світ відзначає Міжнародний день купання голяка і Міжнародний день головоломки. У США – День картоплі-фрі, День квасолі з сосисками, у Казахстані – День працівника Комітету національної безпеки, в Пакистані – День мучеників Кашміру, у Чорногорії – День державності, в Японії – Свято Бон (день поминання померлих).

Іменини 13 липня у Петра, Андрія, Якова, Івана, Пилипа, Хоми, Матвія, Тадея, Степана, Софронія і Михайла.

Цього дня народилися давньоримський державний і політичний діяч, полководець, письменник Гай Юлій Цезар, італійський учений, один із засновників сучасної хімії, який розмежував поняття «атом» і «молекула», Станіслао Каніццаро, голова Воєнної колегії Верховного суду СРСР у 1926-1948 роках, один із головних організаторів сталінських репресій Василь Ульріх, радянський письменник і драматург єврейського походження Ісаак Бабель, композитор і музикознавець родом зі Львова, герой України Мирослав Скорик, український поет, дисидент, правозахисник, громадський діяч Іван Сокульський, американський кіноактор Гаррісон Форд, угорський винахідник знаменитого кубика Ерне Рубік, українські футболісти Ігор Шуховцев та Дмитро Михайленко, італійський діджей Бенні Бенассі, український кінорежисер, сценарист та письменник, громадський активіст Олег Сенцов.

Події

1772 – Британський мореплавець Джеймс Кук почав перше в історії навколосвітнє плавання із заходу на схід.

1837 – Королева Вікторія переїхала в Букінгемський палац, який став основною резиденцією королів Великої Британії.

1870 – Князь Отто фон Бісмарк, розіславши з Емса по дворах Європи телеграму зі складеним ним в принизливому для Французької імперії дусі комюніке про минулі в цьому німецькому містечку переговори прусського короля Вільгельма I з французьким посланцем Вінсентом Бенедетті, здійснив свою знамениту і підступну провокацію, що увійшла до історії як «Емська депеша». Через 6 днів Французька імперія оголосила Королівству Пруссія війну, в якій вже в січні 1871 року зазнала поразки.

1885 – В Амстердамі відкрито Державний музей.

1897Гульєльмо Марконі отримав патент на радіо.

1908 – У Лондоні відкрилися IV Олімпійські ігри, у яких вперше взяли участь жінки.

1920 – Створене товариство Червоного Хреста України.

1923 – Британський парламент схвалив внесений леді Ненсі Астор закон, що забороняв продаж алкоголю особам, молодшим 18 років.

1930 – Початок першого чемпіонату світу з футболу в Уругваї.

1938 – Перший телетеатр відкрився в Бостоні. За 25 центів 200 глядачів могли протягом 45 хвилин спостерігати за шоу з піснями і танцями. Сама вистава відбувалась поверхом вище і передавалася вниз за допомогою телебачення.

1939 – Американський співак Френк Сінатра записав першу платівку з піснею «From the Bottom of My Heart».

1944 – Завершення наймасштабнішої повітряно-десантної операції американсько-британських військ під час Другої світової війни – операції «Оверлорд» (висадка в Нормандії).

1947 – У Парижі міністри закордонних справ європейських країн погодилися прийняти план відновлення Європи, запропонований держсекретарем США Джорджем Маршаллом. Від участі в конференції відмовилися країни радянського блоку і Фінляндія, але пропозиція приєднатися до плану пізніше залишалася в силі.

1949Папа Римський Пій XII оголосив, що будь-який католик, який свідомо і добровільно вступив в лави компартії або іншим чином підтримує її, буде відлучений від церкви.

1951 – В Лондоні закладенням першого каменя королевою Єлизаветою II почалося будівництво будівлі Королівського Національного Театру.

1956 – Закладений наріжний камінь «Кармеліта», першого на Близькому Сході метрополітену, розташованого в місті Хайфа, Ізраїль.

1973 – Виходить перший альбом гурту «Queen».

1985 – На змаганнях в Парижі Сергій Бубка вперше подолав в стрибках з жердиною висоту 6 метрів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus